Rychlení keříčkových rajčat
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 167.73 (?), 5.2.2013 10:53, zobrazeno: 9243x
Dobrý den,
dumám nad rychlením rajčat mimo foliovník či skleník. Napadlo mne, že by to mohlo jít dobře s keříčkovými. Výsev provést teď na začátku února, začátek dubna ven na záhon s černou textilií a masivně proložit PET lahvemi s vodou (třeba i očerněnou) + překrýt netkanou textilií a třeba něčím jako Ginegar. Nezkoušel někdo něco takového? Mohlo by to vést ke sklizni řekněme počátkem června, plíseň by snad nemusela být takovým problémem. Děkuji za jakékoli názory a zkušenosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 5.2.2013 11:03
Na něčem takovém také pracuji, jen nechci pěstovat keříčkovou odrůdu, ale Stupické polní rané (pokud se mně roubování povede, tak roubované)- 52 dní od rozvití květu do uzrání rajčete. Testovat teploty chci v březnu (bez rostlin) a okolo 1.dubna vysazovat.Zkušenosti zatím nula.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.73 (?), 5.2.2013 11:11
Tak to jsme na tom stejně. Ale pro zajímavost, loni jsme měli celou řadu roubovaných odrůd, co dělají komerčně ve Španělsku. A již v polovině června dozrály první plody - šlo o odrůdy Ministar, Lupita a Lucinda. Všechno cherry, chuťově slobota (holt obchod a LSL). S vodou to ještě spočítám, ale máme velký tropický skleník, kde voda akumuluje a ochlazuje a ono ten výpočet bude podobný. Odhaduji to na naskládání minimálně 1m3 na 5-8m2, což by dalo při ochlazení o 1°C lehce přes 1kWh a při zmrznutí skoro 100 kWh.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 5.2.2013 11:25
Ona PET lahev není zase tak dobrý výměník tepla. Pokud neobložíte rostlinu vodou (třeba PET lahvemi) tak s nějakým skupenským teplem počítat nemůžete. Taková rajčata Vám zmrznou dříve než se voda v lahvích ochladí na 0 °C. Já chci realizovat ochranu vodou jednotlivých rostlin a na tom shodou okolností dnes pracuji.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.73 (?), 5.2.2013 11:45
Máte pravdu, zatím to mám namyšlené tak, že lahve budou přímo okolo jednotlivých rostlin, mám jich mnoho tisíc. Jsem zvědav, co vymyslíte Vy. Víc hlav skoro vždy víc ví...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 5.2.2013 11:49
Jistě, po prvním testování si můžeme vyměnit zkušenosti Jen bych Vám doporučil, zda byste se registroval, potom bychom mohli komunikovat i přes soukromé zprávy.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3341) - 5.149 (?), 5.2.2013 15:41
Mirku tímto svým příspěvkem jste mne inspiroval. Nemusím vlastně dělat testování v březnu na zahradě, stačí postavit tu clonu na balkóně, třeba už v únoru a v pohodlí měřit teploty několikrát denně. Jediný problém je, že slunce je v únoru ještě dost nízko a záíbradlí lodžie mi tvoří stín.A další- právě jsem se rozhodl, že si těch stěn udělám víc a budu 3-4 rajčata pěstovat na balkóně, pochopitelně hodně brzy.Pěkný den.
Mr Big
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 243.114 (?), 5.2.2013 16:00
Jen technická poznámka - hlína se lépe prohřeje pod průhlednou fólií (skleníkový efekt)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|