Rajčata pro rok 2020



Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?)
2.9.2020 15:57

Děkuju... nechcete se podělit i o názvy odrůd, se kterými máte dobrou zkušenost?

Dívala jsem se do svých poznámek a máte pravdu, bifteky nedozrávaly později než jiná běžná rajčata, byl to jen můj pocit. A ano, první Marzano bylo až tak 3 týdny po prvním bifteku. I když se o Marzanu mluví hlavně jako o rajčeti na zpracování, chutná mi čerstvé víc než ty moje bifteky. Skleník nemám, ale jeho pořízení zvažuji, dobré vědět, že se tam biftekům daří, v jiných ohledech se mi zdálo, že to pro rajčata není vždy jednoznačná výhra. Elen 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2891) - 6.138 (?), 31.8.2020 0:32

Jako vždy, díky Evi.

Takže otázka na tělo: Tvoje nejoblíbenější biftekové rajče? Omlouvám se za svou nezkušenost, nakonec jsem v branži teprve třetím rokem. A taky jsem možná trochu konzerva. Ale otvírám se! Ty modrý od Tebe jsou osmičkový. Víc oceňuju, ale rozdíl není velký, Helsing Junction. Blue Berry mi zas vyrostlo větší, tedy plody.

Jo, to zapékání jsem ještě nezkoušel, to je dobrá myšlenka.

Se svou omezenou zkušeností jsem si vytvořil určitý seznam podle kvality chuti. Možná to bude někoho zajímat. Takže: 1) Mountain Magic - plísniodolný (momentálně to prokazuje, nejlepší rajče, co znám)  2) Tomato/Garden Berry 3) Start 4) Strabena 5) Nelinka (obojí ale F2)  6) Cocktail Crush - plísnivzdorný 7) Helsing Junction Blue 8) Blue Berry 9) Crimson Crush - plísniodolný 10) Stupice. Samozřejmě hodnotím jen ty nejpovedenější, nejsou všechna jedné odrůdy stejná. Záleží na místě a podmínkách. Však víš. No a bifteky se do top ten nedostaly. 

Měj se.

Milan

                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 2.9.2020 9:52

Tak biftekovou diskuzi si také ráda počtu a přiučím se wink

Mám s nimi jen málo zkušeností, spíš rozpačitých: 

- trvá dlouho, než dozrají (riziko plísně + to nekonečné čekání)

- až třetina plodu je rozpraskaná a jakoby nedozrálá, že se musí vykrojit (nejen letos)

- a ty co mám chuťově zázračné taky nejsou: Oxheart (to praská relativně nejméně), Black from Tula (které není black, což, jak jsem se dočetla tu i onde, se vcelku stává) a pak asi Cherokee Purple, které praská úplně nejvíc

Sleduji stránky Tety Jany a tak různě se po biftecích rozhlížím, pro příští rok musím vyzkoušet něco lepšího. Elen

                     
host - 148.29 (?), 2.9.2020 15:30

Není pravidlem, že by bifteková rajčata dlouho dozrávala, třeba obyčejné San Marzano dozrává mnohem déle. Existují dokonce rané masité odrůdy.

Moje bifteky nepraskají, nebo jen velmi nepatrně a to jsou letos některé velmi hmotné. Je porřeba správně zvolit odrůdu a hodně záleží na počasí. Ve skleníku bývají plody výstavní bez jakýchkoli kazů.

Spousta steakových rajčat chutná skvěle a obyčejné slicery se jim nepřiblíží ani z povzdálí. Cherokee Purple je toho důkazem. Hodně taky záleží na agrotechnice.

                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 2.9.2020 15:57

Děkuju... nechcete se podělit i o názvy odrůd, se kterými máte dobrou zkušenost?

Dívala jsem se do svých poznámek a máte pravdu, bifteky nedozrávaly později než jiná běžná rajčata, byl to jen můj pocit. A ano, první Marzano bylo až tak 3 týdny po prvním bifteku. I když se o Marzanu mluví hlavně jako o rajčeti na zpracování, chutná mi čerstvé víc než ty moje bifteky. Skleník nemám, ale jeho pořízení zvažuji, dobré vědět, že se tam biftekům daří, v jiných ohledech se mi zdálo, že to pro rajčata není vždy jednoznačná výhra. Elen 

                     
Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (289) - 148.29 (?), 2.9.2020 16:34

 V předchozím příspěvku jsem se opomenula přihlásit, takže na mých stránkách jsou jednotlivé odrůdy popsány. Fascinuje mně dokonalost odrůdy Buffalosteak F1. Rajčata ze skleníku jsou krásná a jak jsem letos zjistila, nemají žádnou chuť. Možná ve skleníku ze skla je to jiné, ale já mám polykarbonát.

