Zkroucené listy na rajčatech

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3121) - 208.138 (?)
27.4.2025 23:04

Obecně mám dojem, že substráty pro výsev a množení jsou spolehlivější než ty pro pěstování dospělých rostlin. Jsou také dražší. Dost možná, že riziko reklamace je v tomto případě vyšší.

Milan HP

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 142.25 (?), 27.4.2025 9:39

Kdo je z oblasti Brna, tak tam má firma Pasič kvalitní substráty, např. zde

https://eshop.pasic.cz/substrat-potgrond-h-rec-030_d17652.html

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3121) - 208.138 (?), 27.4.2025 10:38

Tak, Gramoflor mne nikdy za ta léta nezklamal. To už jsem psal. Léta jsem ho odebíral z blízkého zahradnictví. Jenže mi ho před dvěma lety zavřeli. Hawitu vůbec neznám, nikdy jsem ji tady neviděl. Gramoflor teď není po celém městě k dostání. Takže jsem byl nucen vzít, co bylo. Na rajčata a papriky používám teď Gardol na rajčata. S tím zatím nebyly žádné problémy.

Řešením by bylo nakoupit přes internet, ale to se prodraží za dopravu anebo bych musel nakoupit ve velkém na celou sezónu, ale nemám kde to skladovat.

Milan HP

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4613) - 2.164 (?), 27.4.2025 11:32
Letos používám tento substrát. Kasají se, že je bez chemie. Zatím OK. Ještě doplním složení - rašelina, kokosová rašelina, trochu organického hnojiva (ale není to kompost), vápenec pro úpravu pH. Obsahuje málo živin, při zálivce postupně přihnojovat.
Substrát
Substrát

host - 142.25 (?), 27.4.2025 15:21

Kolik čeho v tom je se procentech neuvádí? To je takové neseriozní.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4613) - 187.45 (?), 27.4.2025 16:28
Neuvádějí... Zatím se všemu vysetému daří. U těch rajčat je problém, že se krabatí opožděně, najednou, nebo sem tam. To dělají i na záhonech. Stačí nějaký kontaminovaný drtek kompostu, slámy, hnoje..., i po mnoha letech.
Substrát
Substrát

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2174) - 168.103 (?), 27.4.2025 18:38

Nic není stoprocentně jisté. Ale u substrátu pro výsev a množení je asi větší pravděpodobnost, že bude vše bez problémů. Kupuju ten největší pytel a zpravidla mi vydrží na tři jarní sezóny. Když je v prvním roce všechno v pořádku, mám na další dva roky klid.

host - 199.133 (?), 27.4.2025 19:01

Zvětšil jsem si tu Vaši fotku. Uvádí se tam... hodnota pH... vodní výluh... 5,0 -7,5. Tak to je dost široké rozmezi. Hnojivo - není uvedeno jaké a v jakém množství. Co kus to asi originál... 

No nevím, podle mne je to šmejd... radši si koupim něco, kde je uvedeno, co to obsahuje, aspoň kolik je v tom hnojiva a jakého.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3121) - 208.138 (?), 27.4.2025 23:04

Obecně mám dojem, že substráty pro výsev a množení jsou spolehlivější než ty pro pěstování dospělých rostlin. Jsou také dražší. Dost možná, že riziko reklamace je v tomto případě vyšší.

Milan HP

host - 141.161 (?), 27.4.2025 21:51

A nebyl to velký výkyv mezi denní a noční teplotou? Přecijen se ochladilo a přes den je teplo.

host - 206.175 (?), 28.4.2025 14:21

Toto isté sa mi stalo už druhý rok v skleníku. Prvá generácia listov bola pekná, v pohode. Súčasná generácia listov je pokrútená ako na obrázku, pripisujem to príliš vysokej teplote v skleníku cez deň, resp. príliš veľkým rozdielom teplôt v noci a cez deň. Minulý týždeň bol prvý teplejší týždeň s celodenným slnkom, teplota v skleníku sa blížila k 40°C. Síce som vetral cez okienko vo dverách, ale asi to bolo málo. Teraz už cez deň vetrám cez otvorené dvere.

Minulý rok sa mi stalo to isté, vypadla aj jedna generácia kvetov. Neskoršie už som mal trvale otvorené dvere na skleníku. Ďalšie generácie listov a kvetov už boli v pohode, rastliny pekne prosperovali a bola aj pekná úroda.

Postihnuté priesady by som nelikvidoval, normálne by som ich vysadil a myslím si že ďalšie generácie listov už buádú v pohode. Len by som až do výsadby presunul zo skleníka do bežnej miestnosti.

Š.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025