Rajčata na sušení
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 27.2.2023 15:53
Olej už nedávám, není to sice chutově špatné s bylinkama na přímý konzum, ale to už si mohu dát plátek uzené bokoviny a nebude to tak tučné... Skladuju je jen tak usušené ve sklenici a občas se přidají třeba pod maso. Jednou jsem sušil takové hodně podlouhlé červené a masité, ale nevím jak se jmenovala, ta byla nejlepší. Suším venku na slunci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.99 (?), 27.2.2023 19:50
Suší se většinou odrůdy, které jsou pro tento způsob zpracování více méně přímo určené. Počínaje San Marzany, přes Scatolone (semena dostupné i u nás) nebo také odrůdy vzájemně podobné-Opalka, Andes Horn, Gilbertie, Jersey devil, atd. Všechno jsou to nehybridní odrůdy, takže si je může každý sám množit.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 27.2.2023 22:38
Mám výborné zkušenosti (tedy chuťové, o pracnosti nemluvím) se sušením cherry rajčátek Koralik, Crokini, Primabella, Consuelo. Startky a podobně veliké cocktaily jsem sušil také, ale nebylo to to pravé ořechové. Herodes vypadá jako biftekové rajče (nemám s Herodesem žádnou zkušenost), a ty jsem z programu sušení vyřadil úplně. Bifteky jsou výborné hlavně syrové, případně na zavaření na omáčku. Ale sušené vycházejí takové nemastné neslané. Nekoncentruje se v nich ta rajčatová chuť dostatečně.
Varování: pracnost sušení cherry rajčat je hodně vopruzová. Ale ten výsledek opravdu stojí za to. Krájím je jen napůl a suším v sušičce, tak, aby nepřischly k podkladu, tedy slupkou dolů. Naplnit pět pater sušičky mi zabere 2 až 3 hodiny.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 60.99 (?), 27.2.2023 22:55
Asi nejlepší z menších rajčat bylo pro mne Pienollo del Vesuvio, jednoruše se jen rozkrojí na půl a suší. Vynikající chuť (jen tak bez nějakého nakládání)-
Vladimír.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 27.2.2023 23:28
Dík za tip. A přesně: žádný olej, nevcucnou ho. Nasušit a šup do uzavřených skleniček, přesně tak, jak jsi mi kdysi radil. Jo, a s tím umělým světlem, tedy denní bílou, jsi měl taky naprostou pravdu. Všechny ty růstové barevnosti jen žraly energii a efekt nebyl vidět.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 28.2.2023 7:33
Pane Milane, to že rajčata nevcucnou olej, řekněte těm co mám ještě ve sklenici.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 28.2.2023 18:37
Tak ta moje nevcucla ani kapičku. Třeba jsem je přesušil. Byly to cherry a po půl roce byly stejné jako na začátku. Možná to bylo i odrůdou. A navíc ten olej (a byl řecký panenský olivový) chutnal divně. Takže od té doby je skladuju nasucho.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.144 (?), 28.2.2023 19:28
Ono asi záleží na době skladování, já tam mám dvě sklenice v oleji, o kterých se dá opravdu řící "ležák" a je vidět, že toho oleje určitě 2 cm ubylo, takže už je ta vrchní vrstva nasuchu. Navíc mi vadí, že ta mastnota je i z venkovní strany, to by se muselo otřít papírovým ubrouskem. Jednou jsem se jich z chuti dost najedl s příchutí česnek a oregáno, až mi pak z toho bylo dosti blivno a od té doby už je nějak nemůžu... A na vaření je to při rostoucích cenách oleje zbytečný luxus. Olej jsem zkoušel použít k přípravě minutek, ale jak jsou tam ta rajčata vymacerovaná, už se to rádo připaluje.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 28.2.2023 21:55
Já ten olej už nedávám ani do nakládaných paprik či jiné zeleniny. Olivový (ale i jiný) olej je sice antioxidant, ale proč ho dávat do zavařených zásob? Takže si prostě otevřu papriky, naleju na ně něco málo čerstvého oleje (to zjemní a vylepší chuť), případně, ale to málokdy, přidám i nějaké to koření. A je to dobré.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|