Oldenburgovo
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 171.155 (?), 11.12.2011 22:06, zobrazeno: 15947x
Pamatuji ze zahrady svého otce na toto tehdy pro mě velmi chutné podzimní jablko.Strom již však neexistuje. Nemáte někdo s touto odrůdou zkušenosti i v dnešní době? A nevíte, zde ji lze (event.rouby) někdy sehnat?
díky Lucas
|
|
|
|
|
|
|
host - 128.61 (?), 12.12.2011 8:16
Dobrý deň pane Lucasi! Jablone Oldenburgovo pestoval donedávna môj svokor, na podpníku M2. Vyznačovali sa pravidelnou a bohatou úrodou šťavnatých jabĺk s mastnou žltou šupkou a žíhaným líčkom. Chuť bola kyselkavá svieža už krátko po sklizni, ale o Vianociach sviežesť končila a jablká boli fádne. Pamätám, ako sme zo slušnosti (ale neradi) nakladali do auta darované jablká z nadmerných úrod. Je to naozaj typicky jesenná odroda, svojou šťavnatosťou vhodná na muštovanie. Cez zimu však staré nemecké Oldenburgovo chuťovo nie je lákavé. Opýtam sa svokra, čo sa s 2 jabloňami stalo, ale mám dojem, že sú prevrúbľované alebo vykopané. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 12.12.2011 21:37
Oldenburgovo byla jedna z prvních odrůd, které jsem někdy před 4O lety vysadil v pronajaté zahrádce. Po sklizni chuť byla výborná, ale jak uvádí Palo, skladováním tu chuť rychle ztrácela. U mne to bylo už začátkem prosince.
Později, po získání vlastní zahrady, jsem už tuto odrůdu nechtěl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 22.9.2013 8:00
Oldenburg je u mě prakticky rezistent. Strupovitost není problém, co je problematické je nadměrná hniloba jablek na stromě- velmi je napichují vosy a přezrávání jablek na stromě. Ideální konzumní zralost je samozřejmě krátká. Je to odrůda, která dokáže bohatě zaplodit i na jednoletém dřevě.
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|