Roubování melounů a okurek 2012

Felima - (29) - 117.2 (?)
28.5.2013 11:09

Jsem na tom dost podobně pane Zdenci.Ze 40ti naroubovaných mi roste pěkně jen jeden meloun.5 se jich chytlo, ale tak mizerně, že teprve po měsíci začaly opatrně růst.Ale já na to přijdu a nevzdám to.Na radu paní Jiřiny stále dokola roubuji.I když je možná pozdě, ale jde o to naučit se roubovat a třeba být příští rok lépe připravený.Z loňska mám dost semen dýně Goliaše a i když se to nemá na pokusy to stači.Semena melounu použiji z kupovaného.Letos jsem si opět musela koupit roubované melouny z Maďarska.2 melouny jsem zkusila jejich metodou.Podle kořínků tykve, kterých bylo velmi málo, jsem usoudila, že srostly velice rychle a brzy šly do prodeje.Srůst je velmi silný.Na jedné rostlince nechali šedý kolíček, který jsem použila.Týden po roubování rostlinka drží už druhý den odkrytá a vypadá velice slibně.Druhá rostlinka spojená červeným kolíčkem do 4 dnů uhynula.Šedý kolíček držel roub pevně, ale nedrtil.Zatímco červený kolíček tak pevně roub nedržel.Tak se zaměřím na kolíčky a třeba zjistím v čem je problémsmiley

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 7.5.2013 21:18

Opět se mi letos nejlépe dařilo roubování jazýčkovou metodou. Ze čtyřiceti pokusů jen jedna uschla. Letos jsem měla štěstí na substrát, ani jedna rostlina mi neuhnila od kořene. Pro manuálně méně zručné či zdravotně hendikepované bych považovala za lepší metodu roubování do vyvrtaného otvoru ve vrcholu, zasunutí seříznutého čerstvě vzešlého roubu okurky bez vázání. Potom se musí asi 10 dní udržovat 100% vlhkost a dále to chce jen čekat, až se rouby uráčí růst. To, že neuschly neznamená přijmutí. Tam mám letos úspěšnost přes 50%. Jedna rostlina, roubovaná koncem března, se uráčila růst až tento týden po přihnojení. Zkusila jsem vést otvor šikmo dle pana Mirka, toto bylo u mne zcela neúspěšné, rouby uvadly druhý den přes 100% vlhkost. Pro pana Zdenci, zkuste ještě něco letos naroubovat, ještě není vyloženě pozdě.

Mluvila jsem s amatérským pěstitelem, ten vysévá obě rostliny do stejného kelímku, tykev vysévá dříve, okurku o několik dní později, roubuje jazýčkovou metodou, je ve starobním důchodu a okurky mu rostou. Neviděla jsem, nedovedu si představit, jak stonek drobné okurky zasouvá do vzrostlé tykve. Možnosti roubování je mnoho a každému vyhovuje jiná metoda. Chce to najít tu svoji.  Zdraví Jiřina    

Detail srůstu týden po roubování.
Detail srůstu týden po roubování.
Roubováno jazýčkově před 14 dny, před odstraněním kořene okurky.
Roubováno jazýčkově před 14 dny, před odstraněním kořene okurky.
Roubováno 26.3. viz foto, nyní začla růst - Saladin
Roubováno 26.3. viz foto, nyní začla růst - Saladin

Felima - (29) - 117.2 (?), 11.5.2013 12:37

Je úžasné sledovat sledovat videa, s jakou jednoduchostí roubují melouny.Přitom to dělám dost podobně a většina sazenic v místě spojení časem uhnije.Po 5ti letech roubavání a zkoušení všech možných technik mám stále jen 10 % úspěšnost.Podle rady paní Jiřiny, jsem ještě nyní zasadila semínka melounů a budu zkoušet dál, i kdyby z toho nic nebylo.Ale pěstování melounů a ne jen těch obyčejných, je moje velké potěšení a nevzdám tosmiley

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 11.5.2013 13:09

Používám techniku dle prvního videa. Sadbu používám prostokořennou. Při nařezávání si rostlinu šikovněji obrátím proti sobě. Zavazuji mikrotenovou páskou, povoluji úvazek brzy, do týdne, při setrvání staniolové pásky do doby srůstu bych měla obavy ze zaškrcení. Řez musíte vést přes polovinu stonku, ale nepřefiknout.  Zdraví a mnoho úspěchů při roubování přeje Jiřina

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 24.5.2013 22:34

Přikládám ještě fotky z mého letos posledního roubování z 12.5. Použila jsem podnož Sprinter a roub jsem vzala ve skleníku z bočního výhonu roubované okurky. Roubovala jsem do rozštěpu, roub seřízla do klínu. Děložní lístky tykve jsem nahoře secvakla kolíčky na roubování, roub zavázala mikrotenovou páskou. Po deseti dnech pod PET lahví okurka pokračuje v růstu, děložní lístky zatím ponechávám, aby podnož neuhnila. Zdraví Jiřina

Podnož a rouby před roubováním
Podnož a rouby před roubováním
Za deset dní po naroubování
Za deset dní po naroubování
Jiný pohled 10 dní po roubování
Jiný pohled 10 dní po roubování

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 25.5.2013 8:53

Paní Jiřino velice Vás obdivuji. Mě se ani v druhém kole pousů o roubování nezadařilo. Uvidím zda se ještě budu pokoušet v příští sezoně, ale asi jo ještě mi zbyla semena podnoží. Jen tak mimo u jabloní i švestek mám letos 100% úspěšnost, tak nevím kde dělám chybu.

ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 25.5.2013 9:42

Já jsem to letos zkoušela poprvé, jen čtyři melouny a šest okurek a kupodivu se mi chytlo všechno.

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 25.5.2013 10:20

Pro pana Zdenci. Nevím, kde děláte chybu. Pokud se Vám dobře ujímají jabloně a švestky, určitě zásady roubování ovládáte. S okurkami je to trochu jiné, nejde o dřevo. Dalo by se to připodobnit roubování angreštu za zelena. Pletiva roubu se musí dotýkat pletiv podnože, úvazek nesmí být zaškrcující ani volný, po roubování zalít a pod kbelík, igelitový sáček či PETku, není vhodné okno s prudkým sluncem. Dřeviny mne naučil roubovat tatínek ve 14 letech.  Potom po letech mi někdo přinesl semena tykve, abych zkusila roubovat okurky. Výsledek bylo fiasko. Nechytlo se vůbec nic. Tehdy nebyl internet, neměla jsem o roubování okurek žádnou literaturu. Tykvím jsem uřízla vršky, do rozštěpu vložila okurky seříznuté do klínu, zavázala a ponechala volně ve skleníku. Samozřejmě nemohlo nic růst. Potom jsem okurky léta kupovala roubované. U svých vlastních výpěstků oceňuji hlavně můj výběr odrůdy. Při nákupu Vám prodají "roubovanou okurku" bez bližšího označení. Metod k roubování je nespočet. Onehdy jsou při návštěvě zahradní prodejny viděla roubované okurky s ponechanými zbytky děložních lístků tykve rozříznutých kolmo na rovinu proloženou mezi listy. Jesli to bylo roubováno strojově? S takovou metodou jsem se zde dosud nesetkala. Zkoušejte dál. Zdraví Jiřina

Zdenci - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 245.32 (?), 25.5.2013 13:18

Také nevím co dělám špatně. Zkoušel jsem 3 metody roubování a to proti děložnímu lístku, tady mi roub sice přirostl, ale už jaksi nechtěl dále růst. Se stejným problémem jsem skončil u metody do rozštěpu, tam roub také pevně držel, ale nerostl. Největší naděje jsem vkládal do jazýčkové metody, avšak ani zde jsem nebyl úspěšný. První pokus mi prostě nesrostl a u dalšího nadějného pokusu mi rostlina zašla po uříznutí kořene okurky. Všechny rostliny jsem měl pod uříznutou PETkou a snažil jsem se udržet maxiální vlhkost. Asi budu muset příští rok za Vámi přijet na školení wink

Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 25.5.2013 13:59

To, že roub dlouho neroste se mi stává též. I letos mi některé rouby roubované do vrcholu koncem března začly růst až v polovině května po přihnojení. Rostliny jsem nevyhazovala, počkala jsem až buď uschnou či porostou.  J.

Felima - (29) - 117.2 (?), 28.5.2013 11:09

Jsem na tom dost podobně pane Zdenci.Ze 40ti naroubovaných mi roste pěkně jen jeden meloun.5 se jich chytlo, ale tak mizerně, že teprve po měsíci začaly opatrně růst.Ale já na to přijdu a nevzdám to.Na radu paní Jiřiny stále dokola roubuji.I když je možná pozdě, ale jde o to naučit se roubovat a třeba být příští rok lépe připravený.Z loňska mám dost semen dýně Goliaše a i když se to nemá na pokusy to stači.Semena melounu použiji z kupovaného.Letos jsem si opět musela koupit roubované melouny z Maďarska.2 melouny jsem zkusila jejich metodou.Podle kořínků tykve, kterých bylo velmi málo, jsem usoudila, že srostly velice rychle a brzy šly do prodeje.Srůst je velmi silný.Na jedné rostlince nechali šedý kolíček, který jsem použila.Týden po roubování rostlinka drží už druhý den odkrytá a vypadá velice slibně.Druhá rostlinka spojená červeným kolíčkem do 4 dnů uhynula.Šedý kolíček držel roub pevně, ale nedrtil.Zatímco červený kolíček tak pevně roub nedržel.Tak se zaměřím na kolíčky a třeba zjistím v čem je problémsmiley

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz