Rajčata na sušení



            
host - 93.30 (?) 
18.2.2017 18:19

Děkuji za odpověď. Tak to určitě zkusíme také expedimentovat

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 30.1.2018 22:08

No vida, to se ta diskuze zvrtla konečně správným směrem. Zrovna dnes jsme se v hodině - angličtiny - dostali na téma pálenka z rajčat. Zahanbeně jsem přiznal, že jsem o ní nikdy neslyšel, natož abych ji pil. Ani jsem netušil, zda je to možné. Ale selský rozum říká, že zkvasit a vypálit lze vše, co obsahuje dostatek cukrů. Takže se nabízí jeden, nevíme jak ceněný, ale to se dá napravit, způsob zpracování přezrálých rajčat po horkém létě: vypálit. Píšu si do seznamu úkolů, které je třeba vyzkoumat. Nakonec co brání přidání i jiného cukru, ať už v podobě ovoce či čistého. Taky mne napadá med. Co vy na to, hlavně chuťově?

Jo, a hned mne napadlo, že jste z Moravy. Jste: zkontroloval jsem si to.

Milan HP

      
Teta Jana - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (289) - 240.162 (?), 17.2.2017 19:02

Přála bych si, aby mi taky vydržela sušená rajčata do následující sezóny, marně! U nás je to natolik vyhledávaná komodita, že vydrží sotva do ledna, a to je dávkuji opatrně. Letos mám v plánu usušit 100kg rajčat, tak si přeji krásné počasí pokud možno bez plísní.

         
host - 161.181 (?), 30.1.2018 8:52

Letos budu poprvé pěstovat odrůdy Taiko, Andine cornue, Hugo. Měly by být ideální na sušení. Také chci zkusit rajčatové chipsy z přebytků co neujíme.

            
host - 138.131 (?), 30.1.2018 20:33

Taiko se suší velmi dobře-mám vyzkoušeno.    K.Š.

         
PetrK - (31) - 80.10 (?), 20.2.2024 12:45

Dobrý den, rád bych se zeptal, sušením na slunci se dosáhne toho potřebného stavu aniž by to zplesnivělo? Jak dlouho to trvá?  Musí se to v něčem máčet před, nebo při sušení? Děkuji. Petr

            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 20.2.2024 17:51

Ano dá, v Itálii. Anebo občas na jižní Moravě či južnom Slovensku.

      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 30.1.2018 22:20

Ano, myslím - nevím jistě - že jsem měl Tornáda loni. Omylem, ale na tom nesejde. Sušil jsem je dvěma způsoby: v sušičce a v troubě s nastavitelnou teplotou. S troubou byly malinko problémy, spíš chyby na mé straně, ale obojí, naložená v olivovém oleji, jsou skvělá. Ta chuť se totiž sušením jaksi koncentruje. Jíme je jen tak anebo používáme do vaření. V sušičce jsem je tedy opravdu usušil do "tvrda" a spoléhal na radu z internetu, že nasáknou olej. Nepovedlo se. Ale když je třeba dusím, okamžitě nasáknou vodu a krásně změknou. A ta chuť se nedá srovnat třeba se zavařenými. Na špagety není nic lepšího. 

Milan HP

         
host - 135.233 (?), 31.1.2018 8:41

Mozno spravny recept nie je o tom ze nasiaknu olej. Skuste pohladat povodnu taliansku recepturu. Ani tie z lidla nemaju v sebe nasiaknuty olej i ked su v oleji.

            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 6.138 (?), 31.1.2018 19:54

Ano, to jsem poznal v praxi. Zatím není co sušit, takže to nechám na příhodný čas. Italsky ovšem neumím, takže přivítám každou radu.

Milan HP

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika