|
Male plody, 14.9.2010 Ano, i člověk prodělává období růstu, plodnosti a stárnutí. S ženami po čtyřicítce už příroda nepočítá. Přesto mohou ještě dlouho žít.
Stromy obecně neplodí pravidelně. Jsou semenné roky, kdy dospělé dřeviny plodí. Proti tomu jsou roky kdy dřeviny... celý příspěvek > |
 |
Male plody, 14.9.2010 Mýlíte se, každý strom který doroste do určitého objemu začne zasychat.
Šitt rozdělil život stromu do 9 období. Lze to sice zjednodušit do tří, ale to se pak dá snadno překroutit. Stromy přece nezasychají, že.
Zajímavé je i rozdělení po dle Žučkova... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Male plody, 7.9.2010 Je zajímavé, že deficit určitých živin je dán ročníkem. podle průběhu počsí jsou stromem vstřebávány určité živiny. Podle rozborů listů a plodů jsou pak v deficitu některé prvky u všech pěstitelů, přestože jsou v půdě v dostatečné zásobě.
Dalším... celý příspěvek > |
 |
Male plody, 6.9.2010 S vámi bude těžké pořízení.
Proč se ovocné stromy řežou?
1. Výchovný řez - vytvoříme pevnou vzdušnou kostru koruny. Na stromě nebudou tlakové vidlice, větve si nebudou příliš světelně konkurovat, ovoce bude skliditelné.
2. udržovací řez - udržuje... celý příspěvek > |
 |
Male plody, 5.9.2010 Ano, probírka má v zahrádkářských podmínkách velký význam. Letos v červnu jsem probral průsvitňák. Na stromě narostly jablka cca 75mm široká. U sousedů měli samé špunty a polovina z nich byla červavá či strupatá. Já jsem brakovité ovoce odstranil... celý příspěvek > |
 |
Male plody, 5.9.2010 Ano, výživa, řez, zálivka a probírka plodů by měly situaci zlepšit.
Drobné plody mohou být také příčinou choroby fytoplazmová proliferace jabloní.
Také mohou být podhryzané kořeny. Zkuste stromem zacloumat.
Řezem v předjaří odstraňte nemocné... celý příspěvek > |
 |
Jaka bude kvalita ornice exhumovane po 15letech?, 5.9.2010 V minulých dobách se při zakládání sadů a vinic prováděla rigolační orba. Ornice se dostala do hloubky 60 cm a hlušina navrch. Dnes se ve vinicích spíš provádí hloubkové kypření. Rigolace je energeticky náročná. Je to nevratné a význam je... celý příspěvek > |
 |
Jaka bude kvalita ornice exhumovane po 15letech?, 4.9.2010 Organická hmota se bez přístupu vzduchu degraduje. Tak vzniká třeba rašelina, nebo uhlí. Pokud chcete půdu oživit, proložte s ní kompost.
Podle mých zkušeností je i mrtvá jílovice z výkopu velmi rychle zaplevelena. Otázka je co se vylouhovalo z... celý příspěvek > |
 |
Proč rezaví thuje?, 3.9.2010 Děkuji za reakci, ale tyto thuje určitě nebyly sázeny s kořenovým balem.Jsou zde zasazeny již minimálně dvacet let i více a toto zasychání se objevilo minulý rok a letos je ve větším množství.Dostupné postřiky nezabírají, dnes jsem objevil počátky... celý příspěvek > |
 |
Proč rezaví thuje?, 3.9.2010 Je to váš názor, neodsuzuji vás.Jen dodám že thuje jsou asi dvacet let staré a takto usychat začaly vloni, do této doby vždy krásně rostly.Dobrovolně je vykopat nepůjdu, jsou to krásně rostlé stromy, ale příroda to asi postupně udělá za mně. |
 |
|
 |
Proč rezaví thuje?, 2.9.2010  Tak a tohle je thuje o 5 metrů dále, dopadne stejně jako ta na minulé fotce.Už nevím co mám proti tomu dělat. |
 |
Proč rezaví thuje?, 2.9.2010  Tak přidávám další fotku thuje. |
 |
Jaké odrůdy do 650 m n. m, 30.8.2010 Lucasova je dost teplomilná. V 605m bude řepovitá. Odolná spolehlivá bude třeba Hardyho.
Kordia ráda zmrzá v květu. Pokud u Vás hrozí pozdní mrazíky, volil bych jinou. |
 |
Plodový myrobalán, 29.8.2010 Některé z těch mirobalánů opravdu kříženci jsou. Třeba Obilnaja a Zurna jsou mirobalán x japonská slíva.
Japonské slívy jsou velké křupavé trvanlivé a bez chuti. Vozí se k nám v zimě. Z marketů můžete znát i jejich křížence s meruňkami (plumcot,... celý příspěvek > |
 |
Co dělat, aby staré jabloně neplodily, 29.8.2010 Podívejte se zde |
 |