Sklizeň rajčat 2012
|
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 5.7.2012 18:56, zobrazeno: 136019x
Zakládám tuto diskuzi kde bychom si sdělili dojmy a poznatky z letošní úrody a sklizně rajčat.
K založení této diskuze mne vedl dnešní sběr rajčat ze záhonu, a hlavně vybarvení a chuť plodů. Víceméně doposud jsem sklízel rajčata balkonová a soudková z květináčů. To že balkonové odrůdy jsou vyhnány vodou a chuťově téměř o ničem (každopádně je tím nechci hanit a nepěstovat je) je vcelku normální, poněkud jalovější chuť květináčových soudků (jak která odrůda) oproti loňskému roku může být vinou substrátu, velkých výkyvů počasí apod., co mne však zarazilo je kvalita plodů ze záhonu. Jedná se sice o první plody ale byl jsem z nich velmi zklamán, převážně jsou už měkké a přitom nevybarvené, jsou malé a chuťově úplně jalové. Černý maur je světle červený, Bejbino má velikost cherry, Dětskij smak chutná úplně stejně jako z květináčem, a vše je už měkké, uprostřed nevyzrálé se zeleným středem. Mám dojem že na vině je díky hicům hodně překotný růst a moc rychlé zrání, kdy plody do sebe nestačí "nabrat" tu správnou rajčatovou chuť. Co Vy na to?
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 49.69 (?), 6.7.2012 12:11
Pěstuji rajčata tradičně na záhonu, letos 40 Stupické a 30 Idyll.
Výsadba byla pozdě - 19.6., na některých byly plůdky.
Sklízím od 10.6. 3 - 5 ks, teď cca 10 denně. Chuťově jako vždy docela dobré, šťavnaté. Nasazených plodů je hafo, za 10 dnů začnu zásobovat i příbuzné.
Nejlepší je jednoduchý rajčatový salát k večeři - na př. smažené přírodní cukety - nedostižná letní bašta. J.
|
|
|
|
|
|
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 31.34 (?), 9.7.2012 8:10
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 6.7.2012 7:54
Rajčata ještě z venku nesklízím, mám je postříkané Acrobatem. To, co zraje ve skleníku, je snědeno ještě před plným vybarvením, takže nelze zatím posoudit. Včera jsem sklízela plody pozdních odrůd jahod (Florence a Pandora), plody zcela bez cukru, tmavě rudě vybarvené, spíše dopečené, než dozrálé. Vysvětluji si to tím, že v 35 C jahodník není schopen syntetizovat cukry, protože není na takovéto teploty stavěný. Ale rajče? Toje teplomilná rostlina.? J.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|