Zkroucené listy na rajčatech
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 33.39 (?), 26.4.2025 7:04
Dobrý nápad, zveřejnit problémové substráty. Dávám zde ten aktuální - problémový.
Je to MR.GARDEN univerzální. Minulá léta jsem používal substraty AGRO univerzál nebo substrát z Prodoma a ty byly v pohodě. Jenže teď může být substrát špatný, příští rok zase dobrý a obrácěně. Záleží na prvotním materiálu, ze kterého to vyrábějí a taky na výrobci, jestli si ho testuje a co potom pustí do prodeje. Takže poučení pro mě osobně, končím s kupovanými substráty na pikýrování. Na podzim si připravím vždy substrát na jaro z osvědčeného záhonu. Vydezinfikuju si ho třeba hypermanganem nebo dusíkatým vápnem a budu přesazovat do něj. Člověk si myslí, co udělá proto, aby vnoučata měla zdravou zeleninu a teď tohle. Už jen pocit, že to pěstuji v takovém svinstvu je hrozný. Navíc kupuji osivo na rajčata, která jsou odolná proti plísni a to není zrovna levná záležitost.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3114) - 208.138 (?), 26.4.2025 9:01
Ano, i u zavedené a relativně spolehlivé značky se můžeme dočkat nemilého překvapení. Ale je to přeci jen méně pravděpodobné.
Samo domo je rozhodně nejbezpečnější řešení.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 26.4.2025 7:27
Taky se muže stát, že zveřejníte firmu a ta v tom bude nevině. A nemluvím o lidech které zblaznite tou informaci. Já koupím manželce 20 l na pikyrování, a jinak si dělám kompost svůj. Problém bych mohl mít z koňského hnoje, tedy z té slámy. Každý se učí a taky při činnosti má starost i radost. Už jsem to psal, ze trávu postrikanou proti sedmikrásce bych nikdy do kompostu nedal. To jsem udelal a dával jsem fotky krmné řepy, která neroste sem s dotazem, proč neroste. Musíte na to přijít sami. Teď mi zas nevylezá mrkev, nebo čekám nedělní ráno jestli mi řepa která je už venku nezmrzne. Mužů ji zakrýt netkanou. Není ji tolik. Jo máme starosti, a když jich máme málo, tak si je vymyslíme, Kelímky, když už, tak černé, lepší bedničky, Tak já mám tisíc bílejch kelimků a budu je barvit na černo, nevím proč. Nemůžu dělat všechno, co si přečtu, Loni jsem radil pánovi, ze na převoz sazenicek mrkve v obalu na vajíčka je lepší platíčko na 10 kusů, lepší se dá do tašky a v autobusu tolik neprekáží. Než jsem sám zjistil, že jak se vlahou rozmočí, tak ho do tašky ani nedáte. I to pěstování v těch platech byl omyl. Zdar
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 26.4.2025 7:55
Substrát MR.GARDEN - už jen podle pochybného názvu je to pochybný substrát.
Používat jedně profi substráty - Gramoflor nebo Hawita..
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3114) - 208.138 (?), 26.4.2025 9:04
Ne, s těmi substráty si problémy nevymýšlíme. A dost dobře nechápu, jak by v tom výrobce mohl být nevinně. Ručí přece za své výrobky nebo ne?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3114) - 208.138 (?), 26.4.2025 10:01
A ještě mne napadá jedno opatření: řeřichový test. Nakoupit substrát v předstihu a otestovat ho ať už řeřichou nebo jinou citlivou rostlinou. Mám za to, že těch vadných není rozhodně většina. Zvlášť by se to vyplatilo při velkém počtu sazenic ve várce. Osobně také ještě seju rajčata ve dvou vlnách, ale to nedělám kvůli substrátu.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 26.4.2025 10:14
Většina.jsou relativně levné hobby substráty - takže jsou vadné. Za nízkou cenu to jinak být nemůže.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3114) - 208.138 (?), 26.4.2025 22:35
Miloši, ty postižené listy se nejspíš nezmátoří. Moje zkušenost. Ale pokud jsi odstranil to reziduum herbicidu, nové listy už budou normální. Neumím říct, zda je lepší to nechat u rajčat na nové zálistky. Asi to vyjde nastejno. U mne byly postižené především papriky, takže jsem podle své zásady nechat věcem volný průběh nezasahoval. Už kvetou, ale později než ty nepostižené. Ale i při tom postižení se větvily a rostly.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|