Ano, dospěl jsem k podobnému závěru: čm světlo podporuje růst i sílení víc než bílé. A u těch žárovek je opravdu nerovný poměr červená - modrá, hodně ve prospěch červené. Přesně kolik pak záleží na výrobci. Bílým světlem teď přisvětluju svým "velikánům" (už 70 cm), aby tolik nerostly. Ale mám kontrolní skupinu pod čm světlem. Čili výběr záleží na stádiu rostliny. Na náklady nehledím.
U bílého i plnospektrálního LED světla ale působí faktor stárnutí, protože se ho dosahuje luminoforem (s časem ztrácí účinnost a je to poznat, zvlášť při dlouhodobém přisvětlování), kdežto čm světlo je přímo z LEDek. Ty sice také stárnou, ale účinnost ubývá mnohem pomaleji.
V další fázi pokusu pak chci zjistit, jaký vliv má to které osvětlení na výrobu cukru pro plody a tudíž jejich chuť. Zatím sice jenom kvetou (Startky), ale myslím, že se už teď začíná rozhodovat. A asi si budu muset ještě hodnou chvíli počkat, než se dopracuju k nějakým závěrům. Určitě dám vědět.
Milan HP