Sezona 2022
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 29.9.2021 17:22
Tornádo je nejvýnosnější odrůda, kterou znám. Pokud nepodlehne plísni bramborové, na kterou je dost chytlavé. Startka je také při dobré výživě výnosná, ale tipnul bych si tak o 15% méně než T. A s plísní je to u ní trochu lepší než u T., nicméně pokud se u mne p.b. vyskytne, je s ní také ámen.
Po chuťové stránce je ale Start F1 o třídu výš. Možná i o dvě.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 29.9.2021 18:46
Celkem by mě zajímalo jakou náhradu místo mancozebu mám v 2022 teď používat? Pane Kuky, jak to vidíte? Míchal jsem doteď měď s mancozebem napůl. Co místo něj? Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 29.9.2021 21:54
Waltře, ahoj. Nešlo by to si tykat?
Dost pochybuju, že tu ještě 10 let budu obdělávat zahradu. Vy/Ty musíte/-íš být mladý, nejen duchem, ale hlavně tělesně. To totiž na té zahradě rozhoduje. Doufám sice v nejlepší, ale to není dost. Důchody se zvyšují, tak doufám, že to uplatím, i když nakupuju je na rok či dva.
Ale ta důležitá otázka je: nač je Prolectus a Sercadis?
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2081) - 168.103 (?), 30.9.2021 9:49
Milane, jsem pro. Duchem jsem mladý, ale jinak už taky SD. Ty 25kg kristalony jsem poprvé kupoval před asi 15 lety a už docházejí, teď už jsem za ně dal 1610,- a 1800,-, což je ale stále přijatelná cena 64, resp.72 kč/kg.. Prolectus 120g mám proti plísni šedé a Sercadis proti strupovitoisti a padlí, mám je do zásoby na vinnou révu, do které jsem před pár lety taky začal fušovat. A u ní to zkrátka bez postřiku nejde, jinak se pak nesklidí nic. Mimochodem mě na posledních rajčatech překvapila do oranžova zbarvená stopka, vidím to poprvé. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 29.10.2021 21:43
Zajímalo by mě, jaký spon byste mi doporučily pro keříčková rajčata? Příští rok budu mít tedy klasiku, co se dá v ČR sehnat.
Start, Tornado, Stupické, Bejbino
a z keříčkových:
Diana, Šejk, Darinka, rubinek
Přemýšlím, jestli nepěstovat i ty tyčkové vyjma bejbina jako keříčkové.
Když mě tak to vylamování bočních výhonků nebavilo =)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 30.10.2021 9:48
Stupické lze pěstovat bez důsledného vylamování, ale nedoporučoval bych úplně bez vylamování, i když není nijak extra bujné. U těch 3 ostatních tyčkových bych si to netroufl. Už kvůli permanentní vlhkosti nejen listů.
Spon u keříčkových záleží na jejich vitalitě a vzrůstu. Letos jsem měl 2 Mongolské Karliky v klasickém 60 - 70cm sponu. Vytvořily neuvěřitelnou spleť a i díky tomu rychle podlehly plísní bramborové. Na příští sezónu plánuji pěstovat divoká a keříčková v "klecích" z pletiva a vyvazovat je. Vím, je to víc práce, ale pokud je nechám růst jako letos přímo na zemi či na netkance, spodní části jsou permanentně mokré či vlhké a to je ideální pro choroby. A nejedná se jen o pb.
Takže nastudujte růstové parametry odrůd, které chcete pěstovat a podle toho určete spony. Máte-li dost místa, buďte spíš velkorysý než škudlílek. Pokud budu mít MK znovu, budou nejmíň 1 m od sebe.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 28.103 (?), 30.10.2021 10:45
Chorob se nebojím, mám chemii =) a prevenci. Spíše jsem se dotazoval na tu bujnost růstu, neboť keříkové jsem ještě nepěstoval. Abych řekl pravdu tak jsem uvažoval kolem 50cm od sebe.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.38 (?), 31.10.2021 22:56
Pěstuji Dulcii a dávám tak 4-5 klacků na oporu. A 50 cm by bylo tak akorát. Tyčkovým dávám 66 cm a dotýkají se navzájem.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|