Zlomený stonek rajčete

host - 98.244 (?)
31.5.2024 17:36

Také se mi to stalo a na kořenové části zbyl jen jeden list, vše bylo vylámané. Ovšem za týden už vyrostli 2 nové zálistky...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 101.204 (?), 30.5.2024 9:10, zobrazeno: 1311x

Dobrý den, 

dnes se mi podařilo krásně čistě úplně zlomit stonek už cca 35 cm vysokého rajčete. Vršek jsem nasadila zpátky, oblepila izolačkou a znehybnila. Jak velká je šance, že to sroste? Kdy mám izolačku odlepit? 

Děkuji, 

M. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 30.5.2024 9:31

Dobrý den, počítejte s délkou srůstání asi 3 týdny až měsíc. Nevím ale, jestli zavázání izolačkou je to správné řešení, do místa srůstu by ale neměla pronikat vlhkost, voda, nečistoty. Mně se zlomilo rajče před 3 roky a znehybnění jsem řešil přidáním dlahy ze špejle a stáhnutím kolíčky, zahradními klipsy, kolíčky na prádlo by mohly stačit. Zlom tak byl po celou dobu srůstání viditelný. Je třeba ale počítat s tím, že rajče po tu dobu zastaví růst nahoru. Walter

zlomené rajče
zlomené rajče

zlomené rajče záchrana
zlomené rajče záchrana
srůst po 20 dnech
srůst po 20 dnech

host - 81.115 (?), 30.5.2024 11:09

Dobrý den, 

já bych ten ulomený vršek strčila do vody, asi tak do dvou týdnů pustí kořeny a můžete ho zasadit :-) A nechala bych náhradní vršek vyrůst na některém z fazochů, pokud jste je všechny úplně neodstranila. Já, pokud mi některý fazoch "uteče" a naroste již větší, tak je mi většinou líto ho vyhodit, odlomím, strčím do vody... a pustí kořeny atd. takže se nám někdy podařilo si zahradu "zamořit" dalšími rajčaty, až jsme je měli všude. Takhle bych si namnožila i nějaké "vzácné" rajče, které bych od někoho dostala a chtěla jich víc. 

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2081) - 168.103 (?), 30.5.2024 12:15

taky možnost, já tedy zálistky nedávám k zakořenění do vody, ale rovnou do země (na snímku) ve stínu, polostínu, zakoření tak za 3 týdny a přesazovat se pak můžou už s kořenovým balem.

zakořenění zálistků
zakořenění zálistků

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 30.5.2024 16:16

Pokud je rajče zlomené úplně, tedy obě části jsou od sebe oddělené, vršek zapichuji samostatně do půdy už přímo na stanovišti. Někdy se zadaří a místo jedné rostliny pak mám dvě, protože z té kořenové části velmi rychle vyroste přinejmenším jeden nový zálistek, který převezme funkci vrcholu. Vršek se z 90 či více procent slušně ujme. Pochopitelně obě části jsou pak poněkud opožděné, ale ve finále většinou rodí stejně jako jiné sazenice. Když byl nedostatek PhR semen, množil jsem tímhle způsobem úmyslně. Výsledek byl i 7 rostlin z jedné mateře.

Pokud je ale zlomenina neúplná, je to přesně jak píšeš: stačí zafixovat a rostlina si to poškození zcelí dostatečně tak, aby vrchol dál pokračoval v růstu. Takže to stojí za to. Zásadně fixuji tak, abych nezasáhl do rány a vzduch k ní měl přístup. Izolačka mi nepřišla jako dobrý nápad, takže jsem ji nikdy nepoužil. Může to fungovat.

Vždycky při těchhle nehodách žasnu, jak je ta Příroda životaschopná. Moje sviluškami poničená rajčata z domova teď vesele obrůstají na balkóně, kvetou a vyvíjejí nové plody. To jsem fakt nečekal a jsem rád, že jsem jim ještě dal šanci.

Milan

host - 98.244 (?), 31.5.2024 17:36

Také se mi to stalo a na kořenové části zbyl jen jeden list, vše bylo vylámané. Ovšem za týden už vyrostli 2 nové zálistky...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz