Oldenburgovo

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
18.9.2013 8:39

Já nevím, pane Jiří, ale nádherně vonící sladké kořenité plody Oldengurgova, to je opravdu zvláštní. Ta odrůda byla skutečně kdysi velmi rozšířená, zejména pro mimořádnou a pravidelnou plodnost.  Dnes ji ale prakticky nikdo nepěstuje. Důvodem, je, předpokládám, krom mastné slupky, právě chuť.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 171.155 (?), 11.12.2011 22:06, zobrazeno: 15946x

Pamatuji ze zahrady svého otce na toto tehdy pro mě velmi chutné podzimní jablko.Strom již však neexistuje. Nemáte někdo s touto odrůdou zkušenosti i v dnešní době? A nevíte, zde ji lze (event.rouby) někdy sehnat?

díky Lucas

host - 128.61 (?), 12.12.2011 8:16
Dobrý deň pane Lucasi! Jablone Oldenburgovo pestoval donedávna môj svokor, na podpníku M2. Vyznačovali sa pravidelnou a bohatou úrodou šťavnatých jabĺk s mastnou žltou šupkou a žíhaným líčkom. Chuť bola kyselkavá svieža už krátko po sklizni, ale o Vianociach sviežesť končila a jablká boli fádne. Pamätám, ako sme zo slušnosti (ale neradi) nakladali do auta darované jablká z nadmerných úrod. Je to naozaj typicky jesenná odroda, svojou šťavnatosťou vhodná na muštovanie. Cez zimu však staré nemecké Oldenburgovo chuťovo nie je lákavé. Opýtam sa svokra, čo sa s 2 jabloňami stalo, ale mám dojem, že sú prevrúbľované alebo vykopané. Paľo

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 12.12.2011 21:37

Oldenburgovo byla jedna z prvních odrůd, které jsem někdy před 4O lety vysadil v pronajaté zahrádce.  Po sklizni chuť byla výborná, ale jak uvádí Palo, skladováním tu chuť rychle ztrácela. U mne to bylo už začátkem prosince.

Později, po získání vlastní zahrady, jsem už tuto odrůdu nechtěl.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 13.12.2011 16:44

Oldenburgovo vynikalo svojí každoroční vysokou plodností a poměrně pěkným vzhledem plodů Tím to ale končilo. Ani v ideální konzumní zralosti pro mě nepředstavovalo chuťovou špičku (Lord Lambourne i Wealthy je bohatě překonaly). Zní to možná hloupě, vadila mi jeho nakyslá "jablečná pachuť. Mastná slupka, citlivost ke strupovitosti a krátká doba skladovatelnosti jej navíc učinily nekonkurenceschopnou odrůdou.
   V minulosti bylo Oldenburgovo hojně používáno ke křížení nových odrůd. Hlavně v bývalé NDR.

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 18.9.2013 6:52

Pro mne je Oldenbirgovo červené "citová" záležitost.  Zachránil jsem ji přenesením roubu z otcovy zahrádky. V našich drsných podmínkách moravského krasu rodí nádherné vonící, sladké a kořenité plody. Otec jí říkal muškátová reneta. Přikládám fotku.

Oldenburgovo červené  16.9.2013
Oldenburgovo červené 16.9.2013

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 18.9.2013 8:39

Já nevím, pane Jiří, ale nádherně vonící sladké kořenité plody Oldengurgova, to je opravdu zvláštní. Ta odrůda byla skutečně kdysi velmi rozšířená, zejména pro mimořádnou a pravidelnou plodnost.  Dnes ji ale prakticky nikdo nepěstuje. Důvodem, je, předpokládám, krom mastné slupky, právě chuť.

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 18.9.2013 12:39

Dobrý den pane Miloši, souhlasím s Vámi že odrůda oldenbugovo červené je mezi zahrádkáři dnes málo rozšířená, ale své příznivce má stále. Mastná slupka vůbec při konzumaci nevadí a ještě k něco k chuti. Chutných pozimních odrůd je jiste hodně ale jak jsem uvedl dříve, v našich drsných krasových podmínkách nevhodných podmínkách pro pěstování jabloní je její chuť pro mne jedinečná. Možná je to tím vápencovým podložím, nebo měl můj otec nějaký dobrý klon. Podotýkám, že stejně jako otec, ani já vůbec nepoužívám chemickou ochranu proti strupovitosti.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 18.9.2013 13:43

Je to možné, že Vaše poloha této odrůdě více nahrává. Záleží zřejmě na konkrétním místě.  Byl jsem u přítele v Lipovci, tamní oblast byla pro jabloně příznivá pěstoval skvělé Cherry Cox renety. Ani já neošetřuji proti strupovitosti, což byl jeden z důvodů (ne jediný), proč jsem se s Oldenburgem rozloučil.

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 18.9.2013 21:28

Pomologický popis nám dává oběma zapravdu. A navíc, je to odrůda pro chladnější oblasti. Já ji budu každopádně zálohovat, protože u nás ve vlhku trpí rakovinou. Lipovec má lepší polohu než mám já, ale o Coxku bych se chtěl také pokusit.

host - 189.156 (?), 22.9.2013 8:00

Oldenburg je u mě prakticky rezistent. Strupovitost není problém, co je problematické je nadměrná hniloba jablek na stromě- velmi je napichují vosy a přezrávání jablek na stromě. Ideální konzumní zralost je samozřejmě krátká. Je to odrůda, která dokáže bohatě zaplodit i na jednoletém dřevě.

Ing. Fidla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?21:24
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024