|
Identifikacia odrody I, 23.8.2013 Tipl bych si na semenáč Durancie. |
|
Vhodný opylovač pro Althanovu renklódu?, 23.8.2013 Ona ta hranice mezi švestkami, pološvestkami a slívami není tak ostrá. Za švestky považuji oválné modré plody s tužší dužinou, s typickou švestkovou chutí, odlučitelné od pecky Jubileum je zatím podobná později zrající Viktorii, v plné zralosti... celý příspěvek > |
|
|
|
Tipala, 22.8.2013 První Tipaly už jsou k jídlu. Po ochutnání musím řícit, že největší přednosti jsou velikost a barva plodů. Chuť tedy letos nic moc.
|
|
Identifikacia odrody I, 22.8.2013 Plod této slivoně nemá typické tvarové znaky, takže spolehlivě určit odrůdu podle mě nelze. |
|
Vhodný opylovač pro Althanovu renklódu?, 22.8.2013 Jubileum vypadá asi takto.: Viktorie jsou ještě zelené |
|
Angrešt Zlatý fík - je opravdu rezistentní?, 21.8.2013 To, co jste přečetla, u většiny ostatních pěstitelů platí, takže chyba možná nebude v těch postupech, spíš v termínech. Řešení je jednoduché - vysaďte si rezistzentní odrůdy.
|
|
Letní jablka dozrávají, 20.8.2013 Ametyst mim přijde možná o něco lepší než Juli, ale i o něco pozdnější. Ale letošní úroda Ametystu je teprve moje druhá, tak si to netroufám zobecňovat. Jeho bílá dužina je podobná skupině Mantet, Melba, Jersymac, aj., což není úplně můj... celý příspěvek > |
|
Ostružiny ve vodce, 20.8.2013 To jsem, pravda, nikdy nezkoušel. Ten lehce alkoholizovaný nápoj nemusí být špatný, ale o chuti a konzistenci ovoce 2x louhovaného (lihem a pak vodou) si iluze nedělám. Snad už to někdo vyzkoušel. |
|
Letní jablka dozrávají, 20.8.2013 Jabloň roubovaná na jaře za kůru se povětšinou ujme i štěpujícím začátečníkům. S rouby není problém. |
|
Série Top, 20.8.2013 Věřím, že v Bratislavě Vám bude Tophit chutnat. Do mé studené polohy se nehodí. Plody krásné, velké, plody, ale chuť je mdlá. I když letos možná bude výjimka. Top 2000, Topking i Hanita dozrávají lépe. Topend zatím nemohu posoudit |
|
|
|
Slivoň neznámá?, 20.8.2013 Podobná Bone de Bry mi přijde spíš ta slivoň od nádraží, ale jejím plody nebývají do černa (a zrají dřív). Petrova bluma mi dobou zrání a sudetským původem připomíná Malvazinku. Na Viktorii je to moc brzo.
|
|
Příliš dlouhé přírůstky roubů, 20.8.2013 Pokud se budeme řídit ryze fyziologií stromu, má pan Kaněra pravdu. Jen nevím, jestli všichni jeho textu rozuměli. Chtěl bych především vyzdvihnout větu:
Hlavně musíte rouby udržet v dominantní pozici a přeroubovanou odrudu potlačovat pod vyšku... celý příspěvek > |
|
Samosprašnost merunky Harcot, 20.8.2013 Harcot je výborná meruňka, i v horším poloze. Jak je to s její samosprašností, to nevím. |
|
Roub se ujal. Co dál?, 20.8.2013 Podívejte se zblízka, jestli zelený výhon skutečně vyráží z roubu nebo těsně vedle něj ze spícího očka na kůře podnože. Pokud ano |(z roubu), pak ke stromku zatlučte nebo přivažte kolík a k němu letorost, aby se větrem nevylomil. I tak nemá stromek... celý příspěvek > |
|
Jak hlídat ostružinový kvas, 20.8.2013 Dnešní nové palírny s kolonou si již většinou umějí s 50 litry kvasu poradit. Jednu takovou jsem vyzkoušel v Jevíčku. |
|