|
Letní jablka dozrávají, 20.9.2013 Při pohledu na fotky švestek v jiném vlákně mám trochu obavy o věrnost barev. Jablka v bedně vypadají jako Průsvitné, ale v tuto dobu už by mělo být po nich. Červená jablka určitě nejsou Stark Earliest. |
|
Rajka, 20.9.2013 Jak jste spokojeni s velikostí plodů Rajky? U mě jsou trochu malé. |
|
|
|
Jahodník a kompost, 20.9.2013 Já to dělám stejně, m.j. i proto, že ve vsi nemáme nádoby na biologický odpad. Kompost používám až po 3 letech, takže rozložené bývá všechno, včetně jahod.a štěpky. |
|
Kudy monilie?, 20.9.2013 Vždy jsem si myslel, že moniliová hniloba plodů vzniká tak, že do poraněné slupky (např. hmyzem) vnikne patogenní houba, která postihne celý plod. V posledních dnech kvůli vydatným dešťům řada švestek popraskala. Kupodivu obnažená dužina osychá... celý příspěvek > |
|
Něco jako švestka, 20.9.2013 Nevím, jestli Rakušané pod názvem Zwetschke myslí švestku nebo obecně slivoň. Plody na obrázku podle tvaru příliš rysů pravé švestky nevykazují. Podobných žlutoplodých odrůd - většinou kříženců s mirabelkami je i unás na trhu víc (Belamira,... celý příspěvek > |
|
Rezistentní višně v České republice, 20.9.2013 Köröšská višeň mám opravdu skvělé plody. Široké, tmavorudé ma kratších stopkách s dlouhými pastopkami. Stromy bývají opravdu velké. Kdysi u nás na zahradě rostla, plodnost byla ale malá a ne každoroční. Po stránce kvality plodů ovšem... celý příspěvek > |
|
Oldenburgovo, 18.9.2013 Je to možné, že Vaše poloha této odrůdě více nahrává. Záleží zřejmě na konkrétním místě. Byl jsem u přítele v Lipovci, tamní oblast byla pro jabloně příznivá pěstoval skvělé Cherry Cox renety. Ani já neošetřuji proti strupovitosti, což byl... celý příspěvek > |
|
Borovice cerna - usycha nebo prirozeny podzimni opad jehlici, 18.9.2013 Taky myslím, že se nemusíte bát, zkuste na podzim pohnojit hořkou solí nebo podzimním hnojivem na jehličnany. J |
|
Skvrny na slivce, 18.9.2013 Možná jsou kraje, kde vlnovník působí na slivoních rozsáhlé škody. Já s ním žiju na zahradě už několik desetiletí bez jakýchkoli zásahů a nepřipadne mi, že by zdravotní stav stromů, potažmo úrodu, nějak ovlivnil. Jsou choroby a... celý příspěvek > |
|
Oldenburgovo, 18.9.2013 Já nevím, pane Jiří, ale nádherně vonící sladké kořenité plody Oldengurgova, to je opravdu zvláštní. Ta odrůda byla skutečně kdysi velmi rozšířená, zejména pro mimořádnou a pravidelnou plodnost. Dnes ji ale prakticky nikdo nepěstuje. Důvodem,... celý příspěvek > |
|
|
|
Podnože do horších půd, 17.9.2013 Záleží samozřejmě na poloze a půdě.
Já mám čtvrt a polokmeny na semenáčích, zákrsky na A2 a M11, zkouším MM106. Slabší podnože zastavují růst, namrzají, trpí rakovinou, jsou vyhledávány hryzci. |
|
Sviluška - neviditelná pohroma, 17.9.2013 Nemohou být příčinou odumírání obou stromů rakovinné rány nad kořenovým krčkem? |
|
Jde o rakytníkového samce a samici, nebo ne?, 16.9.2013 Na pravé fotce je zřejmě letorost bez květních pupenů. Těžko na něm poznat, o co jde.. Na prostřední fotce bych si tipnul spíš na samici. Umístění pupenů se u obou pohlaví dost liší, samčí rostliny jich mají velké trsy, samice menší.
|
|
Biesterfeldská reneta, 16.9.2013 Z odrůd sklízených v tuto dobu mi přijde jedna z nejchutnějších. Brzy ji zřejmě vystřídá Desert, to je ale jiný pěstitelský typ. O historii Biesterfeldské toho o ní a jejich rodičích mnoho nevím, podle růstu, velikosti plodů a listů to bude... celý příspěvek > |
|
Williamsova - ten pravý požitek pro chuťové buňky, 16.9.2013 Odrůda Wiliamsova (a její červená mutace) u nás do špičkové chuti dozraje jen v teplých letech a i tehdy se těžko srovnává s ovocem z lepších poloh. Hledám proto odrůdy s podobnou chutí, vůní a dobou zrání. Zatím se mi jeví nadějně polská Margarita a... celý příspěvek > |
|