Male plody

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?)
6.9.2010 21:56

S vámi bude těžké pořízení.

Proč se ovocné stromy řežou?

1. Výchovný řez - vytvoříme pevnou vzdušnou kostru koruny. Na stromě nebudou tlakové vidlice, větve si nebudou příliš světelně konkurovat, ovoce bude skliditelné.

2. udržovací řez - udržuje strom v optimální kondici. Udržuje ho i v požadovaném tvaru. To ale není podstatné máme-li dost místa.

3. Zmlazovací řez - to už je dost radikální zásah do koruny stromu. Staré plodné dřevo je nahrazeno za nové v krátkém čase. Je zde ale problém s vlky a přílišném oslabení kořenové soustavy.

U stromů probíhá tzv. velký životní cyklus. Zjednodušeně by se dalo říct, že strom prodělává tři hlavní období: Období růstu, období plodnosti a období zasichání. Pro kvalitní nestřídavou plodnost je potřeba udržet strom co nejdéle v období růstu a plodnosti. Toho dosáhneme tím, že odstraňujeme odplozené převislé větve a prosvětlujeme korunu. To je současně i opatření proti houbovým chorobám. Já jsem příznivcem minimálního řezu. Tedy nepěstovat dřevo (vlky), ale řezat pouze tak, aby na stromě vždy bylo nějaké nové dřevo. Přestárlé stromy často přeplozují, plodí střídavě velké množství brakovitého ovoce. Je to logické. Záclony převislých odplozených plodonosných oblouků mají k vzdušným korunám daleko. Navíc zababčelé stromy přirůstají jen na kroužkových plodonoších plodného paroží 3-5mm za rok. Kvalita vodivých drah na těchto plodonosných útvarech není srovnatelná s kvalitou vodivých drah na dvouleté větvičce.

U zababčelých stromů dojde k tomu, že kořeny nezvládají vyživovat korunu a naopak. Prostě koruna doroste do velikosti kterou má geneticky zakódovanou ovlivněou možnostmi podnože.  Pokud je odrůda rychlého vývoje naroubovaná na slabší podnoži, není bez řezu schopna existence.

Jinak pane 235.239. cítím z vašich názorů vliv Jaroslava Svobody. Nic proti němu. Ve spoustě věcí s ním souhlasím. V takovýchto případech ale ne.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
thedy - (24) - 166.23 (?), 5.9.2010 18:40, zobrazeno: 19751x

Dobrý deň,

to, čo sa teraz opýtam, tu už možno bolo preberané, no nikde som nič nenašiel tak sa pýtam.

Na záhrade máme asi 40 rokov staré jablone, ktoré neboli orezávané.Plodia stále, ale rok, čo rok su plody menšie a menšie.Je to tým, že neboli dlho zmladzované?Alebo, že su staré?Dá sa s tým niečo robiť?Treba prihnojiť?

Ďakujem

host - 235.249 (?), 5.9.2010 20:04

Nejspíš jen nasazují moc plodů.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 5.9.2010 20:14

Ano, výživa, řez, zálivka a probírka plodů by měly situaci zlepšit.

Drobné plody mohou být také příčinou choroby fytoplazmová proliferace jabloní.

Také mohou být podhryzané kořeny.  Zkuste stromem zacloumat.

Řezem v předjaří odstraňte nemocné větve, vlky a převislé větve. Prosvětlete korunu. Pokud strom trpí střídavou plodností, řežte v roce s očekávanou velkou úrodou.

Pokud chcete strom přihnojit, zaryjte hnojivo do země na okapu koruny.

host - 235.249 (?), 5.9.2010 20:54

Lepší než řez je probírka plodů.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 5.9.2010 22:18

Ano, probírka má v zahrádkářských podmínkách velký význam. Letos v červnu jsem probral průsvitňák. Na stromě narostly jablka cca 75mm široká. U sousedů měli samé špunty a polovina z nich byla červavá či strupatá. Já jsem brakovité ovoce odstranil včas a většina úrody byla kvalitní.

Nebylo to jen probírkou, ale i řezem. Řezem udržuju vzdušnou korunu. Díky řezu strom nestagnuje v růstu. Vytváří stále mladé dřevo. Kvalitní plody vznikají na mladším dřevě. Na starém paroží toho nedosáhnete.

Samozřejmě existují odrůdy, které jsou schopny růst bez řezu a dávat vcelku uspokojivou úrodu. Není to však obecné pravidlo.

host - 235.249 (?), 6.9.2010 0:31

Pokud chcete aby vám rostlo dřevo místo plodů tak ano.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 6.9.2010 21:56

S vámi bude těžké pořízení.

Proč se ovocné stromy řežou?

1. Výchovný řez - vytvoříme pevnou vzdušnou kostru koruny. Na stromě nebudou tlakové vidlice, větve si nebudou příliš světelně konkurovat, ovoce bude skliditelné.

2. udržovací řez - udržuje strom v optimální kondici. Udržuje ho i v požadovaném tvaru. To ale není podstatné máme-li dost místa.

3. Zmlazovací řez - to už je dost radikální zásah do koruny stromu. Staré plodné dřevo je nahrazeno za nové v krátkém čase. Je zde ale problém s vlky a přílišném oslabení kořenové soustavy.

U stromů probíhá tzv. velký životní cyklus. Zjednodušeně by se dalo říct, že strom prodělává tři hlavní období: Období růstu, období plodnosti a období zasichání. Pro kvalitní nestřídavou plodnost je potřeba udržet strom co nejdéle v období růstu a plodnosti. Toho dosáhneme tím, že odstraňujeme odplozené převislé větve a prosvětlujeme korunu. To je současně i opatření proti houbovým chorobám. Já jsem příznivcem minimálního řezu. Tedy nepěstovat dřevo (vlky), ale řezat pouze tak, aby na stromě vždy bylo nějaké nové dřevo. Přestárlé stromy často přeplozují, plodí střídavě velké množství brakovitého ovoce. Je to logické. Záclony převislých odplozených plodonosných oblouků mají k vzdušným korunám daleko. Navíc zababčelé stromy přirůstají jen na kroužkových plodonoších plodného paroží 3-5mm za rok. Kvalita vodivých drah na těchto plodonosných útvarech není srovnatelná s kvalitou vodivých drah na dvouleté větvičce.

U zababčelých stromů dojde k tomu, že kořeny nezvládají vyživovat korunu a naopak. Prostě koruna doroste do velikosti kterou má geneticky zakódovanou ovlivněou možnostmi podnože.  Pokud je odrůda rychlého vývoje naroubovaná na slabší podnoži, není bez řezu schopna existence.

Jinak pane 235.239. cítím z vašich názorů vliv Jaroslava Svobody. Nic proti němu. Ve spoustě věcí s ním souhlasím. V takovýchto případech ale ne.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 221.199 (?), 6.9.2010 22:54

Dobrý večer, nechci a nebudu polemizovat o řezu ani výživě, faktem je že by měla být vyvážená ale aby běžný pěstitel mohl určit zda hnojí vyváženě, musel by mít každý chemickou laboratoř nebo minimálně 1x do roka dávat půdu na rozbor což je z mnoha důvodů alespoň u mě nemožné. Tedy jedině hnojit rozumně, s citem. Probírka je jasná, jednoznačně je u přeplození nutná. 
Ale... posuďte sami. Krom jiných mám 5 mladých Goldstarů do 10ti let na podnoži MM 106 z toho jeden na A2, podotýkám všechny stejně hnojené. Nepřeplozují, neplodí ve zhlucích, většinou až na vyjímky po jednom na plodonoši. Loni krásné velké plody jak mají být, ale na jednom "pingpongové míčky". Letos jsou zatím na čtyřech plody o málo větší, ale na tuto odrůdu velmi malé krom jednoho, toho co měl loni to drobisko, letos má o málo větší než ostatní čtyři. Malé plody má letos i Angold, Jonathan, Rosana a Spartan - také drobisko ale u něj jsem nestihl probírku - letos zaplodil jako jediný a jako každý rok spolehlivě, takže u něj důvod malých plodů znám, u ostatních ne. Jediný strom který má v tomto roce standardní plody jako jiné roky a navíc na rozdíl od ostatních rezistentů nemá strupovitost je Melodie. 
Takže jediné co mě napadá je nadbytek vody, u zmíněného Goldstaru loni s malými plody měl otec polní sprchu a o letošním nadbytku vody není třeba diskutovat. Ale podtrhuji, o nadbytku vody píši jako o faktu, nikoliv o důsledku. Nenapadá mě jediný rozumný důvod proč mám malé plody, snad i počasí? Nevím...           Zdravím

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 7.9.2010 7:59

Aby strom nepřeplodil drobnými plody, je nutný červnový propad plůdků  (neberu-li v úvahu probírku).  K tomu, aby strom správně zareagoval, je potřebný určitý přísun vody, živin, teplot. Tento mechanizmus může být paradoxně porušen samotným pěstitelem - pohnojením na list v nesprávnou dobu, necitlivou zálivkou. Zasáhnout do fyziologie stromu mohou i škůdci, podepsat se umějí zejména mšice, roli hraje i porušení vodivých pletiv mrazem.

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 7.9.2010 20:19

Je zajímavé, že deficit určitých živin je dán ročníkem. podle průběhu počsí jsou stromem vstřebávány určité živiny. Podle rozborů listů a plodů jsou pak v deficitu některé prvky u všech pěstitelů, přestože jsou v půdě v dostatečné zásobě.

Dalším faktorm může být nedostatečné opylení. To mohl být v letošním deštivém roce velký problém. Velikost plodu fysiologicky (hormonálně) ovlivňuje množství semen v jadřinci.

Další věcí, do které často nevidíme. je kvalita kořenové soustavy. Je pod zemí, tak se na ní často zapomíná. Pokud jsou kořeny uhnilé, nebo okousané strom zaznamená fysiologické sucho, které sice stimuluje velou násadu, ale není možné, aby ji strom utáhl.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz