Podivná choroba višně

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?)
30.5.2010 20:31

Opět ze zkušenosti mohu doložit, že višně v celé oblasti (Valašsko) odešly při velmi teplém jaru bez nějakého většího deště, akorát vím, že poměrně předčasně se přestalo (na část dubna) topit a foukal několik dní východní vítr. Pro mne to bylo velké překvapení neboť do té doby se na višních nic takového neudálo. Horší je, že je u nás už i úžeh peckovin - švestek (některých odrůd) a mám to letos potvzeno na místě pracovníky rostlino - lékařské správy. Udělal jsem zkušebně postřik ale při tomto deštivém počasí to nebude mít velký účinek. Jelikož úžeh švestek pozoruji 3 roky a ty byly normální, tak to dešti nepřičítám ale určitě to bude faktor vedoucí ke zhoršení průběhu choroby. Kdysi jsem četl knížku o někom kdo sadaření studoval pracovně 2 roky v USA a Kanadě a ten tvrdil, že taky tam napadla virová choroba broskvoně (v USA ovoce č.1) a jak poznamenal musely se vyšlechtit nebo začít sadit odrůdy odolné a celé "okresy" sadů byly pod hrozbou vysoké pokuty pečlivě zlikvidovány.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 13.8 (?), 5.5.2010 12:35, zobrazeno: 21320x

Moje višeň má několik let divnou chorobu. Po odkvětu a plném rozvinutí listů jsou nové zelené letorosty jako spařené horkou vodou - jako když spaříte špenát před mletím, to je hadrovitě zvadlé do sklovita a zelenohnědě zbarvené. Za krátký čas se to rozšíří i na listy na loňské části větvičky a po krátkém čase tahle část větve odumře. Mohlo by to být něco jako je spála jabloní, bez naděje na vyléčení nebo ochranu?

Vladimír

host - 155.121 (?), 5.5.2010 12:37

Moniliová spála peckovin.    VK

sengge - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 151.168 (?), 5.5.2010 16:36

Ano, moniliová spála. Když jsme před třemi lety koupili chatu se zahradou, tak jsem první jaro taky zoufale koukala, co se to nádherně kvetoucí višni za pár dnů stalo. Myslela jsem, že uhyne, protože to odnesl prakticky celý velký starý strom.

Naštěstí přežila a znovu obrazila, ale s plody byl ten rok amen.

Je třeba na počátku a na konci kvetení strom postříkat fungicidním prostředkem Horizon 250 EW. Je-li strom napadený opravdu silně, pak ještě jednou koncem května. My jsme přesný režim stříkání neznali, postříkali jsme loni jenom jednou na začátku kvetení. Strom krásně zaplodil, vypadalo to, že je před moniliozou zachráněn. Ale dozrávající plody silně hnily - monilioza se do nich znovu dostala, tak polovina úrody shnila ještě na stromě.

Takže opravdu opakovaný postřik je při silném napadení nutný...

host - 151.20 (?), 30.5.2010 18:22

Mám naprosto stejný problém, teď když stromek odkvetl a jsou na něm plody začaly konce nových větviček vadnout i s plody.je to nový stromek-4 roky, loni poprve odplodil bez problému a letos tohle.Jak jsem se dočetl výše, jde o moniliovou spálu, letos už asi nic nezachráním, uvidím příští rok. Díky za rady, Jarda

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 30.5.2010 18:43
Nechci Vás strašit ale podle mého názoru napadenou višeň zachránit nejde. Mne taky se zazelenala na vrcholcích i jsem odebral za rok rouby a narouboval na jinou podnož a po vypěstování korunky to zase pošlo na moníliový úžeh.

pablito47 - (31) - 148.36 (?), 30.5.2010 19:14
Neviem co sa tohto roku deje ale moje visne dopadli tak isto.

host - 14.65 (?), 30.5.2010 19:31

Již 8let pěstuji višen odrůdy Morela pozdní kterou každý rok méně nobo více postihne tato nemoc. Před 2 léty jsem koupil novou višen neznámé odrůdy kterou jsem zasadil na jiné místo. Na tomto místě pěstuji i višen plstnatou. Letos všechny tři višně velmi krásně zakvetly a byly očividně ve výborné formě.Tuto sobotu jsem přijel na chalupu a všechny tři višně vypadaly jako by je někdo ožehl ohněm. Takže žádám o radu má li cenu tyto višně pěstovat dál nebo je mám raději zlikvidovat. Nebo je to jenom z důvodu velmi deštivého jara? Díky za radu Zdeněk

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 30.5.2010 20:31

Opět ze zkušenosti mohu doložit, že višně v celé oblasti (Valašsko) odešly při velmi teplém jaru bez nějakého většího deště, akorát vím, že poměrně předčasně se přestalo (na část dubna) topit a foukal několik dní východní vítr. Pro mne to bylo velké překvapení neboť do té doby se na višních nic takového neudálo. Horší je, že je u nás už i úžeh peckovin - švestek (některých odrůd) a mám to letos potvzeno na místě pracovníky rostlino - lékařské správy. Udělal jsem zkušebně postřik ale při tomto deštivém počasí to nebude mít velký účinek. Jelikož úžeh švestek pozoruji 3 roky a ty byly normální, tak to dešti nepřičítám ale určitě to bude faktor vedoucí ke zhoršení průběhu choroby. Kdysi jsem četl knížku o někom kdo sadaření studoval pracovně 2 roky v USA a Kanadě a ten tvrdil, že taky tam napadla virová choroba broskvoně (v USA ovoce č.1) a jak poznamenal musely se vyšlechtit nebo začít sadit odrůdy odolné a celé "okresy" sadů byly pod hrozbou vysoké pokuty pečlivě zlikvidovány.

host - 73.115 (?), 16.6.2010 9:51

Moje višeň dopadla také tak je jí asi 8 let a letos porvé na některých koncích větví začali listy avětve rezavět, nejdřív mě manžel napadl že jsem je asi spálila postřikem ale nebylo to všude.  Ale když viděl to samé u našich známých na okrasné višničce tak to odvolal..Tak jsem něco ostříhala ale nevím zda je to dobře teče z toho asi míza.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz