|
Nove Pluoty kombinuju jedinečnu chut marhule a slivky, 27.12.2012 Trnka a myrobalán nebudou nikdy považovány za totožný druh. Jsou morfologicky a ekologicky dost rozdílné.
Z botanického hlediska máte jistě pravdu. Pod rod slivoň (Prunus) patří mnoho druhů ovocných i neovocných rostlin (švestka, trnka,... celý příspěvek > |
|
Nove Pluoty kombinuju jedinečnu chut marhule a slivky, 27.12.2012 Napíšu to teda trochu jinak. Myrobalán (Prunus cerasifera diploidní 2n=16ch.) a trnka obecná (Prunus spinosa tetraploidní 4n = 32 ch) jsou dva rozdílné druhy.
Nevím, jak je definován ovocný druh, ale počtem chromozomů určitě ne. Existují odrůdy... celý příspěvek > |
|
|
|
Krtci, hraboši, hryzci - co vlastně dělají v zimě?, 21.12.2012 Hryzci samozřejmě na zahradě být můžou, ale hustá spleť chodbiček pod povrchem je skutečně dílo hrabošů. V jejich životním cyklu je jedna zajímavost. Cituji:
...musíme zmínit ještě o jedné zajímavosti charakteristické pro toto zvířátko.... celý příspěvek > |
|
Kotel Medienka, 21.12.2012 Hm, to mě nenapadlo. |
|
Nepodařené uzení, 20.12.2012 Příspěvek pana FO se mi líbí, myslím si v podstatě totéž.
Studenou vodu, nebo ledovou tříšť přidávám do klobásové hmoty taky. Ne snad proto, že by se tak hmota lépe spojila, spíš naopak, když se to přežene, klobásy se... celý příspěvek > |
|
Krtci, hraboši, hryzci - co vlastně dělají v zimě?, 20.12.2012 Chodby patří zřejmě hraboši polnímu. V toto dobu proti němu zasahovat nemá smysl. Hraboš je sice i přes zimu aktivní, ale na záhoncích nemá jak výrazněji škodit. Velikost jarní populace beztak efektivně neovlivníme.
|
|
Kotel Medienka, 20.12.2012 Kotel jsem obalil minerální vatou mezi 2 foliemi (z obchodu s autopotřebami k izolaci motoru). Ke kotli jsem ji připevnil teplovzdorným lepidlem ve spreji. Obalil jsem dno i plášť kotle a měděné víko. Trubku k chladiči ne, ztráty tepla malou... celý příspěvek > |
|
Nepodařené uzení, 19.12.2012 Pokud jste obor studovala, jistě Vás učili i toto:
Potraviny kontaminované pouze botulotoxinem nemají změněnou ani chuť ani vůni! Častá však bývá přítomná současná kontaminace i jinými bakteriemi, které mohou vlastnosti potravin změnit již na... celý příspěvek > |
|
Nepodařené uzení, 19.12.2012 Nu, nebudu se přít, nicméně zkysnutí polévky, stejně jako např. omáčky, guláše a jiných potravin nemá na svědomí bakterie Clostridium botulinum - původce klobásového jedu. K vyklíčení jeho spór je zapotřebí delší čas v přísně... celý příspěvek > |
|
Sušené švestky, povidla, 17.12.2012 Solární sušičku jsem sestrojil podle nákresu na netu s přímým sušením - vypadá jako malé pařeniště s přívodem a odvodem vzduchu. Sušil jsem v ní všechno možné - byliny, houby, aj. Ty lze ale sušit i bez sušičky. Problém je, že sušení je závislé na... celý příspěvek > |
|
|
|
Sušené švestky, povidla, 13.12.2012 Drobnější plody se samozřejmě suší rychleji. Není ale tak podstatné, jak jsou plody velké, záleží víc na odrůdě, jak dobře se suší. Domácí švestky a jiné s podobnou dužinou mají víc sušiny a suší se relativně dobře. Některé odrůdy pološvestek při... celý příspěvek > |
|
Jak správně naroubovat třešeň Kordii, 13.12.2012 Jen bych se chtěl ještě ujistit, že pro odběr roubů je už teď vhodný čas.
Počkal bych na bezmrazý den |
|
Livingstonia - žloutnutí listů, 13.12.2012 Zkusila bych postříkat fungicidem - přípravkem proti houbovým chorobám - tím myslím nic nepokazíte, taky se mi to párkrát u palem stalo a pomohlo to. J. |
|
Nakládání masa - problém, 12.12.2012 Nemyslím si, že Praganda je jedinou variantou. Rychlosůl se jí říká proto, že obsahuje dusitan, který obarví maso okamžitě, zatímco dusičnan a kuchyňská sůl vyžaduje dlouhé naložení a činnost bakterií. Difúze masem je ale stejně rychlá u obyčejné... celý příspěvek > |
|
Pozdně zimní rezistentní odrůdy - hodnocení, 11.12.2012 Sparjon není rezistent a Spartanu se nepodobá. |
|