Rajčata z obchodu - zajíc v pytli
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 6.138 (?) 24.3.2021 22:24
Situace na trhu - tedy i v supermarketech - je trochu jiná než, řekněme, před 10 lety. V poslední době se objevily české (ale nejen) firmy, které se specializují na zimní hydroponické pěstování opravdu chutných, většinou cherry nebo cocktail rajčat v obrovských sklenících. Ty firmy vsadily na to, že někteří zákazníci rádi zaplatí několikanásobně vyšší cenu za opravdu dobré rajče.
Nechutnost, či spíš nulová chuť, laciných rajčat je způsobena šlechtěním, ale pro ty nesprávné vlastnosti: výnos, vzhled, strojové sklízení, dlouhá životnost na pultě, odolnost proti poškození, zrání celého hroznu, přeprava, atd. Prostě to, co vyhovuje kšeftu. Podle té studie, na kterou jsem kdysi narazil, těmhle komerčním rajčatům chybí 9 genů rajčatové chuti. Ale nezpůsobují problémy při pěstování ani dalších obchodních aktivitách, jsou velice plodná, takže mohou být laciná, i když se dováží buhví odkud. Oproti tomu ty firmy u nás vynakládají spoustu peněz na provozní náklady, ale pěstují velmi chutné i plodné hybridy. Takže výsledek je ten, že u nás jdete do krámu (ale jen těch větších, které si to mohou dovolit) a můžete si vybrat: kilo rajčat za 50 nebo 20 dkg za stejnou cenu. Ale spíš je to tak, že ta lacinější vlastně ani nejsou rajčata, jen se tak tváří. Mrkněte na vlákno Rajče Hranáček...
A ano, je tu ještě jeden faktor: doma či v amatérském skleníku pěstovaná rajčata stejné odrůdy ze stejného pytlíku semen nemají ani zdaleka srovnatelnou chuť s těmi, které pěstujete venku v běžné sezóně. To je dáno podmínkami. Ty dokážou zhoršit či zlepšit až 40% chuti (můj odhad i zkušenost). Startka doma pěstovaná a sklizená v březnu je maximálně za 5. V srpnu na zahradě plných 10 (stupnice 0 - 10). S tím my, běžní hobby pěstitelé, nic nenaděláme. Sladkost se nedá dohnat umělým osvětlením s limitovaným domácím rozpočtem. Sladkost prostě potřebuje tu správnou dávku slunce.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 28.103 (?), 24.3.2021 21:13, zobrazeno: 2657x
Zdravím,
zajímalo by mě jak je možné, že rajčata z obchodu chutnají jako rajčata z obchodu. Ta chuť je tak specifická, že se k rajčeti težko dá přirovnat. 20 let jsem znal jen rajčata koupená v obchodě a prvně vypěstované rajče ve skleníku mi úplně změnilo pohled na věc. To se nedá prostě srovnávat ten odpad ze supermarketu vs vlastní.
Zajímalo by mě teda jak je možné že to červené rajče vypadá jako zralé ale rozhodně tak nechutná. Co je třeba aby bylo sladké?
* Zkoušel jsem na test cherry rajče z tesca zasadit a pak jsem porovnal chuť se zakoupeným produktem. Moje byla sladká, jejich nikoliv
Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 6.138 (?), 24.3.2021 22:24
Situace na trhu - tedy i v supermarketech - je trochu jiná než, řekněme, před 10 lety. V poslední době se objevily české (ale nejen) firmy, které se specializují na zimní hydroponické pěstování opravdu chutných, většinou cherry nebo cocktail rajčat v obrovských sklenících. Ty firmy vsadily na to, že někteří zákazníci rádi zaplatí několikanásobně vyšší cenu za opravdu dobré rajče.
Nechutnost, či spíš nulová chuť, laciných rajčat je způsobena šlechtěním, ale pro ty nesprávné vlastnosti: výnos, vzhled, strojové sklízení, dlouhá životnost na pultě, odolnost proti poškození, zrání celého hroznu, přeprava, atd. Prostě to, co vyhovuje kšeftu. Podle té studie, na kterou jsem kdysi narazil, těmhle komerčním rajčatům chybí 9 genů rajčatové chuti. Ale nezpůsobují problémy při pěstování ani dalších obchodních aktivitách, jsou velice plodná, takže mohou být laciná, i když se dováží buhví odkud. Oproti tomu ty firmy u nás vynakládají spoustu peněz na provozní náklady, ale pěstují velmi chutné i plodné hybridy. Takže výsledek je ten, že u nás jdete do krámu (ale jen těch větších, které si to mohou dovolit) a můžete si vybrat: kilo rajčat za 50 nebo 20 dkg za stejnou cenu. Ale spíš je to tak, že ta lacinější vlastně ani nejsou rajčata, jen se tak tváří. Mrkněte na vlákno Rajče Hranáček...
A ano, je tu ještě jeden faktor: doma či v amatérském skleníku pěstovaná rajčata stejné odrůdy ze stejného pytlíku semen nemají ani zdaleka srovnatelnou chuť s těmi, které pěstujete venku v běžné sezóně. To je dáno podmínkami. Ty dokážou zhoršit či zlepšit až 40% chuti (můj odhad i zkušenost). Startka doma pěstovaná a sklizená v březnu je maximálně za 5. V srpnu na zahradě plných 10 (stupnice 0 - 10). S tím my, běžní hobby pěstitelé, nic nenaděláme. Sladkost se nedá dohnat umělým osvětlením s limitovaným domácím rozpočtem. Sladkost prostě potřebuje tu správnou dávku slunce.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andyska - (8) - 241.242 (?), 13.7.2021 8:56
Dobrý den, slyšela jsem že rajčata jsou jedním z nejlepších zdrojů lypokenu. Co je na tom pravdy? A jak jsou na tom případně ta rajčata z obchodu s porovnáním s domácími? Lypoken by měl mít dobré účinky na zdraví a hlavně na manželovi problémy.. víte o tomto něco?
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.196 (?), 13.7.2021 11:35
|
|
|
|
|
|
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (2890) - 6.138 (?), 14.7.2021 10:58
Má Váš manžel problémy s krevním oběhem a vysokých cholesterolem? Pak si myslím, že rajčata mohou trochu pomoci. Tedy lykopen jmenovitě. Množství lykopenu v rajčeti se u červených velmi zhruba pozná podle sytosti barvy, ale paradoxně některé nečervené odrůdy ho obsahují prý víc. Ovšem lykopen lze také koupit v lekárně jako tablety.
U kupovaných rajčat se situace v poslední době mění, sice se stále prodávají taková ta nanicovatá z velkoprodukce a lidé je stále kupují, protože jsou laciná, ale ve většině obchodů také nabízejí kvalitní cherry a koktejlové odrůdy. Jak chuťově, tak po stránce obsahu lykopenu. Ovšem jsou i několikanásobně dražší. A v téhle době už pomalu budou na trzích zahrádkáři se svými přebytky, kteří prodávají dobrá rajčata za rozumnou cenu.
Milan HP
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 245.57 (?), 13.7.2021 17:39
Hlavně se nepěstují v zemině, a za další, nenechají se dozrát. Ony časem zčervenají, ale chuť je podobná řepě, kdyby to lidi nekupovali, na pultech by takový odpad nebyl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|