Vápník pod rajčata
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3095) - 208.138 (?) 15.4.2025 0:50
Já se těm chloridům vyhýbám. Prostě mám chlorofobii. 
Takže v jílu zůstane vápník, rozumím-li dobře, ale vázaný. Dokážou ho rajčata přijímat? O dusík mi v podstatě při tomhle hnojení nejde. A ten můj jíl něco vody absorbuje, ale pak mám bazének. Je v hloubce pouhých 25 cm. Někde ani to ne.
Dusíkaté vápno nemělo žádný viditelný vliv na suchou hnilobu. A ani na šedou plíseň česneku. To jsem zkoušel loni, výsledky znáš. Letos ale v tom novém záhonu to co zbylo vypadá nadějně. Ale je moc brzo na hodnocení.
Milan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 234.120 (?), 15.4.2025 13:55
Takhle zde končí každá delší diskuse... Jak typické pro zdejší fórum! A chtít od sebestředních "diamantů" PZP a PP nějakou sebareflexi...?...neblázněte člověče.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 25.140 (?), 15.4.2025 15:09
Jak typické pro 234.120. K diskuzi nic nemá, ale zarejpat si musí, jinak by měl zkažený den.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3095) - 208.138 (?), 13.4.2025 21:53
Dneska jsem právě dával do "vylepšeného" záhonu pro rajčata ledek. Mám tu výhodu (možná bych to měl dát do uvozovek), že vespod je nepropustný jíl, takže zastaví únik hnojiv rozpuštěných ve vodě. Pokud ale máte písčitou či propustnou půdu, ledek je velmi snadno rozpustitelný a tak to, že jim ho dáte jen dospod nezaručí celosezónní dostatek vápníku. Doporučil bych proto kombinovat to s občasnou zálivkou ledkem, a pokud se i přesto suchá hniloba projeví, aplikovat postřik na listy. Wuxal Calcium nebo ledek - používal jsem 1% koncentraci ledku. Ovšem dodáním vápníku nelze zvrátit vývoj už poškozených plodů. To se projeví až u plodů nově tvořených. Zajistit dostatek vápníku je tedy nutné od samého nasazení na květy. Tedy vlastně od vysazení na záhon.
Pěstujete bifteky? Ty jsou na suchou hnilobu velmi citlivé. Tam platí princip, že čím menší plod, tím menší náchylnost.
Trvalejším zdrojem vápníku v půdě je dřevěný popel. Tam ale je riziko zvýšení pH půdy nad komfortní zónu rajčat. Doporučuje se tedy popel nejdřív vymáčet ve vodě, kterou před použitím vylejete jinam. Možná tohle by byla lepší cesta: do záhonu dát takto ošetřený popel a pak aplikovat občasnou zálivku ledkem. A bránit přehřátí půdy.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3095) - 208.138 (?), 15.4.2025 0:50
Já se těm chloridům vyhýbám. Prostě mám chlorofobii. 
Takže v jílu zůstane vápník, rozumím-li dobře, ale vázaný. Dokážou ho rajčata přijímat? O dusík mi v podstatě při tomhle hnojení nejde. A ten můj jíl něco vody absorbuje, ale pak mám bazének. Je v hloubce pouhých 25 cm. Někde ani to ne.
Dusíkaté vápno nemělo žádný viditelný vliv na suchou hnilobu. A ani na šedou plíseň česneku. To jsem zkoušel loni, výsledky znáš. Letos ale v tom novém záhonu to co zbylo vypadá nadějně. Ale je moc brzo na hodnocení.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 13.4.2025 10:13
Letos jsem prvně kromě mechu posypal záhon mírně tímto na obrázku.Pisou tam jednou za 2 až 4 roky.Tak že já bych to nutně pod rajčata nedával. Když mě chytne křeč, taky hned nesnim krabičku Magnezium. Rajčata mulčujeme posekanou trávou, což není na škodu, občas jim homeopaticky přidáme nějaký pamlsek. Loni to byl Zizali čaj. Myslím, míchal jsem to do zálivky.Hnojime kompostem a to jim stačí.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3095) - 208.138 (?), 13.4.2025 22:29
Ano, většina půd obsahuje vápníku dostatek. Vidím ten problém víc ve schopnosti rostlin ho přijímat. Ale přidat vápník do půdy není nic proti ničemu. Pokud to nepomůže, je příčina jinde.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3095) - 208.138 (?), 14.4.2025 6:13
Jen dvě poznámky. Ledek nejspíš došel svého jména pro svou hygroskopičnost, když nasaje vodu, opravdu vypadá jako led. Důkazy na to nemám, ale pochybuju, že by to mělo něco společného s chutí.
Ano, zvyšuje obsah dusičnanů, ale především v zelených částech rostliny. V plodech je toto zvýšení nepatrné. Tohle nebezpečí je nutné brát v potaz především u listové zeleniny. Rajčata by měla být okay. A Wuxal je také založen na bázi dusičnanu vápenatého. Použití na listy nejspíš bude mít podobný efekt na obsah dusičnanů v rostlině.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|