Roundup
|
|
|
|
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.122 (?) 10.7.2017 11:15
Uvádíte že "dlouho pracoval", tedy již nepracuje a nepřišel do kontaktu s inovativními technikami...? Desikace obilí je fenomén posledních pár let. Poprvé jsem se s tímto pojmem setkal loni - můj dobrý kamarád se přátelí se zaměstnanci zemědělského družstva na konicku a vyslechl si jejich debatu, jestli a kdy před žněmi postříkají pole obilí glyfosáty. Prý se to tak podle nich posledních pár roků dělá. Zprvu jsem tomu také nevěřil, pak jsem o tom hledal a našel další informace na internetu.
Pomohu vám a uvedu např. výňatek z tohoto článku.
Mezi prvními na Rakovnicku se konečně zakously do lánů ozimého ječmene kombajny Zemědělského družstva Lašovice. Na Rakovnicko přejely z Kačice, kde je jejich sklizeň hotová.
„Podle záznamů z minulých let jsme začínali desátého, nanejvýš dvanáctého července. A to nám ještě teď pomohla desikace porostů, bez ní bychom začínali také až po neděli," vypočítával na poli u Skřivaně předseda Zemědělského družstva Lašovice František Zralý s tím, že potřebují každý den, proto je desikace důležitá. „Potřebujeme dostatek času na zasetí řepky ozimé a také na podzimní vápnění," dodal.
Já zapomněl, na internetu vlastně ničemu nevěříte... Pak mi ale vysvětlete, proč firma Horsch vydala manuál k desikaci porostů včetně obilí, když k tomu podle vás vlastně není vůbec žádný důvod:
Horsch - manuál
Za vhodných klimatických podmínek se dávky glyfosátu pohybují od 400 g/ha při desikaci obilovin...
výhody desikace -... usnadnění sklizně, menší ztráty při sklizni, snížení rizika poléhání...
Mezi nevýhody patří - omezení zkrmování slámy...
Záznam rozhovoru s jedním profesorem, který se dlouhodobě věnuje problémům zemědělství a české krajiny a také zmiňuje desikaci obilovin bohužel nemohu znovu dohledat.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
frantisek_frantisek - (2) - 240.18 (?), 9.7.2017 20:00
Děkuji za Vaši milou reakci.
Doporučuji si tedy nalézt vyjádření IARC což je mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, co si myslí o glyfosfátech.
Jinak k ekoteroristovi mám daleko - zatím jsem jen ve fázi kultivace zahrady, ale i tak děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.38 (?), 9.7.2017 20:35
No, jenže ta agentura glyfosat zmiňuje jako pravděpodobný karcinogen, kdežto oraganizace pro výživu, který spadá pod OSN uvedla, že pravděpodobně nepředstavuje žádné riziko. Tak si vyberte. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.208 (?), 9.7.2017 21:47
"proč by někdo desikoval obilí, když to spolehlivě dozraje samo od sebe?"
Desikace obilí je bohužel běžná věc. Pokud pomineme informace z internetu, kterým nevěříte, tak mám informace přímo od zemědělců. Jedním z důvodů je to, že jednotlivá pole dozrávají nerovnoměrně. Zemědělci chtějí, aby mohli kombajny sklidit vše naráz, tedy aby se před sklizní zelenější části vyrovnaly těm dozrálejším. O tomto způsobu sklizně bohužel spousta lidí neví.
Na internetu jsou leckdy i nepravdy a mystifikace, ale zkuste si vygooglit pár dní starý článek od agentury Reuters: "California to list herbicide as cancer-causing".
Už to, že je kolem glyfosátů nějaká pochybnost i to jak jsou masivně nadužívány by mělo vést alespoň k zamyšlení.
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.38 (?), 10.7.2017 10:27
Asi před hodinou jsem byl za velmi dobrým známým, který dlouho pracoval jako předseda představenstva rolnické družstva. A ptal jsem se na vámi uváděnou desikaci obilí a on se jen usmál, že to je holý nesmysl, protože k tomu není naprosto žádný důvod. A já si teď jen s úsměvem představuju, jak traktorista jezdí po lánu obilí a vyhledává ty zelenější části, aby je mohl postříkat. Opravdu pozoruhodné. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 10.7.2017 10:54
Inu, kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp. Pan předseda je mimo obor už dlouho?
A teď úplně vážně - ochrana rostlin Roundup před sklizní.
Také letecká aplikace je u ucelených ploch běžná. JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 144.38 (?), 10.7.2017 11:13
Pan předseda šel do starobního důchodu letos na začátku dubna. Jsme stejně staří. Máte ještě další podobnou duchaplnou otázku?
Ta letecká aplikace je ale jen o řepce, kde je to obilí? Opravdu si umíte představit, jak nad lánem obilí krouží letadlo a vyhledává nějaký zelený ostrůvek k postříkání? Umíte si představit tu nehoráznou cenu této aplikace? Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 10.7.2017 12:01
Dobrý den.
Omlouvám se za předchozí legrácku. Ale nemohu si odpustit další: nesouhlasím, z řady důvodů, s prodlužováním tzv. důchodového věku. A není to proto, že mám o hodně menší česnek (taky mám pěkný).
Tato technologie prostě je. S manuály a návody (jak píší kolegové). „Představit si nehoráznou cenu?“ Proti ceně za sušení vlastně pakatel (Nejdražší je pracovník a toho nemůžete, když už ho máte, dát do ledničky, ale platíte ho, tak jako tak. Zařízení na postřik se opotřebovává i když stojí. Takže vlastně jen PHM a chemie. A vlastně by tam chemie přišla později stejně. Takhle má zároveň dvě funkce.)
Určitě nic ve zlém. Ať nám to roste. JG
|
|
|
|
|
|
|
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář (206) - 211.122 (?), 10.7.2017 11:15
Uvádíte že "dlouho pracoval", tedy již nepracuje a nepřišel do kontaktu s inovativními technikami...? Desikace obilí je fenomén posledních pár let. Poprvé jsem se s tímto pojmem setkal loni - můj dobrý kamarád se přátelí se zaměstnanci zemědělského družstva na konicku a vyslechl si jejich debatu, jestli a kdy před žněmi postříkají pole obilí glyfosáty. Prý se to tak podle nich posledních pár roků dělá. Zprvu jsem tomu také nevěřil, pak jsem o tom hledal a našel další informace na internetu.
Pomohu vám a uvedu např. výňatek z tohoto článku.
Mezi prvními na Rakovnicku se konečně zakously do lánů ozimého ječmene kombajny Zemědělského družstva Lašovice. Na Rakovnicko přejely z Kačice, kde je jejich sklizeň hotová.
„Podle záznamů z minulých let jsme začínali desátého, nanejvýš dvanáctého července. A to nám ještě teď pomohla desikace porostů, bez ní bychom začínali také až po neděli," vypočítával na poli u Skřivaně předseda Zemědělského družstva Lašovice František Zralý s tím, že potřebují každý den, proto je desikace důležitá. „Potřebujeme dostatek času na zasetí řepky ozimé a také na podzimní vápnění," dodal.
Já zapomněl, na internetu vlastně ničemu nevěříte... Pak mi ale vysvětlete, proč firma Horsch vydala manuál k desikaci porostů včetně obilí, když k tomu podle vás vlastně není vůbec žádný důvod:
Horsch - manuál
Za vhodných klimatických podmínek se dávky glyfosátu pohybují od 400 g/ha při desikaci obilovin...
výhody desikace -... usnadnění sklizně, menší ztráty při sklizni, snížení rizika poléhání...
Mezi nevýhody patří - omezení zkrmování slámy...
Záznam rozhovoru s jedním profesorem, který se dlouhodobě věnuje problémům zemědělství a české krajiny a také zmiňuje desikaci obilovin bohužel nemohu znovu dohledat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|