Vadnutí sazenic rajčat krátce po přesazení
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 15.5.2023 16:45, zobrazeno: 3262x
Dobrý den. Zajímalo by mě, co způsobuje vadnutí sazenic rajčat pár dnů po přesazení. Objevuje se to každý rok, ale ne v takové míře jako letos. Zimou to asi nebude, jelikož rajčata na záhoně nezvadla, a to ani jedno, kdežto v kontejnerech jich zvadlo dost. V zálivce dostala při přesazování Magnicur Energy, přesto se zdá, že se jedná o nějakou náhlou "porážku". Koukal jsem do atlasu na bakteriální, verticiliové nebo fuzáriové vadnutí, ale to se mi nezdá. Je to dost brzo na takovou "čihošť". Sazenice zvadnou a když je vytahuju, jsou jakoby uhnilé, nebo překousnuté těsně pod úrovní půdy, takže mně vrchní část zůstane v ruce. Že by byly přelité, to se taky nezdá, protože kontejnery mají odtok a na záhoně v "jílu" žádná neuhnila.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 15.5.2023 16:51
Překousnutí by mohl udělat drátovec, ale ten by se v květináči našel. Taky mravenci koušou do všeho co můžou.
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 15.5.2023 18:14
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 15.5.2023 19:06
Tak to je opravdu k popukání pane SPCH. :-D To já bych taky mohl vyprávět jak se propadlo z přípravy postřikové jíchy a pak chtěly jít prakticky dojit do salaše. ;-) Naštěstí jsem se řídil příkladem farmáře ze Slovenska, když vyhnal všechny tři, po tom co provedly jeho kravce.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.220 (?), 15.5.2023 20:18
Mně loni úplně těsně nad zemí hned po výsadbě přehryzali slimouši dvě rajčata. Ostatní dostala 10cm límeček z PET lahve a zabralo to... Lída
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.144 (?), 15.5.2023 20:52
Paní Lído, jste poklad! Nebýt vás, neposypal jsem granulkama proti slimákům nově vysazené sazenice révy, měl jsem to dnes udělat, a úplně mi to vypadlo.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 16.5.2023 13:07
U sazenic, které rostou, se na starších listech objevuje septoriová skvrnitost (pravděpodobně). Ovšem, jestli má septoriová skvrnitost za následek uvadnutí celých sazenic krátce po přesazení, to se neodvažuju tvrdit. Spíše ne. Problém nejspíš bude v kompostu ze sousedovy posekané trávy. Jak známo, rozsekaná tráva v sekačce, než se rozloží na zeminu, projde procesem jakéhosi kvašení. Znáte to, když necháte posekanou trávu na kupě a pak jí za pár dní obrátíte, je zapařená, plesnivá a smrdí. Později použitá tráva rozložená na hlínu už tyto znaky nemá, ale smísení s dolomitickým vápencem a prolití roztokem Magnicuru energy zřejmě nestačí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.133 (?), 17.5.2023 11:33
A jakou zeminu jste dal do těch kontejnerů?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|