Roub se ujal. Co dál?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
20.8.2013 14:53

Podívejte se zblízka, jestli zelený výhon skutečně vyráží z roubu nebo těsně vedle něj ze spícího očka na kůře podnože. Pokud ano |(z roubu), pak ke stromku zatlučte nebo přivažte kolík a k němu letorost, aby se větrem nevylomil. I tak nemá stromek ještě vyhráno. Zacelení rány na podnoži bude problematické, je možné, že rána se nezahojí a časem odumře i ujatý roub. M.j. hodně záleží na vitralitě a bujnosti naštěpované odrůdy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Jaroslav Petr - (15) - 92.102 (?), 19.8.2013 13:00, zobrazeno: 4392x

Zdravím!

Tchán velmi rád roubuje, ale málokdy se něco ujme. Navíc už se dál o to nestará. Teď zjara narouboval tři větvičky na starou jablůňku (která byla zakrnělá a nebyla k ničemu, takže jsme ji uřízli), jedna z nich se chytla a roste.

A já se ptám - co s tím teď? Mám to ještě letos nějak zastřihávat? A co v dalších letech? Jak se z jedné větvičky udělá koruna? Mám knihu o řezu stromů, ale je to pro mě zatím jak čtení hieroglyfů.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 10.22 (?), 20.8.2013 14:10

Na staré jabloni měla zůstat tažná větev těsně pod místem roubování. Bez ní míza nepostupovala a proto se ujal jen 1 roub (roubovalo se v květu za kůru?). Rovněž je kořenová soustava ochuzena o asimiláty a hladoví.

Sledujte ránu a zacelujte voskem nebo balzámem trhliny a netěsnosti v okolí roubů. Letos nic neřežte. Na jaře byste se mohl pokusit o náhradní roubování (zlepšené za kůru - podle knížky, ujímá se 90%)  - zlepšilo by se zavalení rány.

Příští rok by měl ujatý roub rozhodit výhony do boků, z nich zapěstujete korunku normálním výchovným řezem. Pokud by roub zahynul, nedivte se, bude to tím, že letos byl strom v růstu maximálně omezen a kořenům se nedostává asimilátů. Bude vhodné v předjaří přihnojit dusíkem a při nedostatku vláhy řádně zalít. Neujaté rouby můžete odstranit až v létě. J.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 20.8.2013 14:53

Podívejte se zblízka, jestli zelený výhon skutečně vyráží z roubu nebo těsně vedle něj ze spícího očka na kůře podnože. Pokud ano |(z roubu), pak ke stromku zatlučte nebo přivažte kolík a k němu letorost, aby se větrem nevylomil. I tak nemá stromek ještě vyhráno. Zacelení rány na podnoži bude problematické, je možné, že rána se nezahojí a časem odumře i ujatý roub. M.j. hodně záleží na vitralitě a bujnosti naštěpované odrůdy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz