|
Předělat stromek?, 5.6.2010 Jenomže v dotazu byl vyšší růst a ne bujnější růst. To co máte na mysli, to se dá udělat a říká se tomu "zpravokeřnění" nevím jestli vůbec jsem to napsal správně. No ale tam to může být jak bujnější, tak slabší růst, to zaleží na kultivaru.... celý příspěvek > |
|
Předělat stromek?, 5.6.2010 Ten pojem "přihrnout a zplanit" neznám. Vyšší tvar lze docílit postupným odřezáním (odborným) spodných pater a tak povýšit korunu. Samozřejmě strom, který nutíme do růstu bude oddalovat plodnost a taky musí mít alespoń nějakou korunu... celý příspěvek > |
|
|
|
Nemoc vrby, 5.6.2010 Také máme takovou vrbu a též má to co jsem pracovně nazval "úžeh na vrbě".Letos se to objevilo 2x. Jednou jsem to ostříhali a jak opět přišly deště tak je znovu na koncích. Viz foto. |
|
Zvonkové, 5.6.2010 Zvonkové jsem pěstoval ve výšce 450 m na Valašsku na jižním svahu. Vkládal jsem do toho naděje ale bohužel se nenaplnily. Strupovitostí trpí ale ne tak moc. Závažný fakt je, že strupovitost "křiví" tvar plodu. Prostě je deformovaný a tudíž... celý příspěvek > |
|
Bubnová sekačka Vari, 3.6.2010 Dobrý den, chtěl bych koupit bubnovou sekačku Vari Lucina. Pozemek mám 20 arů, mírně svažitý, seču 2 x za rok. Pokud by někdo měl nejaké zkušenosti s touto sekačkou, prosím napište. Děkuji |
|
Neznámý černý pták, 3.6.2010 Neznámý pták byl již vyřešen. Jedná se o řidčeji vyskytujícího se kosa, který není ten běžný jako černý ani kos horský ale žije v lese a na podzim a zimu přilétává blíže k obydlím a jeho chování je jiné. Taky jsem se dověděl, že kos černý má jak... celý příspěvek > |
|
Krtek - a je to, 3.6.2010 "To Wimpi"
Mám úplné stejné zkušenosti s chytáním krtků a taky mohu potvrdit, že využívají staré chodby a když se rozhodnou rýt, tak to je určitě v nějaké souvislosti s jejich "investiční činností" o které nemám ponětí. Co se mne... celý příspěvek > |
|
Úroda, 2.6.2010 Takto to vypadá letos. Vždy dávám pár prutů vrby aby mne pes nešlapal do záhonu. Letos mnohé ani nevzešlo, zato vrba zakořeňuje úžasně. |
|
Loňská očka neraší, 2.6.2010 Když se očkuje v srpnu, tak to je na očko spící nebo bdící, to už přesně nevím jak přesně se to jmenuje ale jednoduše se dá poznat jestli se chytlo. Funguje to na 100%. Prsty se po 14 dnech až 3 týdny cvrnkně do řapíku. Když je to přijato, tak... celý příspěvek > |
|
Feromonové lapače, 31.5.2010 Kdysi jsem používal feromonové lapače na pilatku švestkovou. Je otázkou, zda lapač je lapač nebo jenom signalizátor množství a doby výskytu. Můj názor je takový, že u malých sadů a ojedinělých pár stromů toto slouží jako spíš negativně v tom smyslu,... celý příspěvek > |
|
|
|
Podivná choroba višně, 30.5.2010 Opět ze zkušenosti mohu doložit, že višně v celé oblasti (Valašsko) odešly při velmi teplém jaru bez nějakého většího deště, akorát vím, že poměrně předčasně se přestalo (na část dubna) topit a foukal několik dní východní vítr. Pro mne to bylo velké... celý příspěvek > |
|
Podivná choroba višně, 30.5.2010 Nechci Vás strašit ale podle mého názoru napadenou višeň zachránit nejde. Mne taky se zazelenala na vrcholcích i jsem odebral za rok rouby a narouboval na jinou podnož a po vypěstování korunky to zase pošlo na moníliový úžeh. |
|
Potlačení plevele Kakost luční, 30.5.2010 Teoreticky by to šlo dávat někam ale je to z plochy 33 arů a to je hromada. A navíc kompost pouze z trávy se špatně dělá. Někde v literauře sadařské jsem četl, že takto roložená (po sadu) tráva je zdrojem živin lépe přijatelných pokud se hnojilo... celý příspěvek > |
|
Nemocný stromek, 29.5.2010 Takové ty ostrůvky odumřelé kůry a různé jizvy a hlavně kolem pupenů připomínají tzv. léze u úžehu peckovin. Že by to šlo i na jabloně, tak to nevím. |
|
Problem s Durancii (loni nasazene stromky), 21.5.2010 Omlouvám se pokud jsem to "vzal" Murphymu. |
|