Semena z Asie - neklíčí - likvidace na celnici?
|
|
|
|
|
|
|
|
vocho67 - Stříbrný Zahrádkář (117) - 228.173 (?), 4.3.2018 14:49, zobrazeno: 14079x
V posledních letech vždy na zkoušku objednám nějaká semena z Číny, vždy v originálním balení od výrobců, tak jak to známe u nás.Jde hlavně o melouny a rajčata.
Jenže, semena neklíčí nebo jen vyjímečně. (pro pořádek uvedu, že semena koupená u nás při stejném zacházení klíčí normálně, chyba není u mě) Je to několikaletá zkušenost, letos opět.
Napadá mě možnost nějakého "ošetření" na celnici. Máte někdo podobné zkušenosti? Případně i celník může být zahradník a ten určitě ví, jaké jsou předpisy.
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.114 (?), 4.3.2018 17:56
Pokud prošly RTG, tak neklíčí. Stalo se mi to také, dokonce na té obálce bylo razítko z celnice - prošlo RTG kontrolou, takže asi tak.
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 4.3.2018 18:18
Razítko s tím rentgenem bylo z naší celnice? A co tam tím rentgenem hledali?
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.114 (?), 4.3.2018 21:10
Jo, z naší. Těžko říct - třeba šperky, drogy, vím já?
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.157 (?), 4.3.2018 22:11
Príčina je v Číne, a nie na colnici. Známy bol viac rokov pracovne v Pekingu, opakovane priniesol (spolu možno 300 ks) originálne balenia rôznych semien - mnoho druhov zeleniny, paradajok, papriky, melónov, tekvíc, ale aj kukurice, kvetov, hlohu atď. Ľuďom ktorým to rozdal tak vyklíčilo niečo len úplne výnimočne (maximálne tak 5%). Kupoval to priamo v Pekingu ako "zaručene čerstvé" a neprešlo to žiadnou manipuláciu na colnici. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 216.221 (?), 23.3.2018 8:20
Já si každoročně vozím semena z Vietnamu, klíčivost je prakticky stoprocentní, převážím je normálně v kufru.
Hannah
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.114 (?), 24.3.2018 19:24
Tak já se přidám.Loni jsem nakoupila v Číně hodně semen, všelijakých. Rajčata a okurky, dýně, fazolky, kytičky. Semínka mi přišla v obyčejných igelitových pytlíčcích a popsaná ručně, dost nepřehledné. Zasela jsem rajské, okurky, salát, kytičky a tak dál. Rajské byly úžasné, okurky také, salát také, i kytičky. problém byl v tom, že neodpovídaly tomu, co jsem objednala. Ale to mi nevadilo, protože zrovna ty rajské a okurky byly fakt výborné a ani jsem takovou odrůdu tady neviděla. jenomže stejně nevím co to bylo zač, měla jsem jich několik druhů a nepamatuji si ze kterého to bylo pytlíčku. Ale zasela jsem letos znova a už mi lezou. Jo a místo gazánie, mi vyrostly jiřinky. Ale udělaly parádu a dokonce i hlízky. Ale některá semínka nevzešla. Podle mne to není vinou celníků, ale prostě pošlou nekvalitní semeno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|