Co je to za rostlinu?

host - 180.2 (?)
2.1.2010 14:28

Dobrý den. Zkusím jen tipnout. Mohl by to být Ruscus aculeatus - listnatec ostnitý. Ty lístky by měly trošku píchat. Používalo se to a stále používá do kytic. Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Imer - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 76.2 (?), 2.1.2010 13:24, zobrazeno: 30093x

Dobrý den. Chtěla bych poprosit o identifikaci téhle rostlinky. Dostala jsem ji před dvěma lety v kytici, strčila pak do zeminy a ona celou dobu sice nezakořenila, ale zůstala zelená. Dnes jsem zjistila pod spodními listy něco, co vypadá jako kořínky. Bylo to tam i před tím, ale nevypadalo to na kořeny. Zajímalo by mně o jakou rostlinu jde a zda z těch listů může vyrůst nová rostlina. Pokud ano, jak na to. Děkuji.

Bez názvu
Bez názvu

host - 180.2 (?), 2.1.2010 14:28

Dobrý den. Zkusím jen tipnout. Mohl by to být Ruscus aculeatus - listnatec ostnitý. Ty lístky by měly trošku píchat. Používalo se to a stále používá do kytic. Stanislaw

host - 176.18 (?), 2.1.2010 15:00

Souhlasím s p.Stanislavem, je to Ruscus aculeatus - dvoudomý keř ze středomoří, výška cca 1m, má červené bobule.           Lída

host - 176.18 (?), 2.1.2010 15:02

opravuji se : Ruskus aculeatus...           L.

host - 176.18 (?), 2.1.2010 15:04

nebo přece jen Ruscus?...jednou to píšou tak, pak zas obráceně..- ale hlavně že to je pořád stejná kytka            L.

host - 58.225 (?), 2.1.2010 15:46

To je právě problém s názvoslovím.Latinsky je to správně Ruscus, protože c před souhláskou, nebo samohláskami a, o,u, y se čte jako k, ale před i, e se čte jako c.Aby to nebylo tak jednoduché, dvojhlásky ae, oe se čtou jako é, takže třeba Coelogyne - dutojazýček se čte célogyne.V zahradnickém slangu se používá ruskus, ale je to jen hantýrka a všichni tomu rozumějí.Jinak ten rodový název v latině se píše s velkým písmenem a ten druhý druhový už s malým, např.Ficus carica /čteme fikus carica/.V češtině pak oba názvy se píší malými písmeny.Někdy je běs, často i v odborném tisku, jak se ta pravidla komolí.Tak jeden docent zásadně říkal forzícia, i když je to Forsythia - tedy forzýtia, nebo forzajtia podle pana Forzytha.Někdy je na hraně např název amelanchierova borůvka, kryž žádný pan Amelanchiér nikdy nebyl, ale Amelanchiér - muchovník by se dal přeložit jako beztvaré jablko.Ale muchovník ba si mnoho lidí nekoupilo, zato jak to smrdí borůvkou, hned se kšefty hýbou! Ale s tím Ruscus - em bych se netrápil, hlavně,že víme o co se jedná.Spíše by mě zajímaly názory a zkušenosti, jak to roste venku přes zimu.Je to známo spíše jako odolná pokojovka, ale měla by vydržet i venku.

host - 58.225 (?), 2.1.2010 16:29

Opravuji.Ficus carica čteme fíkus karaka.Člověk z toho dokáže zblbnout.

host - 58.225 (?), 2.1.2010 16:32

Tak to vidíte, zazvonil telefon a já to sned nenapíšu čteme f.karika.Sorry.

host - 176.18 (?), 2.1.2010 17:20

Já byla ráda, že jsem si vzpomněla na jméno... Jinak latinu jsem měla, jak se čte, vím, i něco o názvosloví. Ohledně přezimování na "yuccalandu" uvádějí, že jim již několik let s nastýlkou přezimuje. Mají tam na fotce už solidní porost.. Zóny má 7-9, tak na chráněných místech a s nastýlkou...           L.

host - 76.2 (?), 2.1.2010 18:45

Děkuji všem, je to ono. Jen jsem nikde nenašla jak s tím rozmnožováním.Imer.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika