Zdravím, P. Mirek ma krasnou úrodu, jako vždy :)
já osobně mu muzu úrodu jenom přát a taky trochu závidět. Me letošní úrodu skoro všechnu zničila plíseň rajčatová. Lokalita okres Písek, nm. 420 m. Poslední tři týdny v podstatě skoro každy den prší a teploty - vždyť víte, pan Mirek to s 13tkou v jednom příspěvku uváděl. Dnes se to první den zlepšilo.
Říkáte si proč to nepostříkal? Ale postříkal, použil jsem 2x postřík po sedmi dnech Dithane Dg neo dle návodu. Jenomže se vloudila lidska chyba a pouzil jsem omylem pytlicek který byl z balení z roku 2009. Alespoň dle mého nazoru to bude pravděpodobně příčina. Dle popisu chorob na netu to je plíseň rajcatova, rostliny vypadaly jako z ucebnice chorob.
Pokud to bude někomu užitecne - všechny rajčata jsou na stejném stanovišti a plíseň úplne zničila Stupnicke polní ranné a Cherollu - u té je na balení uváděna vysoka to relace k plísní bramborové, ale ta ji v tomhle případe nebyla k ničemu. Stonky, plody, listy napadené. Odrůda Balkonzauber a žlutý Perun přežil lepe a po otrhani napadeného a po postříkani již novým Dithanem vypadají že přežijou.
Ještě zajímavost - v přibalovem letáku Dithanu z roku 2009 je dávkování pro rajčata 20g/10l vody a Ol 21 dni. V letáku z roku 2012 je pro rajčata 10g/3l vody a Ol uz jenom 3 dny.Zajimavé. Asi se v laboratořích činili :)