|
Valor, 21.9.2016 Jak vidíte z fotek, Valor plodí ve shlucích, takže jeden napadený plod uvnitř shluku často nakazí hnilobou i několik sousedních. Žádné švestky jsem zatím proti MHP (moniliová hniloba plodů) nestříkal. Valor jsem sklidil najednou hlavně kvůli ptákům,... celý příspěvek > |
|
Topfive, 21.9.2016 U nás jsou ještě na stromech (z Fytosu).
Visačka Fytosu není žádná záruka pravosti odrůdy. Měl jsem takto označené dva stromky a nakonec se jednalo o zcela jiné odrůdy, než bylo uvedeno na visačce Fytosu. S tím zráním Toptaste to divné je, pane... celý příspěvek > |
|
|
|
Tophit, 21.9.2016 Ano, budu se k tomu muset už konečně odhodlat. Jinak, ptáci sežrali nejen kompletně Elenu, ale nakonec i Presentu a po mojí rezignaci na jejich plašení i kyselé Tophity a Těchobuzické. Mimochodem, kdyby někdo chtěl vyzkoušet, jak správně... celý příspěvek > |
|
Vlaška končí, 21.9.2016 Zdravím všechny a díky za reakce. Pište, jak to s Vlaškou vidíte v porovnání s jinými odrůdami. Jak vidno, tak to velmi zajímá i Jirku (FM). Honza z Vysočiny vyhodnotil lépe Čačanskou najbolju, což je překvapivé. Vlaška se dříve doporučovala jen do... celý příspěvek > |
|
Vlaška končí, 20.9.2016 Stále se snažím přijít na kloub záhadnému tvrzení pana Suse a Blažka v jejich pomologickém atlase, kde píší, že Vlaška je považována za nejchutnější odrůdu švestek. Nechtěli by jste pátrat se mnou? Poslal bych rouby. |
|
Tophit, 15.9.2016 Proč asi, Miloši, prozatím nenecháváš plody na Jofele, Juně a Haromě? Protože je necháváš vyrůst. Tophity na wangenhaimově rodí hodně, ale jsou to stále malé stromky. To je špatně. Pak se nemůžu divit, že toho má Tophit už "plné zuby". To... celý příspěvek > |
|
Flamingo, 15.9.2016 Máte pravdu. Flamingo může být nejlepší volba do horších podmínek. Možná, že ještě lepší než Fairhaven. Má nejspolehlivější plodnost a v chuti může být stabilnější než jiné odrůdy ve vyšších polohách. |
|
Elena, 14.9.2016 Měl jsem na mysli hlavně Vás, pane Mikeši, se svými postřehy a fotkami, i když je to podle pana Středy všechno jen tlachání. Máte taky Presentu? Ta je prozatím na špačky moc tvrdá, ale v chuti je už standartně výborná. |
|
Akane - perla podzimu, 14.9.2016 Nikdo nepochopí, dokud neochutná. Jistě by to uznal i sám pan Miloš Vysloužil, kdyby nebyl ovlivněn rozhodnutím nějaké trapné komise. Tato odrůda je opravdu nedoceněná. |
|
Tophit, 14.9.2016 Tophit je letos naprostý propadák. Ani nedobarvil a plody zůstávají jen kyselé. Je jich příliš mnoho - moje chyba. |
|
|
|
Gabrovská se Bulharům povedla, 14.9.2016 Ano, pane inženýre Fidlo, Toptaste proděla pozitivní vývoj. Od prvotní neodlučitelnosti dužniny od pecky a fádní sladkosti až po dnešní naprostou odlučitelnost a "přidanou" švestkovou nadstavbu. Je to nevídaná věc. Pravý opak Těchobuzické, které... celý příspěvek > |
|
Gabrovská se Bulharům povedla, 14.9.2016 ...Šveskové aroma slabé...
Právě, že švestkové aroma u Toptaste vůbec není slabé, jinak bych to nepsal. Dalo by se říci, že silnější má jen Domácí švestka, Hanita a Anna Späth. |
|
Elena, 14.9.2016 Jsem rád za každý postřeh ohledně pěstování různých odrůd slivoní a za případné fotky, Pokud jde o oblíbenou odrůdu pana Jana a dalších - ELENU, tak je skoro kompletně "sklizená" ptactvem. Řádně vyzrálá by jistě nebyla špatná. Takže přeji všem dobrou... celý příspěvek > |
|
Gabrovská se Bulharům povedla, 14.9.2016 Nemůžu si pomoct, ale Gabrovská je zcela nahraditelná odrůdou Toptaste. Není to nic proti Gabrovské, ale naopak čím dál lepší kvalitativní výkony Toptaste. Obě odrůdy dozrály zhruba ve stejnou dobu a to koncem srpna. |
|
Williamsova - ten pravý požitek pro chuťové buňky, 14.9.2016 Má stejný názor ještě někdo jiný? Například pan Fidla? |
|