Roubování melounů a okurek 2012
|
|
|
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 7.5.2013 21:18
Opět se mi letos nejlépe dařilo roubování jazýčkovou metodou. Ze čtyřiceti pokusů jen jedna uschla. Letos jsem měla štěstí na substrát, ani jedna rostlina mi neuhnila od kořene. Pro manuálně méně zručné či zdravotně hendikepované bych považovala za lepší metodu roubování do vyvrtaného otvoru ve vrcholu, zasunutí seříznutého čerstvě vzešlého roubu okurky bez vázání. Potom se musí asi 10 dní udržovat 100% vlhkost a dále to chce jen čekat, až se rouby uráčí růst. To, že neuschly neznamená přijmutí. Tam mám letos úspěšnost přes 50%. Jedna rostlina, roubovaná koncem března, se uráčila růst až tento týden po přihnojení. Zkusila jsem vést otvor šikmo dle pana Mirka, toto bylo u mne zcela neúspěšné, rouby uvadly druhý den přes 100% vlhkost. Pro pana Zdenci, zkuste ještě něco letos naroubovat, ještě není vyloženě pozdě.
Mluvila jsem s amatérským pěstitelem, ten vysévá obě rostliny do stejného kelímku, tykev vysévá dříve, okurku o několik dní později, roubuje jazýčkovou metodou, je ve starobním důchodu a okurky mu rostou. Neviděla jsem, nedovedu si představit, jak stonek drobné okurky zasouvá do vzrostlé tykve. Možnosti roubování je mnoho a každému vyhovuje jiná metoda. Chce to najít tu svoji. Zdraví Jiřina
| ![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 25.5.2013 10:20
Pro pana Zdenci. Nevím, kde děláte chybu. Pokud se Vám dobře ujímají jabloně a švestky, určitě zásady roubování ovládáte. S okurkami je to trochu jiné, nejde o dřevo. Dalo by se to připodobnit roubování angreštu za zelena. Pletiva roubu se musí dotýkat pletiv podnože, úvazek nesmí být zaškrcující ani volný, po roubování zalít a pod kbelík, igelitový sáček či PETku, není vhodné okno s prudkým sluncem. Dřeviny mne naučil roubovat tatínek ve 14 letech. Potom po letech mi někdo přinesl semena tykve, abych zkusila roubovat okurky. Výsledek bylo fiasko. Nechytlo se vůbec nic. Tehdy nebyl internet, neměla jsem o roubování okurek žádnou literaturu. Tykvím jsem uřízla vršky, do rozštěpu vložila okurky seříznuté do klínu, zavázala a ponechala volně ve skleníku. Samozřejmě nemohlo nic růst. Potom jsem okurky léta kupovala roubované. U svých vlastních výpěstků oceňuji hlavně můj výběr odrůdy. Při nákupu Vám prodají "roubovanou okurku" bez bližšího označení. Metod k roubování je nespočet. Onehdy jsou při návštěvě zahradní prodejny viděla roubované okurky s ponechanými zbytky děložních lístků tykve rozříznutých kolmo na rovinu proloženou mezi listy. Jesli to bylo roubováno strojově? S takovou metodou jsem se zde dosud nesetkala. Zkoušejte dál. Zdraví Jiřina
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|