Jak hlídat ostružinový kvas



host - 160.203 (?)
28.8.2013 18:46
50 litrů, to je na ostružiny dost. Já být vámi tak zkusím uděl ostružinové víno, přebytky a výlisky dosladím a založím mač. U obojího bude hrát zásadní roli, dostatek cukru, permanentní kvas, zabránění oxidace. S tím mačem bych jednou denně míchal, až by vše spadlo dolů, zvážil bych vyčištění a následné dokvašení jako u vína. To víno bych vyčistil od nečistot hned ke konci kvašení a pak opakovaně ihned po dokvašení. Jak už tu bylo psáno, kvasinková kultura je jistota, když se kvas přeruší nebo nebude probíhat ideálně ihned bych dodal nové kvasinky. Loni jsem jem šetřil a měl jsem perfektní třešňový ocet. Letos mám perfektní višňové víno a bude pálenka.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 166.5 (?), 16.8.2013 15:19, zobrazeno: 9139x

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jak se má hlídat ostružinový kvas a na co si dávat pozor.Mám nachystáno 50litrů kvasu... Děkuji

   
host - 236.138 (?), 18.8.2013 8:47

Ostružinový kvas je jeden z nejméně stabilních kvasů, které existují, což znamená, že velmi snadno zoctovatí. Rozhodně musíte dodržet následující zásady. Před založením kvasu namrazte 4-6 dvoulitrových PET lahví s 1,7 L vody. Kvas se musí založit najednou, plody nejlépe pošlapat, aby se odstranil vzduch z kvasu, který je přenašečem všech chorob. Teplota kvašení by neměla přesáhnout 17 °C, takže to chce studený sklep. Přidejte 2% cukru, protože kvasinky ke svému množení potřebují nejen vzduch, ale i cukr. Přidejte nejméně 3 balíčky aktivovaných kvasinek VÍNKA a živnou sůl. PET lahve je třeba neustále vyměňovat a chladit, protože kvasný proces sám teplo vytváří.  Pokud se Vám nepodaří zabránit bouřlivému kvašení, počítejte s tím, že enormní vývoj CO2 odnese všechny vůně budoucího destilátu. slosar-petr@seznam.cz

   
host - 71.126 (?), 20.8.2013 9:58

... Mám nachystáno 50litrů kvasu...  no na kvas z ostružin to je sice až moc, jenže takovéto množství vám vypálí snad jen v "domatíně". I ta nejmenší legální PP, má totiž "příjmový obsah"  kolem 100 až 120 litrů minimálně!!

Já bych z těch ostružin udělal "ratafii", tj. dal macerovat do alkoholu, potom již jen stačí slít, přefiltrovat a trochu cukru. I ten zbytek se dá použít (zůstává vám tam dos zbytkového alkoholu) na různé koktejly, do pohárů...

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 20.8.2013 10:41

Dnešní nové palírny s kolonou si již většinou umějí s 50 litry kvasu poradit. Jednu takovou jsem vyzkoušel v Jevíčku.

         
host - 71.126 (?), 20.8.2013 17:41

Nerad oponuji, 

... možná jen ty s obsahem do 150 litrů; ty s 300 či 600 litrových, kterých v poslední době přibývá jak hub po dešti, tak tam se jen zašpiní dno!! Vozit 50 litrů přes půl republiky, no nevím...

   
host - 160.203 (?), 28.8.2013 18:46
50 litrů, to je na ostružiny dost. Já být vámi tak zkusím uděl ostružinové víno, přebytky a výlisky dosladím a založím mač. U obojího bude hrát zásadní roli, dostatek cukru, permanentní kvas, zabránění oxidace. S tím mačem bych jednou denně míchal, až by vše spadlo dolů, zvážil bych vyčištění a následné dokvašení jako u vína. To víno bych vyčistil od nečistot hned ke konci kvašení a pak opakovaně ihned po dokvašení. Jak už tu bylo psáno, kvasinková kultura je jistota, když se kvas přeruší nebo nebude probíhat ideálně ihned bych dodal nové kvasinky. Loni jsem jem šetřil a měl jsem perfektní třešňový ocet. Letos mám perfektní višňové víno a bude pálenka.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika