Vápník pod rajčata

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10515) - 70.240 (?)
14.4.2025 9:52

Nemám to balení z minulého roku, abych se přesvědčil, jak je to tam napsané. Každý snad umí číst, stejně jako vy a může si to po koupi na zadní straně přečíst. Pokud jsem to střídal po čtrnácti dnech nic zvláštního se nestalo. Jak jsem psal, Kristalon střídám s tekutými slepičinci a "kalifonskými žížalami". 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Iroot - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 44.57 (?), 13.4.2025 11:30

Ještě bych se chtěl zeptat u hnojina "Kristalon Zdravé rajče a paprika 500g - proti černání rajčat a hnilobě špiček paprik" kolikrát do týdne to přidávat do zálivky? Rajčata zalívám většinou obden. Jestli stačí 1x za týden, pak týden pauza a po 7mi dnech zase z druhého sáčku?  V příbalovém letáku není uváděna četnost hnojení frown

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10515) - 70.240 (?), 13.4.2025 13:07

V jednom sáčku je nějaká forma vápníku, možná i ten ledek vápenatý, nevím přesně a v druhém sáčku jsou ostatní minerální prvky. Píše se střídat po čtrnácti dnech. Do konve dáte odměrku, nebo odměrku a půl (myslím, že se to liší u obou sáčků) naplníte vodou a rozmícháte. Podíval bych se na návod k použití, ale balení z minulého roku už nemám. Mám tady letos i nějaký ten dřevnatý popel, mohl bych ho přimíchat do substrátu místo dolomitu, používám ho místo vápnění ke stromům. 

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10515) - 70.240 (?), 13.4.2025 18:29

Myšleno 1x za 14 dní z jednoho sáčku a za dalších čtrnáct dní z druhého. Nikoliv 14 dní v kuse každý den. Dát dle návodu odměrku nebo odměrku a půl do konve, zamíchat a po půl minutě, kdy se prášek rozpustí, nalívat k rajčatům. Suchá hniloba se mně dělala dříve na paprikách, když jsem do substrátu ještě nedával dolomit. 

host - 199.133 (?), 13.4.2025 18:41

Myšleno 1x za 14 dní... podle mne se má hnojit 1x týdně. Kde jste vzal 1x za 14 dní?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10515) - 70.240 (?), 13.4.2025 20:22

Psal jsem, že tady to staré balení z minulého roku nemám. Tak když si koupíte ten Kristalon pro papriky a rajčata, tak si to na zadní straně můžete přečíst. V intervalu mezi tím hnojením Kristalonem jsem přidával do zálivky tekuté slepičince z Hoštic, nebo vitality komplex. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3095) - 208.138 (?), 13.4.2025 22:24

Petře, hnojení Kristalonem zdravé rajče podle návodu u mne nevedlo k vymizení suché hniloby u bifteků. Tedy v kontejnerech na balkóně. Mám za to, že ledek byl příliš rychle vyplaven. Letos tedy zkouším hnojení suchým ledkem na povrch a trochu zapracovat. A především chránit kontejnery před přehřátím. Uvidíme, jak to dopadne.

Na zahradě používám biohnojiva, kravský hnůj a fermentovaný slepičinec. Ale i tam se mi suchá hniloba především u bifteků projevuje. Loni jsem aplikoval dusíkaté vápno před výsadbou s mizerným výsledkem, pokud vůbec nějakým. Ale spíš to přičítám právě přehřátí půdy: ten můj jižní svah dostává i 14 hodin denně přímé slunce a kamenné terásky, které se rozpálí a ohřejí půdu za nimi. Výhoda i nevýhoda zároveň.

Ovšem já si se suchou hnilobou moc hlavu nelámu. Postiženou část odříznu a zbytek sežeru. Dokonce se mi zdá, že ty postižené plody jsou sladší.coollaugh

Milan HP

host - 199.133 (?), 14.4.2025 6:16

Tak když to nemáte, tak nevím, jak to můžete tvrdit. Dá se to dohledat, je to 1x týdně.

KRISTALON Zdravé rajče a paprika

"Aplikace hnojiva se střídá s aplikací vápníku v 1 týdenních intervalech (vždy formou zálivky)"

https://www.kristalon.cz/kristalon-zdrave-rajce-a-paprika

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10515) - 70.240 (?), 14.4.2025 9:52

Nemám to balení z minulého roku, abych se přesvědčil, jak je to tam napsané. Každý snad umí číst, stejně jako vy a může si to po koupi na zadní straně přečíst. Pokud jsem to střídal po čtrnácti dnech nic zvláštního se nestalo. Jak jsem psal, Kristalon střídám s tekutými slepičinci a "kalifonskými žížalami". 

host - 199.133 (?), 14.4.2025 10:14

Nevím, proč jste si umanul, že se hnojí 1x za 2 týdny a že to si to každý může koupit a zadní straně přečíst. Není pořeba nic kupovat, dá se to dohledat.

Hnojí se 1x týdně a je to důležité, jinak by toho vápníku, na který by přisla řada 1x za měsíc bylo málo.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10515) - 70.240 (?), 14.4.2025 10:26

Umanul? Prostě jsem to tak minulý rok dělal. Vidím, že je to pro někoho těžko pochopitelné. Dělejte to tak, jak je to tam napsané a budete mít klid.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz