Rajčatový hokus pokus - průběh
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3300) - 173.17 (?), 17.12.2017 22:18
Na balkoně jsem také začal s Minibell. Bylo to relativně úspěšné, ale když jsem začal nosit rajčata ze zahrady, tak jsem se přestal o ty na balkoně starat. Říkal jsem si, že tam budu pěstovat normální tyčkové, ty nejlepší cherry- Tomatoberry, Philovita, Sungold, Datlo, Goldkrone, atd. Po třech letech jsem zjistil, že je tam neumím vypěstovat a tak už žádné rajče na balkoně.
Vladimír
|
|
|
|
|
|
|
host - 199.129 (?), 21.1.2018 20:01
taky mám dobrou zkušenost s Vilmou, je sladší než převislý Tumbling Tom nebo Bajaja (v těchto moc nevidím rozdíl, možná jde jen o jiný obchodní název i fotka na balíčku je stejná jen zrcadlově otočená) a do menších prostor je vilma lepší - kompaktnější. Nemám zahrádku, jen dvorek, rajčata pěstuju kde se dá, ty keříčkové ve starých okapech přimontovaných na zdi. Vilma je náchylnější na přelití, plody pak praskají a jsou vodové, vyhovuje spíš chráněný prostor (jako všem rajčatům) Tumbling Tom má trochu tvrdší slupku, takže plodům přelití až tak nevadí, zato jak je převislý, tak při plné zátěži a vlhku se kmen často roztrhne - roztřepí, takže se musí svazovat k sobě, aby se některá část úplně neutrhla, což u Vilmy nehrozí. U mého manžela i dětí vyhrává Vilma i chuťově (ale já tím že opravdu jsem pěstitel bez zahrádky, pěstuju vždy jen tak 5-6 druhů rajčat). K dlouhodobějšímu uskladnění je lepší ten Tumbling Tom, žlutý, červený (v balíčku jsme měli i vzrůstem totožnou rostlinku ale plod byl červenožlutě žíhaný) Tumbling Tom osbíraný zelený před prvními mrazíky pomalu dozrával do konce listopadu v papírové krabici bez problémů, Vilma se scvrkla a nedozrávala. Osbírala jsem vloni neuvěřitelné množství, byl skvělý rok, už jsme to nestíhali jíst na sušení se nehodí, takže jsem vařila kečupy. Fotky si můžete prohlédnout na instagramu pod účtem sita_garden. Jana Siťa Slováčková
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.138 (?), 19.12.2017 19:18
Mám tomu rozumět, že rajčata na vypěstování sazenic do záhonu sejete doma v polovině března?
A co se týká balkonovek, pěstujete keříčková nebo tyčková? Snažím se totiž přijít na to, kolik litrů zeminy smíšené se substrátem potřebuje tyčkové rajče. Můj odhad je nejmíň 15 l.
Milan Hokus Pokus
|
|
|
|
|
|
|
host - 56.53 (?), 20.12.2017 0:54
Jestli to měl být dotaz na mě, opravdu seji v polovině března pro výsadbu v polovině května, stihne se to i na konci března. Bydlím v paneláku, jižní okno, ale stejně jsem to dělala ve studeném bytě.
Balkonová rajčata jsou keříčková, ale momentálně nevím o žádných, které nepoléhají a proto používám tyčku.. (kdysi jsem měla italská semena, rostliny nepoléhaly..). Velikost nádoby závisí na zalévání. Protože v létě odjíždím používám pro tyčková rajčata "samozavlažovací" nádoby - otvory v asi 10 l květináči protáhnu knoty a postavím květináč na 3 kelímky do kbelíku a pod. Znám pěstování tak v 8 l nádobách, nevyštipovaná a také to zvládají, ale je nutné pravidelně zalévat. Balkónová rajčata mám na hlubším tácu. Eva
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.3 (?), 16.12.2017 20:52
ja vam fandi Milane ale nevim jaky bude rozdil kdyz vysejete v prosinci nebo zacatkem brezna v prosinci se budou sazenice moc vytahovat jak to udelate aby se nevytahovala za svetlem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.138 (?), 16.12.2017 22:32
Ne, alobal proti oknu rozhodně nestačí na tyčkové odrůdy. I když může pomoct, aby se nestáčela jedním směrem. Můj zatím nepodložený odhad je, že když se dá mariána vypěstovat v úplné tmě s umělým osvětlením, rajčata to můžou zvládnout taky - za podstatně lepších podmínek. (O způsobu a míře přisvětlování, které hodlám použít už jsem psal v RHP - poraďte.)
Hokus pokus je ověřovacím experimentem.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
host - 33.3 (?), 16.12.2017 23:25
Zdravim muze nekdo napsat rozumne jak a kdy vysevat rajcata ktere koupime bezne v nasem obchode a jake doporucujete pestovat na zahradce hodnoceni plus a minus nekteri pestitele se chteji zviditelnit odrudami ktere koupi na internetu ALI EXPRES uvadeji nazvy rajcat ktere vubec neznam ani nenapisou jestli v nasich podminkach se jim dari
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|