|
Pila - startovací šňůra jde hrozně ztuha, 9.9.2024 Není problém sundat levý kryt i se startovacímn mechanismem a vyzkoušet jeho funkci bez zatížení. možná je natolik zanesená a zalepená pružina, že klade velký odpor, nebo někde dře startovací kladka.. Docela důkladně bych vše promazal a trochu... celý příspěvek > |
|
Meruňky 2024, 2.4.2024 Ve školce v Uherskénm Ostrohu prý má (asi majitel) meruňky, které ověřeně přežívají v květu až do mínus sedmi stupňů. Mluvil jsem s ním na základě této jeho informace v jedné diskuzi a on mne ujistil, že tomu tak je. Že to jsou ale odrůdy z... celý příspěvek > |
|
|
|
Výrůstky jabloně, 31.7.2023 Mně to dělají staré stromy panenského jablka. Už by potřebovaly porazit, ale plodí (tak jako píšete i Vy) menší, ale dobrá jablíčka, která jsou výborná na mošt a ještě lepší do kvasu. Odolná na poškození, sklízím je sbíráním a... celý příspěvek > |
|
Výběr travního traktoru, 6.7.2023 Již jsem to psal -Star Jet., záběr 102 cm. |
|
Výběr travního traktoru, 5.7.2023 Klidně mne opravte, ale lištu na sečení bych viděl v případě, že je tráva přerostlá a nebo když chci získat seno. Seno dnes na vesnici prakticky nikdo nechce, ani za odvoz. A do kompostu je dlouhá tráva nevhodná, protože se rozkládá... celý příspěvek > |
|
Výběr travního traktoru, 4.7.2023 Ono je nutné vzít v úvahu i dostupnost sewrvisu a jednání pracovníků v něm. Stiga je slušná značka, já jsem se rozhodl pro Star - Jet z Jičína. Záběr 102 cm je i pro kličkování mezi stromy dobrý, traktor má dostatečný výkon. Nepoužívám... celý příspěvek > |
|
Brambory - zasadit vlastní nebo koupit sadbové?, 19.6.2023 No spíše to byl chroustrek letní. Pravý nefalšovaný chroust je podstatně větší a myslým si, že je podstatně méně k zastižení. Jirka |
|
Vyhlodaný stromek, 29.5.2023 Tipoval bych drvopleně a jeho larvu vydoloval nějaký "datel". Drátěnou sondou zjistěte, nakolik je vnitřek stromku larvou vyžraný, pečlivě vydezinfikovat, vyčistit, ošetřit balzámem (nebo kravinec), obalit a dát pevnou podporu, protože... celý příspěvek > |
|
Sekačka, 29.5.2023 Nenáte stále zapojený pojezd? např. zarezlé lanko, prostě mechanická závada. Nastartujte a bez zapojení pojezdu zkuste, zda sekačka nejede sama a nebo nadzdvihněte zadní kola - neměly by se točit. |
|
Broskvoň z pecky, 19.5.2023 Já bych se bál kombinace sucho plus vápenitá půa. Mám zkušenost s broskvoní, kterou jsem zasadil do chráněné polohy u zdi bývalé stodoly. Stromek jen živořil, při tom o 10 m dále rostou broskvoně bez problémů. Myslím si, že na příčině je... celý příspěvek > |
|
|
|
Broskve 2023, 16.5.2023 Mně loni - na rozdíl od ostatních odrůd- na ploché broskvoni (Pan Tao) řádila kadeřavosat silně. Zničeno min. 80 % listů. Nemělo smysl to protrhávat. Zaplodila silně, ale po odeznění kadeřavosti nezůstal na stromě ani jeden plod.... celý příspěvek > |
|
Kadeřavost broskvoně, 15.5.2023 A nebylo to u těch meruněk tím, že prakticky všechny květy pomrzly? Alespoň u mne to tak bylo - meruňky bez plodů i moniliového úžehu, zato broskvoňe to je přes podzimní i jarní stříkání katastrofa. Plůdků spousta, ale to vše díky kadeřavosti... celý příspěvek > |
|
Rozkvétání broskvoní, 3.4.2023 Dostal jsem temto odkaz - snad to někomu poslouží
https://www.vurv.cz/2023/03/31/dalsi-ranni-mrazy-a-riziko-poskozeni-kvetu-ovocnych-drevin/
Jirka |
|
Jakou odrůdu nektarinky, 22.3.2023 Měl jsem v Praze (Malvazinky) Flavourtop. Zrušil jsem jí. Co nezlikvidovala monilioza (tj. většinu plodů), to dorazily včely. |
|
Kultivátor, který i, 24.2.2023 Před lety jsem se náhodně dostal ke stroji Něva II, výroba Ukrajina. Robustnější než Tera, čtyřtakt. Dávám 2+2 háky na rotavátor a roky s nímn připravuji nejen záhony pro zeleninu, ale i bambory,. Dost mne prohání (je mně 76), ale... celý příspěvek > |
|