Ostružinový kvas je jeden z nejméně stabilních kvasů, které existují, což znamená, že velmi snadno zoctovatí. Rozhodně musíte dodržet následující zásady. Před založením kvasu namrazte 4-6 dvoulitrových PET lahví s 1,7 L vody. Kvas se musí založit najednou, plody nejlépe pošlapat, aby se odstranil vzduch z kvasu, který je přenašečem všech chorob. Teplota kvašení by neměla přesáhnout 17 °C, takže to chce studený sklep. Přidejte 2% cukru, protože kvasinky ke svému množení potřebují nejen vzduch, ale i cukr. Přidejte nejméně 3 balíčky aktivovaných kvasinek VÍNKA a živnou sůl. PET lahve je třeba neustále vyměňovat a chladit, protože kvasný proces sám teplo vytváří. Pokud se Vám nepodaří zabránit bouřlivému kvašení, počítejte s tím, že enormní vývoj CO2 odnese všechny vůně budoucího destilátu. slosar-petr@seznam.cz