Honza_P - (33) - 112.86 (?), 28.12.2009 5:50
Dobrý den,
Váš dotaz mě zaujal, protože jako myslivec mám z bordíky zkušenosti. V naší zemi je to v poslední době zpopularizované plemeno, zejména mezi myslivci. Osobně znám člověka, který v 80. letech dovezl první jedince do ČSR. Tehdy prodal auto a koupil si psa :-) (to jen pro zajímavost).
Mezi myslivci je populární především pro svoji povahu. Troufám si tvrdit, že jde o nejklidnější teriéry vůbec. Při norovačkách byl vidět krásný kontrast mezi Foxteriéry s Jagteriéry a naší BRT. Foxlíci s Jagoši měli po celý den pěnu u huby a byli nedočkaví do nory, zatímco naše BRT si spokojeně ležela pod lavičkou a spala. Až došlo na akci tak předvedla jeden z nejlepších výkonů. Od ostatních psů se také liší tím, že s liškou v noře nebojuje, ale z nory ji vyhání. Narozdíl od ostatních norníků používá více mozek. Nikdy jsem u naší BRT nezažil, že někoho pokousala.
Negativa: naše BRT je silně individuální, takže pokud ji chcete jako domácího miláčka tak dobře vybírejte. BRT vyspívají později než ostatní psi (ale to by Vám jako nemyslivci vadit nemuselo). A největší negativum BRT je dost hodně cítit.
+ odpovědi na otázky: ano k dětem se hodí. Je to nejklidnější teriér vůbec a narozdíl od jezevčíka nemá panovačnou a urážlivou povahu. Ale jak jistě víte - to že pes pokouše dítě nebývě většinou chyba psa, ale buď dítěte, nebo majitele psa.
A co se týče zkoušek na uchovnění tak by měly stačit norovačky a exteriérová výstava.
|