Sklizeň rajčat 2012

Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?)
10.7.2012 20:12

Zítra se chystám otrhat první rajčátka, tak jsem na ně zvědavá, jaká budou :) zatím posílám foto ještě rostoucích. Sazeničky jsem dostala, ani jsem nevěděla, co z nich vyroste. Nevíte, jak se nazývá odrůda na prvním obrázku? A také nevím, proč mi u balkónovek v truhlíku to jedno roste více do výšky.

neznámá odrůda, kdo by věděl?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 11.8.2012 9:55

Snad nebude vadit, když zareaguji i já, ačkoliv dotaz nebyl směřován na mě. V kýblech pěstuji rajčata třetím rokem. Kýbl má 12 litrů tuším, zakoupeno v nejmenovaném velikém obchodě se vším pro dům a zahradu. Substrát používám zahradnický od české firmy začínající na A. Tyče k rajčatům jsem zakoupila u pana B (když si to zadáte do googlu, vyjede Vám to.). Omlouvám se, že nepíšu celé názvy, obávám se totiž, že by mi to smázli.

Nebyla jsem schopná postavit si konstrukci, po které bych rajčata vedla, tudíž jsem v kýblech udělala několik malých dírek a jednu velkou uprostřed. Tou vedu tyčku k rajčeti a zapíchnu to do země, aby mi to drželo. Zalévám denně, dle návodu hnojím Kristalonem Start, potom Kristalonem Plod a květ. Stříkala jsem letos dvakrát. Nejdřívě Acrobatem, po krupobití Ortivou. Další postřik bude v závislosti na počasí/plísni.

Jinak Vysočina, 540 m n.m., přikládám aktuální foto (o dost rajčat jsem přišla při krupobití, tohle je ta "lepší" strana, ještě mám jednu řadu rajčat, ty jsou na tom mnohem hůř).

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 11.8.2012 11:12

Rajčata máte velmi pěkná ale mám na Vás dotaz. Proč je máte v kýblech když by nakrásně mohla růst na tom stejném místě v zemi? Navíc pokud uděláte velký otvor kterým propíchnete hůlku, tak stejně nemůžete rostlinu přenést v případě nějaké nepohody např. pod nějaký přístřešek, rostlina navíc prokoření do země. Já nemám na pěstování moc místa a proto volím variantu v květináčích, další důvod je skorejší sklizeň. Mám je klasicky s podmiskou a rostliny jsou "mobilní" hlavně na počátku sezony, šibovat s nim však mohu neustále. Pokud bych měl místo, tak jako ve Vašem případě, tak bych rajčata začátkem června jednoduše zapustil i s balem do země, kvalita plodů by byla jistě lepší.

Včera jsem ve velkém sklidil část úrody, plody jsou však méně kvalitní, Srdce a další velká masitá (hlavně tmavá) skončila v hrnci na protlak, další várka je v sušičce. Bez rozdílu odrůdy a velikosti (jediná vyjímka je Bejbino!!!) rajčata velmi špatně vyzrávají, téměř všechny mají okolo stopky nezralá místa, našel jsem i jeden "klad" a to že tato hnusná sezona mi umožní lépe vyselektovat nevhodné odrůdy. Je někdy až s podivem jak odlišně vypadají některé odrůdy oproti loňskému roku.

Sklízím i černé odrůdy Black Krim, Cygan, Černý Maur a Kumato. Kumato je vynikající tvarově i chuťově a s ním jako s jediným tmavým počítám i nadále, ostatní odrůdy končí v protlaku.

Kumato je výborné, rozdíl mezi roubovanou a neroubovanou rostlinou však není na první pohled znatelný.
Kumato je výborné, rozdíl mezi roubovanou a neroubovanou rostlinou však není na první pohled znatelný.

terezec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (196) - 6.150 (?), 14.8.2012 9:17

Děkuji za pochvalu, pane Mirku. Větší část rajčat mám u plotu zahrádky, kde jsou kachličky (malá mezera na zasazení, dostatečná na zapíchnutí). Se zvyšujícím se počtem kusů jsem jaksi automaticky opět zvolila pěstování v kýblu, ačkoli byla možnost šoupnout to do země. Příští rok na místě, ze kterého je fotografie, půjdou rajčata do země, budou tam i melouny, už to mám vymyšlenéwink.

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 18.94 (?), 9.7.2012 21:21

dny od výsevy či výsadby nevím, zatím jen vidím zelená rajčata mnoha odrůd laugh

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 9.7.2012 21:40

Podle typů rajčat se ani nelze divit. Jen tak na okraj, Vy jste ten Honza co měl problémy s mrazem?

Mr Big

Jamieee - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (622) - 18.94 (?), 9.7.2012 22:35

já vím wink

asi ano, o některé rostliny jsem přišel a některé naštěstí znovu obrazily

tenkrát to nejvíce odnesky kupodivu ty sazenice, jež jsem co nejpečlivěji obalil bílou textilií, v místech co se dotýkala tak sazenice komple zčernala mrazem

a těch pár, na které mi nevyšla, byly nakonec absolutně bez poškození... světe div se...

dosadil jsem nové sazenice jako Tornádo či Start, ty jsou zatím ale taky zelené

chtěl jsem vyfotit ty pro mne "důležité", fotit zelené rajče Start mi přišlo jaksi zbytečné blush

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3300) - 5.149 (?), 10.7.2012 15:57

Mně se ta Vaše rajčata líbila.Jinak tvrdě zaplacená   zkušenost s netkanou textilií. Já si myslím, že často od ní očekáváme i to co ona neumí. Její základní použití pro které se vyrábí je nakrývání na zem na rostliny, které klíči nebo už rostou. Já se ji také snažím využívat jako tunel, ale když jsem si letos změřil v dubnu po ránu teplotu v tomto tunelu tak byla stejná jako venku. A to vůbec nefoukalo. V dřevěném rámu ze stavební překližky zakrytém jednoduchými okny jsem naměřil o 3 °C víc. 

Mr Big

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.30 (?), 10.7.2012 20:15

Tak se mi sklizeň rozšířila o odrůdy Orange banana chuťově nic moc je hodně moučnaté, Riesentraube je podle vijanů takové červené Ildi dobré méně šťavnaté, Whitecherry dobré lehce nažloutlé, Brownberry jsem neodhadl zralost takže bylo dost kyselé, uvidíme další plody nechám více uzrát. Rubínek je vodový a kyselý. Ildi, Start a Vilma jsou bez komentáře. Fotky nemám protože to dřív sníme než vyfotímelaugh Zkusím se polepšit.

host - 140.163 (?), 22.7.2012 21:43

Mohl by jste napsat jmeno odrůdy vroubkovaného rajčete na prostředním obrázku? Děkuji Vlasta

Zdenula - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (170) - 165.2 (?), 10.7.2012 20:12

Zítra se chystám otrhat první rajčátka, tak jsem na ně zvědavá, jaká budou :) zatím posílám foto ještě rostoucích. Sazeničky jsem dostala, ani jsem nevěděla, co z nich vyroste. Nevíte, jak se nazývá odrůda na prvním obrázku? A také nevím, proč mi u balkónovek v truhlíku to jedno roste více do výšky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty