Rajčata pro sezónu 2015
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 13.36 (?), 24.1.2015 15:41
v lidli som zobrach cherry tomato mix. Mam rad macku v vreci. Su tam 3 sorty. Chicco rosso, sungold, sunset, vsetky f1. Na sungold je tu dost chval. Azda tam aspon nieco z toho bude! Poznate ostatne, chicco rosso a sunset?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standawrc - (6) - 252.138 (?), 24.1.2015 17:01
jsem v tomhle nováček a proto se ptám mám skleník a chci do něj dát rajský a papriky - Strakonicko.
1. Prosím jaký sazenice doporučujete . Kupuji jen sazenice semínka nedělám .Vloni jsem měl venku papriky a dorosli tak do 30 cm a po 4- 5 paprikách byl na jeden kus letos je chci dát do skleníku aby byli větší a více . Mám u nich autom. zavlažování , jak ke kořenům tak i nahoru jak potřebuji atd.dolů jsem koupil v prosinci 2014 novou zem 15 cm a pohnojil a ted na jaře dám na ni ještě zem pro rajský a papriky tak 5 -8 cm .
2. jaká vlhkost a teplota má být z hruba ve skleníku mám i na to přístroj na měřený ale nevím hodnoty .
3 kdy mohu do skleníku sázet papriky a rajský ?
4 jak mám rozmístnit (přímo u dveří , nebo dál od dveří , kam dát papriky a kam dát rajský ? Mohu mezi ně dát salát , řekvičky , Děkuji
5 2014 měl venku rajský Tornádo, Bejbino, TopoF1, Start F1 a papriky - Hamik, Andrea, Montana, Granova, Amy, Pcr. Narostli do 20-30 cm jenom.
|
|
|
|
|
|
|
Walter - Diamantový Zahrádkář (1252) - 209.106 (?), 25.1.2015 15:52
Zdravím, Stando, určitě budete mile překvapený rozdílem velikosti rostlin a množstvím plodů ve skleníku a mimo něj. K Vašim dotazům: ve skleníku bývá v noci zpravidla o 3-4°C teplota vyšší, než venku, takže na Vašem místě, kde máte skleník, bych vysadil podle předpovědi počasí přibližně v 1. květnovém týdnu. Zmrzlé-P.S.B. by rostliny měly ve skleníku přežít v pohodě. Papriky by pak v době květu neměly mít teplotu přes 30°, květy pak padají a nenasazují na plody. Vlhkostí jsem se nezabýval. K rozmístění, já bych dal na jednu stranu řadu rajčat po 40-50cm a přes cestičku na druhou stranu papriky ve 2-3 řadách ve sponu cca. 30-40x40-50cm. Chcete-li pěstovat ještě něco, tak raději předtím, případně mimo místa, kam půjdou papriky a rajčata. Určitě můžete zkusit ředkvičky, salát, případně špenát. Počítejte s tím, že za slunečných dní panuje ve skleníku horko a skrz sklo projde méně světla a tak předplodiny jako salát, ředkvička, špenát je třeba vysévat, či sázet co nejdříve, zpravidla už začátkem března, špenát ještě dříve. jinak půjdou velmi rychle do květu a z úrody pak nebude nic. S popsanými odrůdami už máte z loňska zkušenosti, tak je zkuste letos znovu, alespoň uvidíte ten rozdíl. Oproti pěstování venku budete nejspíš muset bojovat s mšicí a molicí na paprikách, na druhé straně nebudete-li zalévat na list, nebude muset řešit plíseň na rajčatech.
Musím ještě dodat, že se určitě najde dost těch, kteří to dělají jinak nebo i lépe, snad taky něco připíší, tak berte moje rady s rezervou.
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 142.1 (?), 25.1.2015 16:34
Papriky vysoké 30 cm při venkovním pěstování považuji za optimální. Ve skleníku budou vyšší, ale 1 metr výšky nečekám, alespoň u mne ve skleníku tolik nedorůstají. Jednotlivé odrůdy jsou různě vzrůstné, někdy to bývá uvedeno na sáčku s osivem, či to lze vygůglit.
Máte u Vás slušný výběr sazenic, z toho si lze vybrat. Rajče obecně potřebuje nižší vlhkost vzduchu a nevadí mu mírný průvan, pohyb vzduchu podporuje opylení. Dle toho bych volila umístění ve skleníku. Většina z drobných pěstitelů, které znám, pěstuje ve skleníku brzy zjara salát a ředkvičky ev. kedlubny a po jejich sklizni sází rajčata a papriky. Hodně zdaru v pěstování přeje Jiřina.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|