Rajčata - listy do ruličky

host - 248.95 (?)
23.6.2014 23:19

Tak to tedy nevím, pod rajčata dávám normálně hnůj řadu let - jsou to rostliny první trati. Jen musí být uleželý. Na záhoně vykopu rýhu, do ní dám hnůj, zahrnu zemí a šikmo sázím rajčata tak, že mají kořenový bal v hnoji. Rostou jako divá. Jen je pravda, že sázím předpěstované, cca 30cm velké sazenice. Stejně dávám hnůj pod papriky, okurky, celer, brambory a pór. Pro květák zarývám plošně. Ale průmyslovými hnojivy minimálně 14 dní po výsadbě nehnojím nic. Ten hnůj jim nemůže vadit, příčina musí být jiná. Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 73.51 (?), 23.6.2014 12:24

Koupili jsme universalni substrat - exterior + jsme ho namichali s obycejnou hlinou vykopanou venku + jsme meli suchy nasbirany hnuj konsky a ovci. Je dost mozne, ze je tam hnoje vice, nez by melo byt :-/ Ale vedle techto rajcatek mam dve rajcatka starsi, ktere jsou jiz vyssi a ty krasne prospivaji a rostou rychlosti blesku :-/ takze prehnojeni nebo slunecni upal. Slunecni upal - s tim jiz asi neudelam nic, vzpamatuje se roslitnka? A kdyby prehnojeni - tak proste vyndat a namichat substrat s mene hnoje? Dekuji

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 23.6.2014 13:03

Spodní silně poškozenou větev lze odstranit mechanicky.Větší počet neodstraňovat.Zálistky vylomit, vyštípnout.V žádném případě rostliny nepřesazujte.Můžete kyselé PH upravit přihnojením dolomitským vápencem,nebo vápenec nahradit dřevěným popelem .Dále přidejte superfosfát pro lepší kvetení.Nebo nahradit chybějící prvky postřikem na list.Upravte vodní režim,zejména dobu vykonání potřeby,v pravidelně se opakujících cyklech ke kořenové zoně.Varujte se ovlhčení nadzemních částí rostlin.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 23.6.2014 18:05

Píšete že se jedná o rostlinky dva týdny po přesazení. Pokud vysazujete, tak se nejméně na 14 dnů (u paprik až 3 týdny) vyvarujte jakéhokoliv hnojení. Rostlinka musí obnovit kořenový systém a v té době jí přímý kontakt s hnojivem nedělá dobře. Teď ji už nevytahujte bude se nějakou dobu trápit ale vzpamatuje se.

host - 5.136 (?), 23.6.2014 23:01

Jsem zacatecnik - mame z palet udelane kontejnery cca 120 x 60 cm plocha, hloubka cca 60 cm. Myslela jsem, ze k rajcatum se dava hnuj apod. tak jsme namichali substrat rovnou s hnojem apod., vyplnili tim kontejner a zasadili rajcatka. Okurky, melouny, salatky, chilli papricky + dve rajcata vetsi jsou naprosto ok a jedine tyhle rajcata, kterych mame nejvic jsou vsechny takhle stejny - spodni listy schnou a krouti se. Priste budu chytrejsi, dekuji moc za rady, doufam, ze se teda vzpamatujou :-)

host - 248.95 (?), 23.6.2014 23:19

Tak to tedy nevím, pod rajčata dávám normálně hnůj řadu let - jsou to rostliny první trati. Jen musí být uleželý. Na záhoně vykopu rýhu, do ní dám hnůj, zahrnu zemí a šikmo sázím rajčata tak, že mají kořenový bal v hnoji. Rostou jako divá. Jen je pravda, že sázím předpěstované, cca 30cm velké sazenice. Stejně dávám hnůj pod papriky, okurky, celer, brambory a pór. Pro květák zarývám plošně. Ale průmyslovými hnojivy minimálně 14 dní po výsadbě nehnojím nic. Ten hnůj jim nemůže vadit, příčina musí být jiná. Lída

host - 248.95 (?), 23.6.2014 23:24

A ještě - nezaléváte na listy? Sice výše píší, že jim to na plíseň nepřipadá, ale pokud je to na spodních listech, odlomila bych je a raději rajčata postříkala Acrobatem (chrání nějaký čas i nové přírůstky).        Lída

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 24.6.2014 6:50

Hnůj nebo i hnojivo může pod rostliny jít, ale je potřeba při výsadbě oddělit je od kořenů vrstvou čisté zeminy. Čerstvý hnůj i hnojivo umí při kontaktu s vodou pěkně zatopit, a pokud jsou v tom místě kořínky sazenice tak...

kamo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (430) - 15.99 (?), 23.6.2014 23:57

alebo nezalievali ste studenou vodou počas intenzívneho oslenia a tepla, že by na to zareágovali rastliny "spálením" spodných listov? Myslím si, že sa z toho rajčiatka spamätajú...

host - 5.136 (?), 24.6.2014 0:29

Jako ted tu vice prselo, ale jinak tu mame vysoke teploty a suche klima - spatne klima pro plisen. Vim, ze rajcatka zalevat ke korinkum... Preventivne jsem je jiz postrikala nejakym prostredkem na plisne asi vseho druhu na zeleninu obecne, nez jsem se ptala v diskuzi. Dneska jsem spodni listy odlamala a kdyz vyrustaji ty nove vyrutky, ktere se normalne zastipuji - tak u tech odlamanych listu je mam take zastipat? Nebo mohu ponechat? Hnuj jsem sbirala rucne ve vybezich a prave, ze byl dost suchy...

host - 5.136 (?), 24.6.2014 0:32

Takze by nemel by cerstvy... Zalevam vecer kolem 21 hod., ach jo, no tak snad se to povede... Prvni zahradka, prvni starosti :-) Jen co jsem dobojovala na mate a bazalce s molicema, jdu bojovat o rajcata :D

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby11.2.2025
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz