Rajčatový hokus pokus - průběh
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.138 (?) 13.12.2017 22:23
Od těch jsem se učil. Nedají teď dopustit na LED grow světla. Sodíkovky je vždy prozradí enormní spotřebou elektřiny. A to, co zatím provádím, je jen a jen nouzové provizorium. Snaha udržet stav ještě napravitelný.
Dává to smysl?
Milan H. P.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář (144) - 167.137 (?), 14.12.2017 7:42
Tak pochopitelně že Stekowics nezalévá, můžete se tam jet podívat. Nemá tam žádnou závlahu, to by tam musel běhat po ránu s konví po těch polích.
Já na záhonu taky nezalévám. I v těch největších vedrech - 2015 to bylo?? - skoro 2 týdny kolem 35 st., odešly tady thuje všude kolem atd., tak 90 procent rajčat bez problémů přežilo.
Nikde na jihu - Itálie, Řecko jsem neviděl na běžných políčkách aby byla rajčata pod závlahou. Ostatně ani na vojně v Pieštanech kde bylo v kasárnách pole rajčat to pochopitelně nikdo nezaléval, nevyštipoval, plazilo se to po zemi jako okurky a chodili jsme trhat krásná vyzrála sladká rajčata. Je ale pravda, že takto pěstovaná rajčata nevypadají tak pěkně, to je vidět i na trzích na jihu. A Stekowics taky prodává rajčata jen omezeně, dělá z nich iks produktů které potom ve svém krámku prodává.
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 215.247 (?), 14.12.2017 8:27
Honzo: Stekovics musí mať ale hodne vysokú hladinu spodnej vody, vlastne v blízkosti kde pestuje sú jazerá, tak je to možné. U nás je veľmi ílovité, nepriepustné podložie a ešte k tomu som na kopci tak neviem, či by to bolo možné. Slamu tiež nastielam, ale pestujem hlavne indeterminantné druhy, lebo nemám toľko priestoru.Ale možno za pokus by to pri pár koreňoch stálo, rajčiny sa v kritických situáciach možno dokážu prispôsobiť. Honzo, vy aké máte podložie? Vlastne kedysi sme nemali ani plieseň a iné hubové choroby. Pamätám si, ako decko, že babičke na dedine sa rajčiny vysemenili a zišli v kukurici, vôbec sa o ne nestarala a mala ich ten rok strašne veľa až do mrazov. Stekovics je samozrejme skúsený pestovateľ,videla som na viacerých videách, vie vyhodnotiť pestovateľské podmienky, všetko je to ale o biznise, veď rajčiny predáva ešte aj v auguste, keď vrcholí sezóna po 5 eur za kilo, o tých jeho produktoch ani nehovorím. Je v tom proste dobrý a Rakúšania si to môžu dovoliť kupovať. Eva T.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Eva T. - Zlatý Zahrádkář (746) - 244.148 (?), 13.12.2017 20:59
Je pravda, že s príchodom teplejších dní sa intervaly zretia medzi skoršími a neskoršími výsevmi skracujú, ale aj o týždeň skorší zber poteší.Nesejem teraz kvantá semien, iba skúšam skoré odrody ako porastú za oknom v rôznych podmienkach, z januárových výsevov po minulé 3 roky som mala prvé rajčinky v tom mojom zapustenom sklenníku vždy koncom mája, vonku podľa počasia o 1-2 týždne neskôr(s tým, že som tých pár rastlin sadila veľké, postupne otužované s veľkým balom, alebo ich mala v kvetináči vo dvore pod strieškou, aby som ich v prípade hroziacich mrazov mohla preniesť dovnútra.) Inak gro mojich výsevov, ako som už písala je v marci. Eva T.
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.138 (?), 13.12.2017 22:45
Evi, nedejte se odradit. Jedem v tom spolu, i s Vladimírem.
Milan, milandanicek.pf@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.138 (?), 13.12.2017 19:18
Na svou obranu říkám pár věcí:
a) nejsem úplně nezkušený zahradník, ale se sazenicemi ze semen nemám zkušenosti. Mám ale plán, který mi je pomůže získat. Je trochu ambiciózní, ale já doufám, že se přitom naučím spoustu věcí a možná se z nich budou moci poučit i jiní. Bez ohledu na to, jak to dopadne.
b) jako čerstvý důchodce (i když prduch, dnes se říká prase: pracující senior) předpokládám, že na tyhle věci budu mít konečně čas. Proč myslíte, že jsem dosud sazenice jen nakupoval či dostával?
c) zjistil jsem, že zahradničení je oblast, která mi dává radost ze života a spoustu uspokojení. Jinými slovy, že to mám rád. Ta brzká "úroda" není zas až tak rozhodující. Ale vítaná: miluju rajčata i papriky.
Takže tohle je moje motivace. A doporučuju vám to samé: vysejte. Už jen ta zvědavost, jak to dopadne, stojí za tu námahu. A když dobře, no to je pak paráda.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.138 (?), 13.12.2017 19:03
Evi, kdo ten substrát vyrábí? Opravdu mám pochybnosti o Agru a chystám se na víkend zakoupit klíčivý substrát od jiné firmy, takže ocením dobrý tip. Možná ho tady u nás nedostanu, ale aspoň budu vědět, kdo to dělá dobře. Takhle trochu tápu.
A díky za rady a hlavně podporu. Máte pravdu, ty emoce jsou hrozně důležité, i když si to spousta skeptiků nemyslí. No a zkušenost je něco, co získáme dlouho po tom, co ji potřebujeme.
Milan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|