Zpomalení růstu rajčat

host - 28.103 (?) 
13.2.2021 11:00, zobrazeno: 8194x

Zdravím,

tak jsem byl tak nedočkavý, že jsem zasel minulý týden. Minylý rok jsem to zkoušel poprvé v životě, výsev jsem měl v březnu a sazeničky byly ještě v červnu relativně malé. Letos očividně disponuji lepšími podmínkami pro růst, neboť to roste rychleji než jsem očekával.

Četl jsem na internetu, že se dá rychlost omezit snížením teploty. Mám možnost rostlinky přesunout do zádveří, kde je asi 15C. Světýlko mám umělé  (to mám navíc oproti minulému roku, neboť pěstování za oknem nebylo zrovna ideální).

Ještě mě napadlo, že bych mohl ty rajčata nějak zastřihnout, ale ufiknout hlavní kmen mi přijde blbé. 

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 13.2.2021 11:38

Ano, nižší teplota zaručí zpomalení růstu. Dokonce v tom případě není ani nutno přisvětlovat. Loni jsem tak zpomalil své sazenice rajčat o cca 3 neděle. Na okně na chodbě, kde je tak 13 - 15°C a bylo to v těch nejhorších světelných podmínkách v prosinci. Teď už je světla víc a v březnu ho bude určitě dostatek. Nebudou se ani vytahovat.

Zastřižení hlavního výhonu vede k tomu, že rostlina vyrazí nové výhony u téměř každého listu. To se dělá, když je potřeba množit pomocí řízkování. Z jednoho semínka jsem měl 6 rostlin.

Jinak ale bych si nedělal tak velké starosti s přerostlými sazenicemi. Musí ale mít dostatek půdy (3/4 litru). Ano, jsou trochu problematické při převozu a manipulaci, ale na druhou stranu je můžete už vysadit s nasazenými plody. Přebytečno délku stonku utopíte do země. Tím i vylepšíte jejich kořenový systém. Osobně budu sít příští týden na sazenice do zahrady, kterou mám v kopcích. Chci mít rajčata už na konci června jako loni.

Milan HP

host - 61.157 (?), 13.2.2021 12:12

Rajčata rostou až při 17 °C (minimum), takže by bylo dobré třeba jednou za tři dny jim teplotu nad 17 °C poskytnout (na několik hodin nebo celý den), přeci jen dlouhodobé nízké teploty mohou mít negativní vliv na další růst a kvetení.

Vladimír

host - 81.144 (?), 14.2.2021 20:26

Loni jsem vyráběl pivo a v nepoužívaném pokoji držel teplotu od 10 do 12 stupnů. Spolu s tím pivem tam rosly sazenice rajčat a vůbec jim ta teplota nevadila...

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 15.2.2021 9:07

Osobně se domnívám, že úplné zastavení růstu nastává až při teplotách pod 10°C. Nejsem si jist, ale někde jsem dokonce četl, že ta hranice je 7°C. Ovšem zástava růstu a optimální růst jsou dvě různé věci. A ten rozhodně v té pivovarně nenastal. Formulace "vůbec jim ta teplota nevadila" dává dojem, že rostly naplno. O čemž si dovoluju pochybovat. Na růst má největší vliv teplota půdy. O tom jsem se přesvědčil loni, když jsem vysadil pár jedinců už 7.4. Samozřejmě jsem je přikrýval, přežily i mrazy, ale nic jsem neurychlil. První rajčata mi 18.6. dala sazenice zasazená až 17.5. Ta ovšem měla plody už když jsem ji zasazoval. Byla vysoká možná 120cm. Tak jsem 70 cm stonku i s listy utopil v zemi a bylo vyřešeno.

Proto si myslím, že žádné drastické zpomalování není třeba.

Milan HP

host - 81.144 (?), 15.2.2021 17:32

Je škoda, že už neexistuje můj blog z důvodu rušení poskytovatele blogových služeb. Měl jsem je tam nafocená a to kvašení piva taky. Růst se nezastavil, rostlinky pomalu sílily a nepřerůstaly. Prostě přiměřená teplota ke světelným podmínkám, které za tím oknem byly. Blogový čtenáři jsou svědky, mám je přizvat k výslechu. wink

host - 81.144 (?), 15.2.2021 17:36

Oprava pravopisu: blogoví (mladí) čtenáři - bylo jich víc, ne jen jeden blogový (mladý) čtenář.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 15.2.2021 18:38

A někteří říkají, že je škola nic nenaučila. Jste důkazem opaku.yes

Milan HP

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 15.2.2021 18:35

Absolutně není třeba. Naprosto vám věřím, že rostly a že se nevytahovaly. Mám tutéž zkušenost z loňska. A to v mizerných světelných podmínkách v prosinci a bez přisvětlování. Teplota tak 13 - 15°C, za chladných dnů asi i méně. Je to spolehlivý způsob, jak vypěstovat bytelné sazenice, i když přepálíte start.smiley Asi jsem o tom už psal, ale klidně to zopakuju: pozdržel jsem je o nejmíň 3 týdny. Když pak přišly do tepla doma, normálně rostly, kvetly a plodily. První rajče mi uzrálo 7.4. Letos jsem vyséval úplně stejně, ale přisvětluju jim a držím je v teple od samého začátku. První zralé plody očekávám tak kolem poloviny března. Až k tomu dojde, určitě se pochlubím.wink

Milan HP

host - 81.144 (?), 15.2.2021 21:38

Já nemám moc kvalitně zateplený skleník, i když jsem tam přitápěl a rajčata která tam pěstuju jsou spíš pozdnější, nevím co je to za odrůdu. Na začátku byl nalezený náhodný semenáč, kterého mně bylo líto. Takže o tak brzkých měsících si mohu nechat jen zdát. Bohužel podzimní výsadbu rajčat, kterou jsem chtě pěstovat v kontajnerech v tom pivařském pokoji, sežehlo ve skleníku v kelímkách -8 stupnů... A tak jsem se naštval, že letos rajčata sadit vůbec nebudu...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz