Zrání rajčat
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?) 2.8.2012 18:00
Já mám svoji přísadu od února, poctivě vyštipovanou na 1 výhon bez zálistků, Některá /mony maker/ 2,20/m,6-8 pater a stačíme je jíst.Hnědá býčí srdce maličko praskají, ale jsou výborná, ale těch mám z těch 80 stromků asi jen 5.Vůbec se mi zdá, že hnědé odrůdy jsou letos dřív zralé, než třeba Bejbino.Taky jižní Morava. Už je nepřihnonuju, dostaly do důlku hrstičku granulovaného hnoje a některá ještě pak Kristalon plod, to už jim musí stačit.Ta ostatní na poli jen sem tam červenají.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 2.8.2012 17:13
Někde jsem četl, že jakmile rajče dosáhne určitého stupně zralosti- už se plody nezvětšují a semena jsou už vyvinuta- tak potom již asymilací dochází pouze ke zvyšování cukernatosti. Kyseliny jsou již dány a k jejich vývoji stačí jen etylen. Já moc sladká rajčata nemusím (v sezóně přezrálá rajčata už ani nejím) a tak na začátku sezóny trhám část rajčat jakmile dosáhnou červenou barvu a nechávám je dozrát v místnosti. Tím podstatně urychlím zrání zbylých rajčat na rostlinách.
Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
rettigova - Stříbrný Zahrádkář (160) - 207.90 (?), 2.8.2012 18:00
Já mám svoji přísadu od února, poctivě vyštipovanou na 1 výhon bez zálistků, Některá /mony maker/ 2,20/m,6-8 pater a stačíme je jíst.Hnědá býčí srdce maličko praskají, ale jsou výborná, ale těch mám z těch 80 stromků asi jen 5.Vůbec se mi zdá, že hnědé odrůdy jsou letos dřív zralé, než třeba Bejbino.Taky jižní Morava. Už je nepřihnonuju, dostaly do důlku hrstičku granulovaného hnoje a některá ještě pak Kristalon plod, to už jim musí stačit.Ta ostatní na poli jen sem tam červenají.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 54.235 (?), 3.8.2012 22:20
Stupické opět nezklamalo - nejlepší chuť, špičkový výnos (denně 1-3 z každého keříku), bez postřiků.
Idyll trochu slabší - jiné odrůdy už nezkouším. J.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 4.8.2012 8:39
Doufal jsem že přijdou ty tropy ale "skutek utek", kolem třicítky byly teploty asi jen dva dny, plné slunce asi taky tak nějak. Včera jsme dělali kvašáky a měl jsem veliký problém najít révové listy které by nebyly napadeny plísní.
Teď ale už k rajčatům. I ty dva slunečné dny dokázaly vybarvení plodů hezky popohnat, hlavně u soudkových odrůd, aby ale rajčata nabrala tu správnou chuť, tak na to je potřeba slunce o mnoho více. KUKY, celkem mne překvapuje že Vám začíná Bejbino zrát až nyní, u mne patří mezi první zrající odrůdy (běžná záhonová výsadba). Nejhůře jsou na tom odrůdy určené na sušení, u spousty odrůd mám obavu že rostliny odejdou dříve než plody dozrají, na druhou stranu je to poučení pro příští sezonu a tyto odrůdy skončí na "smetišti dějin".
I přes všechny tyto trable je sušička v provozu a dnes sklidím další várku rajčat.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 4.8.2012 9:14
Pane Mirku, chce to trochu optimismu. Vždyť sezóna bude ještě dlouhá. Pro mne je jen dobré, že rajčata na sušení ještě houfně nezrají, nemám ještě dokončena síta na sušení na slunci ani konstrukci potřebnou pro sušení v elektrické troubě. Rajčat na spotřebu mám dostatek pro celou rodinu (bifteková rajčata, Start, Stupické rané a nějaké to Pollicino).Bejbino mně červená, ale k jídlu jak ho znám jistě ještě není.
Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 4.8.2012 9:37
Optimistů sjou plné hřbitovy , já jsem spíše realista .
Já už jsem letos od sušení rajčat na slunci de-facto upustil. Slunce žádná sláva, každou hodinu se mění počasí a asi by mne nebavilo neustálé sklízení sít s rajčaty, navíc chodím do práce takže dát ráno síta ven a nechat je bez dozoru je prostě nepředstavitelné. Ve vzduchu je neustálá lhkost, je to vidět na plísních na všem, to by muselo být sucho a pálit sluníčko v kuse. Co však chci prubnout tak je to sušení celých plodů zavěšených ve vijanu - Principe Borghese, už jsme se na toto téma bavili. K tomu využiji prosklenou verandu kde je sucho a jejíž dveře budou uzavřeny sítem proti hmyzu. Tady budou moci být rajčata i v noci když je venku vlhko.
Divím se že i Vy máte tak pozdě Bejbina, není to od nás k Vám zase tak daleko, já sklízím již 14 dnů i z rostlin vysazených po těch mrazech v květnu. Ke konzumaci máme rajčat dost, dnes udělám pár fotek ze sklizně. Hezký víkend přeji.
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3330) - 5.149 (?), 4.8.2012 10:09
Pro mne to zase žádné velké překvapení není, protože vím co jsem sázel a jaké počasí u nás následovalo: Sázel jsem ihned v pátek 18.5. po přejítí té poslední mrazivé noci. Sázel jsem sazenice, které byly v nejlepší kondici v prvním týdnu května, které jsem ale vzhledem ke svým prostorovým možnostem musel okolo desátého května odvézt na zahradu a uložit v boudě v chladnu prakticky v šeru. Sazenice to přežily docela v pořádku, ale po výsadbě u nás byly vysoké teploty a sucho minmálně tři týdny. Pochopitelně jsem se snažil co nejvíce zalívat, ale pokud není vzdušná vlhkost, tak je problém. Sazenice prakticky zahájily růst až v prvním červnovém týdnu, takže z těchto sazenic jsem zatím sklízel je Stupické a Start, začíná Pollicino. Ještě, že jsem měl 18 sazenic, které jsem měl vysazeny 25.4., které jsem před mrazem ochránil překližkovým rámem a zateplením polystyrenem, nahoru paneláková okna a folie. Ale tam jsem neměl žádné Bejbino, ale měl jsem tam bifteková rajčat, která již více jak čtrnáct dní sklízím.
Pokud jde o sušení, tak já žádnou sušičku nemám, ale najdu si zase čas a prostor na to sušení na společné lodžii v paneláku. Pokud se udělá dlouhodobě nepříznivé počasí, tak budu dosoušet v troubě. S tímto způsobem mám velmi dobré zkušenosti z loňska.
Principe Borghese budu řešit připbližně stejným způsobem a doufám, že si na závěr sezóny vyměníme své zkušenosti.
Spozdravem Mr Big
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![zahrada.cz](/obrazky/bannery/zahrada_wp_603.png) |
|
|