co je to za květinu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lenča* - (6) - 110.152 (?), 15.12.2008 17:39
voskovku mám, přesně takovou, taky kvete, ale tahle neznámá jí moc podobná není... voskovka má po dvou listech, tato tři. Uznávám, že listy podobné jsou. Stonek je dřevnatý, tato kytka to nemá. Jediné, co by to rozluštilo by bylo, kdyby kvetla, ale otázka je, jestli vůbec kvete... :-(
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 16.12.2008 7:37
Určitě kvete, možná ale musí mít nějaký podnět, nebo musí narůst. Nemá náhodou u země nějakou ztlustlou bází?
Já už fakt nevim, z Misouri bot. garden mi někdo akurát napsal, že by to mohla být mučena... což nám vůbec nepomohlo.
Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 17.12.2008 10:17
Zvláštní náhoda stála za tím, že jsem tuto rostlinu včera viděl na vlastní očka, ohmatal si ji a po té nařízkoval.
Je to fakt zvláštní kytka, stonek je čtyřhranný, listy jsou velmi sukulentní, šťavnaté a masité, na spodu světlejší s nepravidelnou žilnatinou. Vzhledem připomínají listy pepřinců (Peperomia). Většinou jsou po třech, bývají však i po dvou, nebo po čtyřech Otázka je jak je to s těmi úponkami, teď jsou všechny seschlé. Je to pravá úponka, nebo jakási modifikace kořene, haustorium? Zvláštní je že tato rostlina si klidně roste směrem od okna do místnosti, jakoby ji zdroj světla moc nezajímal. Listy jsou velikostně závislé na osvětlení. Ty ve stínu jsou malé a úzké, ty na světle velké asi jako listy voskovky. Kvést to prý nikdo neviděl, a to ji ta paní má v kanclu asi tak 4 - 5m dlouhou. Historie prý je taková, že to kdosi donesl z dovolené v tropech a umožnil šíření mezi kytičkáře. Pokud bych si měl typnout čeleď, tak by to asi byly Piperaceae, ale těžko říct, když nikdo neviděl květ, třeba je to něco úplně extra.
pár fotek:
http://img19.picoodle.com/img/img19/3/12/17/f_Nazdim_c0e69d0.jpg
http://img37.picoodle.com/img/img37/3/12/17/f_blik1m_eeefa41.jpg
http://img34.picoodle.com/img/img34/3/12/17/f_blik2m_24b561e.jpg
Karlos (už docela zblblý)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 93.79 (?), 22.12.2008 10:04
Možná by nebylo od věci poprosit pana ředitele Haagera z botanické zahrady Teplice, má na stránkách zahrady místo pro dotazy a je velmi vstřícný, mám s ním dobrou zkušenost. Musím říci, že se přikláním k nějakému druhu mučenky, také je jich moc. Ale možná...
Zdravím
|
|
|
|
|
|
|
host - 83.87 (?), 3.1.2009 15:03
Není to ani voskovka ani mučenka, je to gloriosa rothschild
|
|
|
|
|
|
|
host - 83.87 (?), 3.1.2009 15:17
Žádná záhada to není. Není to ani mučenka, ani voskovka.
Jedná se o gloriosa rotschild, patří do rodu liliovitých, mám doma dvě barevné varianty.
Rostlina vyrůstá brzy na jaře z hlízy, na zimu zasychá. Většinou zaschne i stará hlíza, naroste však jedna až dvě nové. Na zimu je vyndejte z hlíny, a nechte v temnu a chladnu přezimovat. Na jaře zasaďte. Je to liánovitá rychle rostoucí rostlina (není problém metr za týden), potřebuje nutně ke svému růstu oporu.
Obrázek najdete zde www.baldur-garten.de/produkt/39036/detail.jsf
Přeji hezký den, Věra
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|