Zpomalení růstu rajčat

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.144 (?)
13.2.2021 15:17

Minulý týden zasetá rajčata budou stěží mít nějaké květenství. Asi mají (snad) děložní lístky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 15.2.2021 22:43

Aby nedošlo k mýlce: já to pěstuju doma na oknech. A trvalo mi 3 roky, než jsem dospěl k nějakým slušnějším výsledkům. Takže se nedejte odradit. Ovšem dělám to jen, abych se zabavil. Pokud nejste důchodce jako já, je to náročné a ty výsledky jsou zajímavé, ale spotřebují jak čas, tak peníze.

Milan HP

host - 81.144 (?), 15.2.2021 23:13

Máte pravdu peníze za semena a je jich tam jen pár... Chtěl jsem letos ve skleníku mít pariky, ale nevyklíčil mně žádný z výsevů. Stará semene, i když originál ze sáčku. Jako poslední pokus jsem vydlabal koupenou papriku opět :D Je někde z Maroka jak bylo psáno na cedulce. Pokud se nepodaří ani tohle, nebudou ani papriky... Snad porostou aspon kedlubny, ředkvičky a salát, tohle osivo je koupené loni. To víte covid... musí se šetřit. Aspon budu mít víc času na dokončení zahradního jezírka. Doufám, že nezavřou všechny okresy, abych si mohl jet pro násadu ryb přímo k pěstiteli. Přeju at se daří.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.144 (?), 13.2.2021 12:26

No když to ustřihnete, vyřešíte to jednou provždy, už dál neporostou. Jednodušší řešení ovšem je vysít to ve správný čas, tedy později. Je kocourkovské vysévat extrémně brzo a pak to "brzdit".

host - 28.103 (?), 13.2.2021 13:32
Disponuji varianty tyčkových rajčat. Pokud bych zastřihl tak jedině nad bočním výhonkem, aby mohl růst nový kmen.

host - 248.226 (?), 13.2.2021 13:52

nj.smiley, vhodná doba na setí podle lunáru vychází na 15. - 17.2., ale to seji pouze pro výsadbu do skleníku. Dle zkušeností doporučím substrát na setí supresivní Profík od Forestiny, je z nich nejlepší, ale i 5l za 20 v každém Lidlu, je lepší jak krtičákwink. Při přesazování do kelímků přidávám mykroh. houby, už jsou asi 3 roky spec. i pro rajčata, stačí i ten univerzální Symbivit, nevidím v tom rozdíl. Setí pro sázení ven vychází vhodná doba na 15,16.3. To budu vysévat pro venkovní sázení. Když se seje brzo, sazenice se podtrhnou a dlouho se rovnají, nic se tím nezíská, ale to platí pro vše, i kytky, jo kdo má výtápěný skleník, je to jiné.. Jsme v tématu rajčat - dáváte někdo osvědčené Tornádo F1, moc se o něm nepíše, přitom pro naše podnebí velmi dobrá odrůda. Vedle v obci máme zahradníka, ten jiné nedělá a doporučil, nemá takové výkyvy v úrodě, dobré. Hodí se na vše, jak protlak, jídlo i kečup.  Rajčatům zdar, Alena

host - 61.157 (?), 13.2.2021 14:28

Když se uřízne vrchol indeterminantního rajčete za druhým listem nad druhým květenstvím, tak to nemá žádný negativní důsledek pro rostlinu. Rostlina pokračuje v růstu z ponechaných zálistků pod druhým květenstvím. Dokonce se používá toto zastřihnutí u Stupického polního raného proto, aby se urychlilo zrání rajčat na první dvojici květenství. Já jsem to tak dělával, měl jsem velmi brzy rajčata a až jsem je spotřeboval tak už jem měl Starty, které jsou cca o10 dní pozdnější.

Vladimír

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.144 (?), 13.2.2021 15:17

Minulý týden zasetá rajčata budou stěží mít nějaké květenství. Asi mají (snad) děložní lístky.

host - 28.103 (?), 13.2.2021 15:31
Momentálně klíčí. Byl jsem překvapen že to tenhle rok šlo tak rychle. Minulý jsem měl asi vadná semena, protože zaklíčila mezi 2_3 týdnem.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 13.2.2021 16:19

Tak žádnou paniku a moc násilné zpomalování. Budou třeba metrové před výsadbou. No a co? Dejte jim při druhém přesazování dost velké nádoby a moc je nerozmazlujte vyšší teplotou. A až budou mít 30 cm, dejte jim opory a přivažte je. Musíte je někam převážet nebo máte zahradu u baráku? V tom druhém případě vůbec žádné zle. A třeba bude jaro teplé jako v 2018. Kdo ví?

Milan HP

host - 61.157 (?), 14.2.2021 11:06

Takto vypadá zpomalení v praxi. Vlevo- tak by vypadala sazenice, kdyby se neuřízl vrchol. Vedle původní sazenice bez vrcholu (byl odříznut nad čtvrtým listem). Na původní sazenici je vidět pahýl kde bylo řezáno (červená elipsa) a dva zálistky. Když se uřízne stonek jak je naznačeno (červená čára) a ze zálistku se zapěstuje nový hlavní stonek, tak zpomalení dělá dva až tři týdny. Úplně vpravo je rostlina z uříznutého zálistku. Je zajímavé, že první květenství bude velmi nízko, rostlina bude kvést za sedmý nebo osmým listem, kdežto normální až za jedenáctým nebo dvanáctým listem. Na sazeničce je už teď vidět, že ty spodní listy budou široké a velké, jako na normálních rostlinách pátý ev. šestý list. Rostlina bude proto nižší a neměl by být žádný problém při její výsadbě na zahradě.Ono i kvetení má vliv na růst, pochopitelně ho zpomaluje.

EM Champion
EM Champion
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty