Špatně zaštípnuté rajčata
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.228 (?), 15.6.2015 8:12
Samozřejmě se vůbec nic nestane, když je nevyštípáte
Stane se to, že pěstitel bude mít do podzimu obrovitý keř (na který ve skleníku nemá místo) plný zelených rajčat, která nebudou mít šanci dozrát, protože skutečně nejsme v Toskánsku. Srovnávat pěstování čehokoli v úplně jiných klimatických podmínkách je nesmysl. Není to z mé strany jen teoretická úvaha, podobný nápad s nevyštipováním měli kdysi moji známí, takže výsledek jsem viděla na vlastní oči.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.25 (?), 15.6.2015 8:52
Mně přes dovolenou jedna vzrůstná odrůda udělala tolik výhonů takové velikosti, že jsem to s vyštipováním vzdala - nešlo se v tom už ani zorientovat. Vyvazovala jsem to k plotu a byla to džuhngle. A rajčata dozrávala až do mrazů. Zrálo to úplně normálně. Byla to žlutá hruška.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3361) - 173.17 (?), 15.6.2015 14:35
Jako vždy, mám pocit, že se diskuze ubírá jiným směrem než potřebuje tazatel:
PepaPepa
-tazatel se neptal kolik rostlin může na tu plochu vysázet, ale co má udělat se čtyřmi stonky u kterých (předpokládám, že na každém stonku) jsou již nasazeny květy. Když vylomí kterýkoliv stonek, tak ztratí nejen listy (asimilační plochu), ale také květy. Že by potom na jednom stonku vypěstoval stejné množství rajčat je nereálné. Když se mu bude zdát, že rajčat bude moc nebo bude mít pocit, že už nedozrají, může kdykoliv rostlinu nahoře zaštípnout. Může také kdykoliv (tedy i teď) zaštípnout třeba i všechny tři další stonky nad květenstvím- neztratí nic z toho, co rostlina doposud vyprodukovala.
-rostlina bude opravdu jen tak velká, jakou bude mít výživu, záivku, teplo a světlo. Ale je to pořád stejné- buď bude mít na každém ze čtyř stonků tři květenstvi nebo bude mít jeden stonek možná s dvanácti květenstvími spíše míň, protože drastickým vylámáním tří stonků jistě část své vynaložené energie rostlina ztratí,. Zpomalí se také kvetení protože další květenství se nasadí vždy až potom, když se vytvoří nad původním květenstvím tři listy. Na všech čtyřech stoncích bude kvést rostlina zhruba ve stejné době.
PP
-To jestli bude mít tazatel dost místa pro tuto jednu rostlinu se čtyřmi stonky, to si musí rozhodnout sám stejně tak jako způsob, kterým bude ty čtyři stonky vést. Protože se jedná o cherry rajče, tak by vedení nemělo být problematické (váha plodů minimální) jde jen o to, aby se stonek udržel ve vertikální poloze
- máte pravdu, Vysočina není Toskánsko, ale také není Kanada nebo Aljaška, kde takto rajčata pěstují
216.228
- nikdo tady nemluví o tom, že by se ta rajčata neměla vyštipovat. Pochopitelně zálistky na každém stonku se musí vyštipovat aby z toho opravdu nebyla džungle. Nevidím důvod proč by v tomto případě měl mít na podzim plno malých zelených rajčat. Ano rajčata budou malá ale proto, že jsou to cherry rajčata.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.170 (?), 15.6.2015 16:58
zdravím, jsem nadšen z tak velké reakce.Dám na radu Vás všech, čili mám 10 rostlin a mohu experimentovat.Jednu nechám jako 4hlavou saň, další dvě stř7ihnu po jednom stonku apod... nějak to rozpočítám.Klidně pak na konci sezony dopíši výsledek do vlákna. Doposud jsem měl za to, že nejtěžší je postavit skleník :)) nikoli, jak čtu pravé listy, samičí květy, samčí, vijany, zálistky-a to jsem jen u rajčat a okurek tak vlastně vím, že "zatím" nic nevím.S pozdravem
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|