Vlaška končí
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?) 21.9.2016 13:27
Zdravím všechny a díky za reakce. Pište, jak to s Vlaškou vidíte v porovnání s jinými odrůdami. Jak vidno, tak to velmi zajímá i Jirku (FM). Honza z Vysočiny vyhodnotil lépe Čačanskou najbolju, což je překvapivé. Vlaška se dříve doporučovala jen do teplejších poloh, později i do těch vyšších, ale nevím, jestli oprávněně. Jsem už odkázán jen na sledování Vlašky na Vysočině v nadmořské výšce 600 m. Prozatím si troufám tvrdit, že jsou v těchto oblastech vhodnější odrůdy na vysázení. V tomto roce sice dozrály plody bez problémů, ovšem chuť je přijatelná pouze u těch nejměkčích. U mě doma sledování Vlašky skončilo, jelikož šarka postupně deformovala většinu plodů, které byly uvnitř červené a nedobré. Na Vysočině jsou plody stále v pořádku. Chuťové srovnání Vlašky je možné s Gabrovskou a Annou Späth. Gabrovskou bych viděl lépe. Plodnost Vlašky byla v letošním roce bohatá, stejně jako u jiných švestek na Vysočině. V sousedství Gabrovskou mají, ale zapomněl jsem se přesvědčit, jestli byla letos stejně úrodná, jako právě Vlaška. Anna Späth v této poloze asi těžko dozraje. Anna Späth je velmi zvláštní odrůda, která pokud není dostatečně vyzrálá nemá prakticky žádnou chuť, která se pak náhle jako zázrakem objeví a je lahodná, sladce aromatická. Proč by měla být Vlaška nejchutnější odrůda jsem stále nezjistil. Přece si to ti odborníci nevymysleli. Je možné, že se se odhalení pravdy na Vysočině nedočkáme.
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.16 (?), 20.9.2016 20:06
zdravím Petře do Pardubic!
Odpověď je víc než jednoduchá. Vlaška prostě potřebuje teplý rok, dostatek vláhy a hlavně nesmí přeplodit- z tohoto důvodu je jako podnož naprosto nevhodný myrobalán... letos mám plné dva stromy, švestky jako na výstavu, ale chuťove je to moučnaté nic... nemá žádnou šťávu a ani tu výtečnou chuť, když je daleko méně plodů na stromě. Měl jsem ji na jaře nechat napospas pilatce.. takhle jsem udělal jen ruční probírku v naději, že to strom utáhne a výsledek se nedostavil. Musím ještě dodat, že zde už cca 2 měsíce pořádně nezapršelo. Asi se projdu po zahradě s motorovou pilou a jestli ani to příští rok nepomůže, tak půjde do kamen.
p.s.: zavrhovaná najbolija je letos proti vlašce chuťově lepší (520 m.nm.!!!) a několik lidí dostalo ode mne kbelík či bednu a byli spokojeni, protože na buchtě je to prostě kus ovoce... a to nejsem vůbec její fanoušek a šel jsem kolem ní s pilou už asi třikrát
Honza z Vysočiny
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 21.9.2016 13:27
Zdravím všechny a díky za reakce. Pište, jak to s Vlaškou vidíte v porovnání s jinými odrůdami. Jak vidno, tak to velmi zajímá i Jirku (FM). Honza z Vysočiny vyhodnotil lépe Čačanskou najbolju, což je překvapivé. Vlaška se dříve doporučovala jen do teplejších poloh, později i do těch vyšších, ale nevím, jestli oprávněně. Jsem už odkázán jen na sledování Vlašky na Vysočině v nadmořské výšce 600 m. Prozatím si troufám tvrdit, že jsou v těchto oblastech vhodnější odrůdy na vysázení. V tomto roce sice dozrály plody bez problémů, ovšem chuť je přijatelná pouze u těch nejměkčích. U mě doma sledování Vlašky skončilo, jelikož šarka postupně deformovala většinu plodů, které byly uvnitř červené a nedobré. Na Vysočině jsou plody stále v pořádku. Chuťové srovnání Vlašky je možné s Gabrovskou a Annou Späth. Gabrovskou bych viděl lépe. Plodnost Vlašky byla v letošním roce bohatá, stejně jako u jiných švestek na Vysočině. V sousedství Gabrovskou mají, ale zapomněl jsem se přesvědčit, jestli byla letos stejně úrodná, jako právě Vlaška. Anna Späth v této poloze asi těžko dozraje. Anna Späth je velmi zvláštní odrůda, která pokud není dostatečně vyzrálá nemá prakticky žádnou chuť, která se pak náhle jako zázrakem objeví a je lahodná, sladce aromatická. Proč by měla být Vlaška nejchutnější odrůda jsem stále nezjistil. Přece si to ti odborníci nevymysleli. Je možné, že se se odhalení pravdy na Vysočině nedočkáme.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|