Jana

Buffalosteak F1
Buffalosteak F1
                     
host - 230.42 (?), 2.9.2020 20:08

Tomu neverim tak krasne rajce a bez chuti bylo by dobre   rajce rozkrojit jak vypada uvnitr chtel bych se zeptat Vas a jinych pestitelu rajcat jakou odrudu rajcat  nasadit do skeniku aby nebyly prirustky nebo  mez i patra   50 cm ale aby byly takove jak na zahone vasek 5

                     
host - 91.196 (?), 3.9.2020 11:02

Opakovaně vysekávám poklonu Tetě Janě-nejen proto, že i v mém příbuzenstvu se taková nacházíyes. A ztráta chuti může být mj. zapříčiněna i zdr.komplikacemi-štítná žláza nebo dokonce C 19...cool

                     
host - 61.253 (?), 2.9.2020 17:46

S bifteky je ro stejné jako s jínými rajčaty. Každému se líbí a chutná jiná odrůda. Já jsem za těch osm let ve kterých intenzivně pěstuji rajčata odzkoušel víc jak tři sta odrůd, z toho víc jak devadesát procent byly bifteky a velká srdce. Můj sortiment se ustálil a pravidelně pěstuji španělské bifteky Salobre, Rosa de Huesca, Zamorano, Gallego a Rosado Zapaton, velká srdce Brad´s Black Heart, Orange Russian 117, Alice, Orange Strawberry, Mayo´s Delight. Každý rok zkouším nějaké další, pro příští rok mám nachystaná semena Tajga, Tundra a Midnight Sun, ale zatím nevím jestli je budu zkoušet, nějak mě to unavuje. Začínal jsem na sortimentu dostupném tehdy z internetových obchodů v ČR, Black Krim, Brandywine Red, Cherokee Purple, atd. Od zavedených firem byly k dispozici jen Beefmaster F1, Cuor di Bue a pár dalších.  Dnes je sortiment trochu širší hlavně po založení firmy Dobrá semena pana Gajdoština a obliba bifteků pomalu roste. Jediné co mohu doporučit, je třeba zkoušet a každý si musí vybrat sám co mu chutná a co mu na zahradě jde. Nikdo za Vás ten výběr neprovede.

           Vladimír

                     
Elen. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 126.28 (?), 3.9.2020 10:56

Děkuji Jano a Vladimíre za odpovědi. Je jasné, že si to každý musí vyzkoušet sám, ale věřím, že pokud zkušený pěstitel o něčem řekne, že je s tím spokojený, tak to asi úplně blbé nebude pro nikoho wink

Letos jsem si pro sebe zkoušela hlavně běžně dostupná mini rajčata, chtěla jsem najít něco malého pro zimní a jarní pěstování za oknem. No, většinou se to nedalo jíst: Azték, Venus, Minigold, Rubínek - za mě naprosté propadáky. Taky mě mohlo varovat, že to nikdo z vás nepěstuje... ještě jsem měla asi osm keříčkových, ale ty jsem v návalu paniky vytrhala ještě než dozrály, protože se zdály napadené plísní a já chtěla ochránit ostatní rajčata. Byla mezi nimi i Pavlína, která se myslím Janě vcelku líbila... je to tak? Zdála se Vám raná, nebo spíš pozdnější?

Nakonec jsem tedy z těch testovacích nic nového nevybrala a na podzim pro ty úplně první výsevy s přisvícením budu sít nejspíš Maglii Rosu, Karlíka a Heartbreakers.

Ještě jeden dotaz k biftekům - praskají vám taky tolik? Třeba až třetina? Asi je to hlavně o odrůdě a počasí, ale dá se to bez skleníku nějak zmírnit? Díky, Elen

                     
host - 61.56 (?), 3.9.2020 13:13

Nemyslím si, že bifteková rajčata praskají víc než normální běžně pěstovaná rajčata. Takové Stupické polní rané nebo Start F1 praská ihned, když přijde takový větší lijavec. Tenká kůže těchto rajčat nevydrží tlak vody přicházející do zrajících plodů a pukne. Bifteky jsou také rajčata s tenkou kůží, ale protože jejch objem je několikrát větší než výše uvedené odrůdy tak zrající plody pojmou více vody aniž se nadměrně zvýší tlak uvntř. Pokopitelně jsou odrůdo rozdíly, třeba mně Kosmonaut Volkov pravidelně praskal tak, že jsem z rostliny třeba nesklidil ani jedno rajče. Obecně lze říct, že rajčata s pevnější slupkou nepraskají tolik (většinou hybridy), ale když je té vody až přespříliš, tak se asi praskání také nevyhnou. Řešením je stříška nad rajčaty s okapem odvádějícím vodu někam jinam. Také lze otrhat rajčata těsně po bouřce a uložit je k dozrání doma. Trhají se ajčata v botanické zralosti, tj s již vyvinutými semeny.

           Vladimír

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací18:06
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika