Rajčata - plíseň?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
theoliva1 - (5) - 209.87 (?), 26.6.2012 12:20, zobrazeno: 16434x
Hezký den všem, prosím o radu..s pěstováním rajčat začínám..mám je na balkoně, pouze přihnojená (slepičincem a Cereritem). Chtěla jsem se vyhnout chemickému postřiku, ale když projíždím témata, asi nemám šanci...?
Pokud mi tedy někdo může poradit, co je s rajčaty, jejíž foto přikládám..A pokud ještě lze zabránit, aby chytla všechna..
Děkuji, Iva.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.167 (?), 26.6.2012 16:18
Dobrý den, Ivo. I já jsem hledala, jak ochránit rajčata a při tom se vyhnout klasickým chemickým postřikům. Nakonec jsem přece jen našla, i když v množství chemických postřiků to byla fuška.
Vloni jsem tedy vyzkoušela Polyversum - Biogarden. Je to přípravek s obsahem Pythium oligandrum (lidově se mu říká chytrá houba). Přípravek by měl být zcela přírodního původu, aplikace je vhodná kdykoliv, tedy i v době před sklizní, kdy jsou rajčata plísní ohrožena snad nejvíce. Přípravek by neměl zanechávat žádné toxické zbytky, tedy není nebezpečný například pro zvířata. A jíst se plody mohou prý i bezprostředně po aplikaci přípravku.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4611) - 38.136 (?), 26.6.2012 17:55
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.167 (?), 27.6.2012 9:48
Nedovedu "změřit" účinnost přípravku, ale fakt je, že jsem po aplikaci měla úrodu mnohem lepší, než předchozí rok. To mě přesvědčilo a Polyversem jsem pro jistotu ošetřila rajčata již nyní. Prý nelze postřik předávkovat, takže lepší dříve a více než vůbec... Letos vyzkouším i na cukety :-)
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
theoliva1 - (5) - 209.87 (?), 26.6.2012 20:13
Děkuji všem za příspěvek!!
Listy napadené nejsou, to se mi stalo loni, ale letos jsou zatím v pořádku. Minulý rok jsem ale ani nehnojila ani neošetřovala, chtěla jsem vědět, co vydrží a jaká budou..
Takže letos jen vydatně hnojím. Pravdou je, že mi loni ty rýhy na rajčatech začínaly stejně, ale proto jsem chtěla vědět, zda to je ''jen'' nedostatek výživy nebo začínající plíseň. K tomu balkonu jen, že jsem to asi špatně napsala, máme v tom případě lodžii, poslední patro - nekryté, takže na ně prší.
Také jsem je krátce po přesazení postříkala mlékem :-), rada, kterou jsem dostala od jednoho pěstitele. Jak říkám, listy, stonky v pořádku, takže možná ještě sehnat dostatek informací o přihnojování?
Ještě jednou díky všem!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.238 (?), 1.7.2012 19:48
Dobrý den, prosím o radu. Dnes jsem chtěla stříkat Ridomilem a toto jsem objevila :-(. Muselo se to rozvinout během toho horka, tak před 2 dny jsem na rajčatech nic neviděla.Takto napadené je zatím 1 rajče, Ostatní rajčata vypadají zdravá. Kousek od nich mám brambory a na těch jsou tyto fleky.
Co nyní? Dají se rajčata zachránit?
Brambory jsou velmi ranné a už odkvetly, mám natě odstranit?
Velmi děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.238 (?), 1.7.2012 19:50
Nejvíce napadené jsou listy ve středu rostliny, spodní vypadají zdravé.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|