Vadnutí sazenic rajčat krátce po přesazení

host - 91.196 (?)
15.5.2023 18:14

To se stalo kamarádovým rajčatům a paprikám, když přesazení podle jeho pokynů provedla jeho milá. Nejdřív nechápal, pak mu to došlocoolenlightened?! Jak rostlinky mírným přítlakem obouruč fixovala do středu nádobky, tak je dole nařízla svými krásnými, dlouhými nehtycheeky. Ale to asi nebude Váš případblush, SPCH.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.5.2023 16:45, zobrazeno: 3268x

Dobrý den. Zajímalo by mě, co způsobuje vadnutí sazenic rajčat pár dnů po přesazení. Objevuje se to každý rok, ale ne v takové míře jako letos. Zimou to asi nebude, jelikož rajčata na záhoně nezvadla, a to ani jedno, kdežto v kontejnerech jich zvadlo dost. V zálivce dostala při přesazování Magnicur Energy, přesto se zdá, že se jedná o nějakou náhlou "porážku". Koukal jsem do atlasu na bakteriální, verticiliové nebo fuzáriové vadnutí, ale to se mi nezdá. Je to dost brzo na takovou "čihošť". Sazenice zvadnou a když je vytahuju, jsou jakoby uhnilé, nebo překousnuté těsně pod úrovní půdy, takže mně vrchní část zůstane v ruce. Že by byly přelité, to se taky nezdá, protože kontejnery mají odtok a na záhoně v "jílu" žádná neuhnila.

host - 81.144 (?), 15.5.2023 16:51
Překousnutí by mohl udělat drátovec, ale ten by se v květináči našel. Taky mravenci koušou do všeho co můžou.

host - 91.196 (?), 15.5.2023 18:14

To se stalo kamarádovým rajčatům a paprikám, když přesazení podle jeho pokynů provedla jeho milá. Nejdřív nechápal, pak mu to došlocoolenlightened?! Jak rostlinky mírným přítlakem obouruč fixovala do středu nádobky, tak je dole nařízla svými krásnými, dlouhými nehtycheeky. Ale to asi nebude Váš případblush, SPCH.

host - 81.144 (?), 15.5.2023 19:06
Tak to je opravdu k popukání pane SPCH. :-D To já bych taky mohl vyprávět jak se propadlo z přípravy postřikové jíchy a pak chtěly jít prakticky dojit do salaše. ;-) Naštěstí jsem se řídil příkladem farmáře ze Slovenska, když vyhnal všechny tři, po tom co provedly jeho kravce.

host - 248.220 (?), 15.5.2023 20:18

Mně loni úplně těsně nad zemí hned po výsadbě přehryzali slimouši dvě rajčata. Ostatní dostala 10cm límeček z PET lahve a zabralo to...           Lída

host - 81.144 (?), 15.5.2023 20:52
Paní Lído, jste poklad! Nebýt vás, neposypal jsem granulkama proti slimákům nově vysazené sazenice révy, měl jsem to dnes udělat, a úplně mi to vypadlo.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 16.5.2023 13:07

U sazenic, které rostou, se na starších listech objevuje septoriová skvrnitost (pravděpodobně). Ovšem, jestli má septoriová skvrnitost za následek uvadnutí celých sazenic krátce po přesazení, to se neodvažuju tvrdit. Spíše ne. Problém nejspíš bude v kompostu ze sousedovy posekané trávy. Jak známo, rozsekaná tráva v sekačce, než se rozloží na zeminu, projde procesem jakéhosi kvašení. Znáte to, když necháte posekanou trávu na kupě a pak jí za pár dní obrátíte, je zapařená, plesnivá a smrdí. Později použitá tráva rozložená na hlínu už tyto znaky nemá, ale smísení s dolomitickým vápencem a prolití roztokem Magnicuru energy zřejmě nestačí.

Septoria  lycopersici (?)
Septoria lycopersici (?)
Septoria lycopersici (?)
Septoria lycopersici (?)

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.5.2023 10:57

Jak známo septoriová skvrnitost přezimuje v půdě a šíří se za nepříliš teplého počasí. Proto je možné, že se na listech projevuje tak brzy po přesazení. Je to každoroční úkaz, ale stejně si myslím, že to vadnutí celých rostlin má na svědomí něco jiného. Septorie je přechodná a neničí celé rostliny.

host - 199.133 (?), 17.5.2023 11:33

A jakou zeminu jste dal do těch kontejnerů?

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 17.5.2023 12:19

Zahradní jílopísčitou, kompost z posekané trávy od souseda s přidaným dolomitickým vápencem, granulovaný slepičí hnůj.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz