Modrý prach
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6585) - 147.108 (?), 29.8.2010 18:51
Z méně jedovatých možností - šmolka, modré neobyčejně úporné barvivo, přidávalo se do vápna, aby strop byl "bělejší".
Z více jedovatých možností mě napadá Kumatox, šedomodrý prášek, jed na myše.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.83 (?), 29.8.2010 20:27
Bude to skutečně šmolka. Je už dnes nesehnatelná a dovoluji si tvrdit, že pro toho, kdo bílí vápnem, neexistuje vhodnější přísada do vápna, aby nátěr nežloutnul.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.8 (?), 29.8.2010 21:58
Bílíme vápnem kuchyň a příslušenství a nikdy nic nevystoupilo. Rozmícháme ji v troše vody a přes husté sítko přecedíme do vápna. A když už jsme u toho bílení, přidávám do vápna mléko, vápno hodně zhoustne a musí se znovu ředit. Jarča
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.83 (?), 29.8.2010 22:55
No a to je právě ten fígl pane PP. Šmolku musíte nejprve rozpustit ve vodě a pak skutečně přecedit, paní Jarča ví a umí .
Kolik šmolky do jakého množství vápna je věc zkoušek a odhadu, prostě pokus na malé ploše a nechat zaschnout a posoudit. Směs musí mít při míchání modrou barvu (slabší povahy to velice zmátne) ovšem jak moc modrou už musíte zkoušet sám. Pamatujte, že žádnou další várku nikdy nenamícháte úplně stejnou, takže potřebné množství na jednu místnost vždy míchejte najednou. Rozmíchat dokonale s velkou dávkou trpělivosti.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.8 (?), 31.8.2010 22:22
Dobrý večer - pro paní Hladíkovu. Vápno s mlékem už takto připravovala moje maminka, bohužel už se jí nezeptám. Ale opravdu to vyzkoušejte. Používali jsme mléko odstředěné a takové s tím 1,5 procenta tuku je. Vápno po nalití trochu mléka neuvěřitelně zhoustne, musí se ještě zředit, a je takové hladší. Nebojte se, že to je mastné a že se nátěr nechytá. / když ovšem není nějak přehnaně mastný podklad/. Na otěr vápenného nátěru si také nestěžuji, Nátěr hlinkou a podobnými moderními přípravky je snadnější, ale já v těch "provozních místnostech" prosazuji několik roků vyhašené vápno. Ať se daří. Jarča
|
|
|
|
|
|
|
|