Nevím, jak napsat samostatný příspěvek, tak reagují na poslední zveřejněný.
Předchozí roky jsem pěstoval rajčata na jiném pozemku, který je sušší s dobře propustnou půdou. Poslední 2 roky byli ale suché a neměl jsem moc možností zálivky, tak jsem se rozhodl pěstovat rajčata na novém pozemku, kde je dost vlhko. Jako naschvál je rok 2020 více deštivý, co se obrátilo proti mně. Navíc jsem rajčata vysadil do zeleného hnojení (luskoobilní směs) jako experiment. I když jsem zelené hnojení průběžně sekal, tak povrch záhonu byl permanentně porostlý vegetací. Jenom u jednoho malého testovacího záhonu jsme nechal volnou půdu. Tam taky rajčata dopadla nejlépe.
V roce 2020 jsem zkoušel 40 odrůd. Většinu z toho zničila plíseň. Částečně odolaly jenom čtyři odrůdy. Jsou to Ananas, Dwarf shadow boxing, Hillbilly a Indigo apple. Plíseň je sice napadla taky, ale nezničila je úplně jako zbytek odrůd, kde zůstali jenom suchá torza. Dokonce minulý víkend jsem si všiml, že vyhnali nové výhony, kvetou a mají i nové násady plodů. Všechno čisté bez známek poškození, nebo napadení. To bylo ale delší období bez deště, tak uvidíme po nadcházejícím víkendu.
Paradoxně nejlépe dopadli rajčata na původním pozemku. Tam jsem je tento rok vůbec neplánoval pěstovat, ale objevilo se pár rostlin ze samovýsevu. Nepřekáželi, tak jsem je tam nechal. Plíseň se na nich objevila taky, ale jenom mírně. Část z nich jsou divoká rajčata (žlutá), která jsou v pohodě a už nějakou dobu jsou zralá. Zbytek je kulaté červené rajče (tipuji to na Moneymaker), které jsme sklízeli minulý víkend a doufám, že ještě něco sklidime. Z pár rostlin ze samovýsevu máme více rajčat, než z 80 rostlin na jiném pozemku. Hodně velké zklamání, co se týká rajčat tento rok.